שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 3,127 בתים ,  14:14, 28 בנובמבר 2017
יצירת דף עם התוכן "'''תנאי סמואלסון''' שנכתב על ידי פול סמאולאסון ב- 1954, הוא תאוריה על מוצר ציבורי בחקר הכ..."
'''תנאי סמואלסון''' שנכתב על ידי [[פול סמאולאסון]] ב- 1954, הוא תאוריה על [[מוצר ציבורי]] ב[[חקר הכלכלה]], שאמור לספק תנאי ל[[יעילות פארטו|הספקה יעילה פארטו]] של [[מוצר ציבורי|מוצרים ציבוריים]]. כאשר תנאי סמואלסון מתקיים, פרוש הדבר כי החלפה נוספת של מוצר ציבורי במוצר פרטי (או להפך) יוביל להקטנה ב[[רווחה החברתית]] (כפי שהיא מוגדרת ב[[כלכלה נאו קלאסית]]).

עבור כלכלה אם כמות של n צרכנים התנאי מצהיר כי:

<math> \sum_{i=1}^n \text{MRS}_i = \text{MRT} </math>

כאשר S<sub>''i''</sub> מייצג את [[שיעור תחלופה שולי|שיעור התחלופה השולי]] של הפרט i, ואילו MRT מייצג את marginal rate of transformation, שיעור ההמרה השולי בין המוצר הציבורי לבין מוצר פרטי שרירותי כלשהו.

אם המוצר הפרטי הוא numeraire good אז ניתן לכתוב מחדש את תנאי סמואלסון כך :

:<math> \sum_{i=1}^n \text{MB}_i = \text{MC} </math>

כאשר <math> \text{MB}_i </math> הוא שיעור התועלת השולי של כל אדם שצורך יחידה אחת או יותר של מוצר ציבורי, ואילו MC היא העלות השולית של הספקת אותו מוצר. במילים אחרות, יש לספק את המוצר הציבורי כל עוד סך הרווחה לצרכים מאותו מוצר גדולה לפחות כמו העלות של הספקת אותו מוצר - יש לזכור כי מוצר ציבורי הוא [[מוצר יריבי|מוצר לא יריבי]] כך שאנשים רבים יכולים להנות ממנו בבת אחת.

כאשר כותבים את תנאי סמואלסון בצורה זו, תנאי סמואלסון הוא בעל אינטרפטציה גרפית פשוטה. [[תועלת שולית|התועלת השולית]] הפרטית של כל צרכן <math> \text{MB}_i </math>, מייצגת את הדרישה שלו למוצר או את הנכונות שלו לשלם עליו. סך התועלות השוליות מייצגות את הנכונות לשלם או את הדרישה המצרפית. אם יש תנאים של [[תחרות משוכללת]], אזי העלות השולית מייצגת את ההספקה של מוצר ציבורי.

מכאן שניתן לחשוב על תנאי סמואלסון כעל הכללה של המושגים של היצע וביקוש מ[[מוצר פרטי]] לתחום של [[מוצר ציבורי]].

==קישורים חיצוניים==
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Samuelson_condition תנאי סמואלסון] בויקיפדיה האנגלית
* פרופסור שמואל ניצן, [https://www.biu.ac.il/soc/ec/students/teach/322/nitzan/data/322_1_2008.pdf מוצרים ציבוריים ויעילות], אוניברסטית בר אילן.

[[קטגוריה:כשל שוק]]
[[קטגוריה:מוצר ציבורי]]

תפריט ניווט