שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שורה 179: שורה 179:     
===השלכות של הניתוח===
 
===השלכות של הניתוח===
 +
* '''לא הכל זה בחירה אישית'''. למעשה, הרבה מאוד מהבחירות שלנו אינן נובעות מרצון חופשי לגמרי. רצון כזה היה אולי לאדם מנותק מהחברה, ללא צרכים ביולוגיים כלשהם (מעין רוח רפאים של רובינזון קרוזו). אפשר לטעון שאדם יכול, כמובן, ללכת ערום ברחוב. אבל זו אינה בחירה אמיתית במסגרת הזמן שבה בחרנו לדון. בחברה שלנו כיום, בחירה כזאת תוביל מהר מאוד למאסר או סנקציות חברתיות אחרות, ובוודאי שלבחירה זו יש מחיר כלכלי, חברתי גבוה מאוד. אפשר עדיין לבחור אם ללכת ערום, או ללכת בגלביה לעבודה, אבל אי אפשר לבחור מה תהיה תגובת החברה או הסביבה הקרובה להחלטה כזו.
    +
* '''תיקונים ברמת הקהילה והחברה'''. יש אם כן אפשרות לשינוי ולבחירה לא רק ברמה האישית אלא גם ברמה החברתית והקהילתית. ושוב אפשר לנסות לבחור לחיות בקהילות שונות, אבל בכל קהילה יש אוסף של נורמות שאני יכול לקבל רק את הקירוב המתאים לי. אבל השאלה מה גורם לשינויים באופי של קהילות על פני זמן, ומה הדינמיקה של שינוי אישי ושינויים בנורמות ברמות השונות, הינו מחוץ לדיון של מאמר זה. יש לשים לב אם כן שאפשר לבחור גם את הקהילה לה נשתייך (תוך תשלום של פרידה מהקילה הישנה, וכניסה לקהילה החדשה), ואפשר לנסות לשפר את תנאי החיים החברתיים על ידי הסכמים ונורמות בתוך קהילות ובין קהילות. לדוגמה, אם כל עורכי הדין יחליטו ללכת בביגוד שמתאים יותר לאקלים הישראלי, כל עורכי הדין יוכלו לחסוך כסף על חליפות, אין זה אומר שלא תתפתח תחרות סביב גלביות, אבל זה אומר שכולם יוכלו לחסוך כסף על מיזוג המשרדים.
 +
 +
* '''מדד ג'יני משקר'''. לא ניתן ללמוד הרבה רק מהסתכלות על כמות האנשים הנכנסים למסעדה. יכול להיות שיש דלת אחורית לים, והמסעדה כמעט ריקה. באופן דומה, כמות ההכנסות בלבד, לא אומרת הרבה. יש להתסכל גם על הוצאות. יש דינמיקה שלמה של נורמות חברתיות ושל הוצאות "כפויות" על אנשים שונים. אדם עני כיום יכול להיות על פי מדדים "ראלים" במצב טוב יותר מאשר אדם עני מלפני 100 שנה - הוא קונה 3 חולצות ולא חולצה אחת. להגיד שמצבו השתפר בהפרש של 2 חולצות זה דבר נאיבי.
    
[[קטגוריה: מאמרים חצי אפויים]]
 
[[קטגוריה: מאמרים חצי אפויים]]

תפריט ניווט