שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 4,851 בתים ,  15:03, 16 בפברואר 2017
יצירת דף עם התוכן "'''צדק חברתי''' הוא קשרים הוגנים וצודקים בין היחיד לבין החברה. דבר זה נמדד בצורות של אי שוו..."
'''צדק חברתי''' הוא קשרים הוגנים וצודקים בין היחיד לבין החברה. דבר זה נמדד בצורות של [[אי שוויון כלכלי]] והתפלגות העושר והנכסים בחברה, ההזדמנויות שיש לאנשים שונים ביחס לפעילות אישית ופריבילגיות חברתיות. בתרבויות מערביות וכן בחלק מחבורת אסיה, המושג של צדק חברתי מתייחס בדרך כלל אל [[תהליך|תהליכים]] שנודעו להבטיח כי פרטים בחברה ממלאים את התפקידים החברתיים שלהם ומקבלים את חקלם הצודק מהחברה. בתנועות למען צדק חברתי עולמי, הדגש הוא על שבירה של מחסומים ל[[ניידות חברתית]], יצירה של רשתות בטחון חברתיות ועל צדק כלכלי.

צדק חברתי מעניק זכויות וחובות על [[מוסד חברתי|מוסדות חברתיים]] שונים, שאמורים לאפשר לאנשים לקבל את התגמול והעול הבסיסי הכרוכים בשיתופי פעולה. המוסדות הרבנטים לרוב כוללים [[מיסוי]], [[ביטוח לאומי]], [[בריאות ציבורית]], [[בתי ספר ציבוריים]], [[מוצר ציבורי|שרותים ציבוריים שונים]], חוקי עבודה ו[[רגולציה]] של שווקים, כדי להבטיח חלוקה הוגנת של העושר, הזדמוניות שוות ואו שווין בתוצאות.

ישנן פרשניות בתרבויות שונות המקשרים בין צדק חברתי לבין יחסי גולמין עם החברה. בחלק מהתרבויות מדגישים את האחריות של הפרט כלפי החברה ובתרבויות אחרות מדגישות את האיזון בין גישה לעוצמה וכוח לבין השימוש השקול והאחראי בכוח זה.

ניתן לשייך את המושג "צדק חברתי" להוגים שונים כמו התאולוג Augustine of Hippo ולפילוסופיה של [[תומס פיין]], עם זאת השימוש המפורש במונח "צדק חברתי" הפך למונח מפורש החל מהעשור של 1840. כומר ישועי בשם Luigi Taparelli טבע ככל המקרא את המונח, והוא התפשט במהלך "אביב העמים" של אירופה בשנת 1848 ועבודתו של Antonio Rosmini-Serbati. בעידן המאוחר של [[המהפכה התעשייתית]], מלומדים פרוגרסיבים מארצות הברית בתחום המשפטים החלו להשתמש במונח בצורה תכופה יותר בעיקר השופט [[לואיס ברנדייס]] ו- Roscoe Pound. החל מתחילת המאה ה-20 המונח נטבע גם בחוק הבינלאומי ובמוסדות בינלאומיים - המונח מופיע בארגון העבודה הבינלאומי שטועיןם כי "שלום עולמי ובר קיימא יכול להתקים רק אם הוא יתבסס על צדק חברתי". במהלך המאה ה-20 צדק חברתי הפך להיות רעיון מרכזי בפילוסופיה של "החוזה החברתי" בעיקר בספר "תאוריה של צדק" מאת [[ג'ון רולס]] (1971).

המונח "צדק חברתי" נתקל בחשדנות ובעויינות מצד הוגים ליברטרים שטוענים לדגומה שלא צריך להיות הבדל בין "צדק" לבין "צדק חברתי".

הוגים מתחום הסביבה והקיימות הרחיבו את המושג צדק חברתי לקהלים רחבים יותר - [[צדק סביבתי]] מתייחס לפגיעות באנשים אחרים דרך מנגונים של [[השפעה סביבתית]] כמו [[זיהום]] לדוגמה. זו הרחבה של הרעיון של מהי כפיה ואלימות - שיכולה להתרחש לא רק דרך אלימות ישירה אלא גם דרך השפעות עקיפות יותר. סוג כזה של חשיבה נוצר בין היתר על ידי הרעיון של [[מערכת אקולוגית]] שבה השפעה של מין אחד יכולה להיות על מין אחר גם ללא מגע ישיר. הרחבה אחרת של רעיון של צדק חברתי הוא [[צדק בין דורי]] - הרעיון כי הדור הנוכחי צריך להתחשב גם בדורות הבאים ולהמנע ככל האפשר מפגיעה בהם. הרחבה אחרת היא של [[זכויות בעלי חיים]] המרחיבות את הרעיון של צדק גם כלפי יצורים אחרים.

[[קטגוריה:צדק חברתי|*]]
[[קטגוריה:תרבות]]
[[קטגוריה:כלכלה]]
[[קטגוריה:אי שוויון]]
[[קטגוריה:פוליטיקה]]

תפריט ניווט