שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יצירת דף עם התוכן "'''ההסכם הכללי על סחר בשירותים''' ('''General Agreement on Tariffs and Trade''') או בשמו המקוצר '''GATT''' היה הסכם ר..."
'''ההסכם הכללי על סחר בשירותים''' ('''General Agreement on Tariffs and Trade''') או בשמו המקוצר '''GATT''' היה הסכם רב-צדדי בין מדינות לשם הסדרה של [[מסחר בינלאומי]]. המטרה המוצהרת המרכזית שלו היתה הורדה משמעותית של מכסים ושל "מחסומי סחר" וביטול של העדפות של יצרנים מקומיים. ההסכם נדון ב"כנס האומות המאוחדות על מסחר ותעסוקה" שנוצר עקב כשלון שיחות בין ממשלות ליצור "ארגון סחר בינלאומי" (International Trade Organization ). בשנת 1947 חתמו 23 מדינות על הסכם GATT בז'נבה, וההסכם נכנס לתוקף בראשון בינואר 1948. ההסכם והמסגרת הארגונית של GATT נשארו אחת ממסגרות הסחר החשובות בעולם במשך כ-40 שנה. ב-14 באפריל 1994 חתמו 123 מדינות על "הסכמי ארווגואי", שייסדו את [[ארגון הסחר העולמי]] שקם ב-1 בינואר 1995.

הנוסח של הסכם GATT המקורי משנת 1947 נמצא עדיין בתוקף במסגרת האמנה של ארגון הסחר העולמי, בהתאם לשינויים שנכנסו בו בשנת 1994.

ההגיון הכלכלי של הסכם GATT של הורדת מכסים נובע מתוך ההגות של [[כלכלה קלאסית|הכלכלן הקלאסי]] [[דיויד ריקארדו]] לפיה ביטול מחסומי סחר יגרום להגדלת המסחר דבר שאמור לשפר את הרווחה של שתי המדינות שעוסקות בסחר וזאת על סמך עקרון של [[יתרון יחסי]]. מבקרים של סחר חופשי טוענים כי תאוריית היתרון היחסי רלבנטית כאשר אין תנועות הון בין מדינות, וכאשר יש תנועות הון כאלה - יכולת של העברת מפעלים , כספי השקעות ופירמות העקרון השולט בכיפה הוא דווקא היתרון הכלכלי המוחלט. בנוסף מצביעים מבקרים על בעיות של חיזוק כוחות פרטיים ובינלאומיים על חשבון הדמוקרטיה, כוחות מקומיים וקטנים - חיזוק של [[תאגיד רב לאומי|תאגידים רב לאומיים]] על חשבון כוחם של מחוקקים מקומיים, קהילות ו[[רגולציה]] שנועדה להגן על בריאות התושבים או היבטים אחרים שבהן חקיקה מגינה על התושבים אבל עלולה להתפס על ידי ההסכם כ"מחסום סחר".

==ראו גם==
* [[ארגון הסחר העולמי]]

==קישורים חיצוניים==
* [https://en.wikipedia.org/wiki/General_Agreement_on_Tariffs_and_Trade GATT] בויקיפדיה האנגלית.
[[קטגוריה:סחר]]
[[קטגוריה:גלובליזציה]]
[[קטגוריה:הסכמים בין לאומיים]]

תפריט ניווט