שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 3,298 בתים ,  23:17, 10 בינואר 2016
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''העדפות אנדוגניות''' (Endogenous preferences) הן העדפות של סוכנים כלכליים (פירמות או צרכנים) שלא ניתנות מחוץ למודל הכלכלי ([[אקסוגניות]]) אלא מושפעות מהתהגותם של סוכנים וממצב המערכת הכלכלית ([[אנדוגניות]]). העדפות אלו מושפעות על ידי מוסדות כלכליים (כמו פירמות, ממשלות, בתי משפט, איגודי צרכנים ועובדים וכו'), נורמות, פרסומות ואמצעי שיווק, לימוד של הסוכן הכלכלי (ניסיון או התבוננות), הרגלים וכו'.  
+
'''העדפות אנדוגניות''' (Endogenous preferences) הן העדפות של סוכנים כלכליים (פירמות או צרכנים) שלא ניתנות מחוץ ל[[חקר הכלכלה|מודל הכלכלי]] ([[אקסוגניות]]) אלא מושפעות מהתהגותם של סוכנים וממצב המערכת הכלכלית ([[אנדוגניות]]). העדפות אלו מושפעות על ידי [[מוסד חברתי|מוסדות כלכליים]] (כמו פירמות, ממשלות, בתי משפט, איגודי צרכנים, איגודי עובדים וכו'), נורמות, פרסומות ואמצעי שיווק, לימוד של הסוכן הכלכלי (ניסיון או התבוננות), הרגלים וכו'.  
   −
העדפות אנדוגניות הן נסיון לבצע תיקון למודל ה[[כלכלה נאו קלאסית|כלכלי הנאו קלאסי]]. במודל הנאו קלאסי הרגיל העדפות של צרכנים הן דבר אקסוגני למודל. כלומר העדפו הצרכנים נקבעות כביכול לפני שמתחילים את הניתוח הכלכלי. לדוגמה, במודל זה לדוגמה, פרסומות לא יכולות לשנות את העדפות של צרכנים לגבי מה התכונות שהם מחפשים במוצר מסויים, או לשכנע את הצרכנים להעדיף פירמה אחת על פני האחרת בגלל היבטים של מותג.  
+
העדפות אנדוגניות הן נסיון לבצע תיקון למודל ה[[כלכלה נאו קלאסית|כלכלי הנאו קלאסי]]. במודל הנאו קלאסי הרגיל העדפות של צרכנים הן דבר אקסוגני למודל. כלומר העדפות הצרכנים נקבעות כביכול לפני שמתחילים את הניתוח הכלכלי. לדוגמה, במודל זה, פרסומות לא יכולות לשנות את העדפות של צרכנים לגבי מה התכונות שהם מחפשים במוצר מסויים, או לשכנע את הצרכנים להעדיף פירמה אחת על פני האחרת בגלל היבטים כמו מותג, התפקיד היחיד של [[פרסום]] הוא ליידע את הצרכן לגבי קיום המוצר או לגבי תכונות שלו כמו מחיר או איכות המוצר.  
   −
העדפות אנדוגניות מאפשרות מצב של [[ריבוי מצבי שיווי משקל]] בגלל שהוא מאפשר משוב חיובי מחזק: במצב אחד פירמות בענף לא יוכלו לפרסם מספיק, ולכן טעמי הצרכנים לא ישתנו, הצרכנים לא יקנו מספיק מוצרים של אותו ענף והענף יקרוס. מצב קיצוני פחות הוא שכמות קטנה של קונים אכן משנים את העדפותיהם, אבל הענף (או פירמה בתוך הענף) נשאר קטן יחסית לענפים אחרים (או לפירמות אחרות) ואין לו כסף מספיק כדי לפרסם בכמות מספיקה. במצב אחר (התלוי בהון הראשוני של הענף, באיכות הפרסום ובפער בין טעמי הצרכנים לפני ואחרי הפרסום) יש מספיק כסף לפרסום, טעמי הצרכנים משתנים, הענף משגשג ויש לו מספיק כסף כדי להמשיך ולשנות טעמים של לקוחות אחרים או של לקוחות צעירים יותר וכו'.  
+
==מנגנונים להשפעה על העדפות הצרכן==
 +
העדפות הצרכן עשויות לעבור שינוי דרך מספר מנגונים.
 +
* פרסום ושיווק - חלק מהפרסומות עובדות דרך שינוי הציפיות של הצרכן מעצמו ובשאלה מה חסר לו ומה הוא צריך כדי להרגיש טוב. חלק מהפרסום הוא [[פרסום סמוי]] שהצרכן לא בהכרח מודע לקיומו ולא להשפעתו.
 +
* שינוי של הרקע החברתי - אדם שעובר למקום מגורים חדש או מוקף בחוג חברתי חדש עשוי לשנות את הטעמים שלו כך שיהיו דומים לשכנים ולחברים כדי לא להרגיש שונה מכולם. הדוגמה הקלה ביותר להדגמה היא העדפת בגדים דומים לבגדים שלובשים שכנים ומכרים.
 +
* רקע סביבתי - סביבה אלימה ומפחידה מעודדת קניית [[נשק קל|נשק חם]], סביבה עם [[זיהום אויר]] משמעותי מעודדת קניית מטהרי אוויר.  
 +
* הרגלים - הן בבגדים ובמיוחד במזון ושתייה יש מרכיב חזק של הרגלים, כך שהקניית הרגלים בגיל צעיר עשוי להשפיע על העדפות הצרכן בגיל מבוגר יותר. מנגונים של התרגלות ואף מנגונינים דמוי התמכרות קיימים לדוגמה לאלכוהול, מוצרי בצק, סוכר, מלח, מזון חריף ועוד. חברות מזון משקיעות כספים רבים ב[[שיווק מזון לילדים]]. הרגלים נוספים הם הרגלי שינה, הרגלי צפייה בטלוויזיה, הרגלי נסיעה לעבודה ועוד.
 +
* התאמה טכנולוגיות - יש סוגי טכנולוגיה וסביבה שמעודדים סוג מסויים של צריכת מוצרים ומרתיעים מפני צריכת מוצרים אחרים. [[פרבור]] ו[[תכנון מוטה רכב פרטי]] מהוות דוגמאות לעיצוב טכנולוגי ומרחבי שמעודד אנשים לרכוש ולהשתמש ב[[רכב פרטי]] ולא ב[[תחבורה בת קיימא]] כמו [[תחבורה ציבורית]] או [[תחבורת אופניים]]. השימוש במכונית מאידך, מעודד את המשך פרבור המסחר והפרבור משום שתכנון עירוני כגון [[עירוניות מתחדשת]] פחות נוח למשתמשי המכוניות.  
   −
העדפות אנדוגניות יכולות גם לערער תוצאות הנוגעות ל[[יעילות פארטו]] שכן בהגדרות של יעילות פארטו יש הנחה משתמעת שהעדפות השחקנים אינן משתנות תוך כדי התהליך הכלכלי. לדבר זה יש השלכות נרחבות על התאוריה של [[כלכלת רווחה]].  
+
==השפעות קיום של הנחות אנדוגניות על התאוריה הכלכלית==
 +
העדפות אנדוגניות מאפשרות מצב של [[ריבוי מצבי שיווי משקל]] בגלל שהן מאפשר [[לולאת משוב|לולאת משוב מחזקת]]:
 +
* במצב אחד פירמות בענף לא יוכלו לפרסם מספיק, ולכן טעמי הצרכנים לא ישתנו, הצרכנים לא יקנו מספיק מוצרים של אותו ענף,  והענף יקרוס. מצב קיצוני פחות הוא שכמות קטנה של קונים אכן משנים את העדפותיהם, אבל הענף (או פירמה בתוך הענף) נשאר קטן יחסית לענפים אחרים (או לפירמות אחרות) ואין לו כסף מספיק כדי לפרסם בכמות מספיקה.
 +
* במצב אחר (התלוי ב[[הון]] הראשוני של הענף, באיכות הפרסום ובפער בין טעמי הצרכנים לפני ואחרי הפרסום) יש מספיק כסף לפרסום, טעמי הצרכנים משתנים, הענף משגשג ויש לו מספיק כסף כדי להמשיך ולשנות טעמים של לקוחות אחרים או של לקוחות צעירים יותר וכו'.
 +
 
 +
הנחה של ריבוי שיווי משקל במודל כלכלי נמצאת בניגוד לרוב המודלים הסטטים בכלכלה נאו קלאסית המניחים שהכלכלה מגיעה ל[[שיווי משקל יציב]] ויחיד.
 +
 
 +
העדפות אנדוגניות יכולות גם לערער תוצאות הנוגעות ל[[יעילות פארטו]] שכן בהגדרות של יעילות פארטו קיימת הנחה משתמעת שהעדפות השחקנים אינן משתנות תוך כדי [[תהליך|התהליך הכלכלי]]. לדבר זה יש השלכות נרחבות על התאוריה של [[כלכלת רווחה]].  
 +
 
 +
==ראו גם==
 +
* [[ביקוש מושרה]]
 +
* [[פרסום סמוי]]
 +
* [[Phishing for Phools]]
    
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==

תפריט ניווט