שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 2,532 בתים ,  21:06, 4 ביוני 2006
אין תקציר עריכה
==גמישות==
באופן כללי, המונח גמישות מתאר מה הקשר המקומי בין שני משתנים - כמה רגיש משתנה אחד לשינוי של משתנה אחר.
באופן נקודתי, בדרך כלל כלכלנים נאו קלאסיים מדברים על גמישות הכמות\מחיר - גמישות המודדת עד כמה רגישה הכמות המבוקשת לתזוזה במחיר.

למשל, הגמישות למזון היא נמוכה מאוד ואומרים שעקומת הביקוש למזון היא "קשיחה". שכן כ"א חייב לאכול ללא קשר למחיר. אם המחיר יעלה, אנשים יאכלו קצת פחות, ואם המחיר ירד, הם יאכלו קצת יותר. אפילו אם אוכל היה בחינם, אנשים לא יכולים לאכול יותר מכמות מסוימת.

גם הביקוש לדלקים, מים ולסיגריות הוא קשיח יחסית. לעומת זאת, הביקוש לחופשות במלונות באילת הוא די גמיש. אם חופשה כזו תעלה רק 100 ₪ ליום, הרבה יותר אנשים יקנו אותה. אם היא תעלה 10,000 ₪ ליום, בודדים יקנו אותה, והשאר ייסעו לחופשה בכינרת למשל.
עקומת ביקוש שהשיפוע שלה חד היא קשיחה, וכזו עם שיפוע מתון היא גמישה.
למשל הביקוש לתוצרת חקלאית (אוכל):

===מה משפיע על הגמישות?===
מידת הנחיצות של המוצר לצרכנים, והאם יש לו תחליפים. למזון אין תחליפים והנחיצות גבוהה ולכן הביקוש קשיח. על גמישות ההיצע משפיע בין השאר הזמן. בטווח יומי, אין גמישות לכמות הדגים שהדייגים חזרו עימם לחוף. בטווח השבועי, אם מחירי הדגים גבוהים, הדייגים יבלו יותר זמן בים וידוגו יותר. בטווח השנתי הם יקנו גם עוד סירות דייג, וכך הגמישות עולה ככל שיש יותר זמן. אבל אז, יתכן וההיצע יהפוך לקשיח לחלוטין אם הדייגים כילו את משאבי הדייג. עובדה חשובה זו מוזנחת ברוב דיוני המיקרו-כלכלה, אך בכלכלה האקולוגית יש לה משמעות רבה.

==ראו גם==
*[[גרף מחיר כמות]]

[[קטגוריה:מושגים בכלכלה נאו קלאסית]]

תפריט ניווט