שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יצירת דף עם התוכן "'''שינוי אקלים וחקלאות''' הם שני תהליכים המשפיעים זה על זה, שניהם מתרחשים ברמה העול..."
'''שינוי אקלים וחקלאות''' הם שני [[תהליך|תהליכים]] המשפיעים זה על זה, שניהם מתרחשים ברמה העולמית. [[שינוי אקלימי]] משפיע על [[חקלאות|החקלאות]] במספר דרכים, כולל דרך שינויים בטמפרטורות הממוצעות, דפוסי ירידת גשמים ומשקעים אחרים, ואירועים של מזג אוויר קיצוני (כמו גלי חום, גלי קור, סופות וכו'), שינויים בתפוצה של מזיקים לחקלאות , [[מין פולש|מינים פולשים]] ומחלות; שינויים בריכוזים של [[פחמן דו חמצני|הפחמן הדו חמצני]] ו[[אוזון בגובה הקרקע]] באטמוספירה, שינוי בגובה הים (ומי התהום), ושינויים באיכות של כמה מזונות. השפעות נוספות של שינוי אקלים על החקלאות יכולות להיות דרך השפעות חברתיות וכלכליות של שינויי האקלים - לדוגמה פגיעה בחברות ביטוח המבטחות חקלאים או פגיעה בחקלאים עצמם.

מחקרים ב[[היסטוריה סביבתית]] מצביעים על כך ש[[שינויי אקלים]] היסטוריים השפיעו כבר על החקלאות. הביולוג [[ג'ארד דיימונד]] מתאר בספר [[התמוטטות (ספר)|התמוטטות]] את השפעות של התקררות עולמית על הפגיעה במסחר ובחקלאות של [[ההתיישבות הנורדית בגרינלנד]] ו[[תהליך ארוכי טווח| שינויים ארוכי טווח]] בדפוסים של ירידת משקעים שהשפיעו על [[בני המאיה]] ו[[האנסאזי]]. בספר [[חיידקים רובים ופלדה]] הוא מציין כי שינויי אקלים וכן תהליכי [[מדבור]] הביאו לשינוי באיזור [[הסהר הפורה]] במזרח התיכון והפכו אותו מאחד האיזורים הפוריים ביותר בעולם (שהיה אחד המרכזים הראשיים לפיתוח ולגידול [[דגנים]] בפרט וחקלאות בכלל) לאיזור המדברי שהוא כיום. תהליכים דומים הובילו לשינוי באיזור צפון אפריקה והביאו להתפשטות מדבר סהרה על חשבון איזורי חקלאות ומרעה באיזור.

שינוי האקלים הנוכחי כבר משפיע על החקלאות, אם כי ההשפעה שלו לא מתחלקת בצורה שווה בכל העולם. שינוי אקלים עתידי עלול להיות בעל השפעה שלילית על גידול יבולים במדינות קרובות לקו המשווה, והשפעתו על מדיניות צפוניות עשוי להיות לטובה או לרעה. ככל הנראה שינוי אקלימי מגדיל את הסיכון בתחום ה[[ביטחון תזונתי|בטחון התזונתי]] בקרב כמה קבוצות רגישות יותר כגון [[עוני|עניים]] ומדינות נמוכות המתבססות על חקלאות כמו בנגלדש.

החקלאות תורמת לשינוי האקלים על ידי (1) פליטות של [[גזי חמממה]] (בין היתר עקב גידול [[מזון מהחי]]) ועל ידי (2) שינוי של [[יעודי קרקע]] - בעיקר [[חקלאות כרות והבער|כריתת יערות והפיכתם לשטח חקלאי]]. חקלעות, ו[[בירוא יערות]] תרמו ל-20 עד 25% מסך הפליטות העולמיות של גזי חממה בשנת 2010.

יש מגון של אמצעי מדיניות וטכנולוגיות שיכולים לקטין את הסיכון של השפעות שליליות של התחממות עולמית על החקלאות ואת פליטת גזי החממה מסקטור החלקאות.
==ראו גם==
* [[התמוטטות (ספר)]]
* [[רקע סביבתי וחברתי למלחמת האזרחים בסוריה]]

===קישורים חיצוניים==
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_change_and_agriculture התחממות עולמית וחקלאות] בויקיפדיה האנגלית
* [http://www.knesset.gov.il/mmm/data/pdf/m01827.pdf התחממות כדור הארץ והשפעותיה על מדינת ישראל] מ.מ.מ, 2007

{{חקלאות}}

[[קטגוריה:התחממות עולמית]]

תפריט ניווט