שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 1,096 בתים ,  13:18, 10 באוגוסט 2014
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''צפיפות אוכלוסין''' (Population density) או צפיפות אוכלוסייה או היא מונח בתחום הדמוגרפיה, המציין את יחס האוכלוסייה לשטח עבור מרחב גאוגרפי. היחס נמדד לרוב במספר תושבים לקמ"ר, מספר אנשים לדונם, או מ"ר לתושב.
+
'''צפיפות אוכלוסין''' (Population density) או צפיפות אוכלוסייה או היא מונח בתחום ה[[דמוגרפיה]], המציין את יחס [[אוכלוסין|האוכלוסייה]] לשטח עבור מרחב גאוגרפי כלשהו (בדרך כלל מדינה או עיר). היחס נמדד לרוב במספר תושבים לקמ"ר (קילומטר רבוע), מספר אנשים לדונם (1000 מטרים רבועים, אלפית של קמ"ר), או מ"ר לתושב.
   −
צפיפות האוכלוסין של [[אוכלוסיית העולם]] של [[המין האנושי]] עמדה בשנת 2012 על 52 אנשים לקמ"ר רבוע, כאשר מחלקים את סך אוכלוסיית העולם בסך השטח היבשתי לא כולל יבשת אנטרטיקה. אם נחלק את סך אוכלוסיית העולם בסך שטחו של הכדור, כולל האוקיינוסים, נגיע ל-14 אנשים לקמ"ר.  
+
צפיפות האוכלוסין של [[אוכלוסיית העולם]] של [[המין האנושי]] עמדה בשנת 2012 על 52 אנשים לקמ"ר רבוע בממוצע, כאשר מחלקים את סך אוכלוסיית העולם בסך השטח היבשתי (כולל מדבריות, ערבות טונדרה וכו'), לא כולל יבשת אנטרטיקה. אם נחלק את סך אוכלוסיית העולם בסך שטחו של הכדור, כולל האוקיינוסים, נגיע לצפיפות של 14 אנשים לקמ"ר.  
   −
==צפיפות אוכלוסין במדינות שונות==
+
צפיפות האוכלוסיה ממשיכה לעלות, ככל שנמשך [[גידול אוכלוסין|גידול אוכלוסיית בני האדם]]. אם קצב גידול האוכלוסין ישר קבוע בגודל של 1.1% לשנה (כפי שהוא היה בשנת 2010), נגיע לכך שצפיפות האוכלוסין בעוד 1300 שנה תהיה 10 אנשים למטר רבוע, כולל כל השטחים באוקיינוס. אם הגידול ימשך עוד, נגיע לגבולות עוד פחות הגיוניים כמו כמות אנשים שתהיה בגול מאסת כדור הארץ, מאסת השמש ואף מאסת היקום (בתוך כ-11 אלף שנה).
   −
צפיפות האוכלוסיה ממשיכה לעלות, ככל שנמשך [[גידול אוכלוסין|גידול אוכלוסיית בני האדם]]. אם קצב גידול האוכלוסין ישר קבוע בגודל של 1.1% לשנה (כפי שהוא היה בשנת 2010), נגיע לכך שצפיפות האוכלוסין בעוד 1300 שנה תהיה 10 אנשים למטר רבוע, כולל כל השטחים באוקיינוס.  
+
==שיטות למדידת צפיפות אוכלוסין==
 +
* '''צפיפות אוכלוסין אריטמטית''' (Arithmetic density - גודל האוכלוסיה חלקי השטח) היא השיטה הנפוצה ביותר לשם מדידת צפיפות אוכלוסין, אבל משתמשים גם בשיטות אחרות כדי לספק מדד מדוייק יותר של הצפיפות באיזור מסויים.
 +
* '''[[צפיפות אוכלוסין פיזיולוגית]]''' - הגודל הכולל של האכולוסייה חלקי השטח שניתן לעבד אותו לצרכי [[חקלאות]]. (לדוגמה לא כוללים שטחי מדבריות, טונדרה קפואה ועוד).
 +
* ''''צפיפות חקלאית''' Agricultural density - סך האוכלוסיה באיזור חלקאי נתון, חלקי השטח שניתן לעבד אותו.
 +
* ''''צפיפות דיור''' (Residential density) - סך האוכלוסיה שגרה באיזור עירוני חלקי השטח של שטחי המגורים.
 +
* '''צפיפות עירונית''' - מספר האנשים שמאכלסים איזור עירוני מסויים חלקי השטח של אותו איזור.  
   −
תשע המדינות בעלות צפיפות האוכלוסין הגבוהות ביותר בעולם הן: סינגפור (7,301 אנשים לקמ"ר), הונג-קונג (6,396), בחריין (1646), בנגלדש (1034), טאיוואן (634), מאוריציוס (631), דרום קוריאה (487), רואנדה (407), הולנד (404) ולבנון (404). מתוך רשימה זו יש לשים לב כי בערים יש בדרך כלל צפיפות אוכלוסין גבוהה בהרבה יחסית למדינות שלמות. סינגפור והונג-קונג הן ערי מדינה שתלויות בייבוא מזון ומהוות "נקזי זרם" של פעילות כלכלית ומשתמשות ב [[שירותים אקולוגיים]] של איזורים שנמצאים מחוץ לגבול המדיני שלהם.  
+
המונח '''אופטימום אקולוגי''' Ecological optimum - מציין את צפיפות האוכלוסיה שניתן לקיים תוך שימוש במשאבים טבעיים.  
   −
==צפיפות אוכלוסין בישראל==
+
==צפיפות אוכלוסין במדינות שונות==
ל[[אוכלוסיית ישראל|מדינת ישראל]] יש צפיפות אוכלוסין גבוהה יחסית, שעומדת על 395 בני אדם לקמ"ר, נתון זה מצטרף ל[[גידול אוכלוסיית ישראל]] שנחשב גבוה יחסית למדינות מערביות. נכון לשנת 2012, ישראל היא המדינה ה-34 בצפיפותה. בעולם. עם זאת, שני שליש משטחה של ישראל הוא איזור מדברי, דל בגשמים שאינו נוח במיוחד להתיישבות של בני אדם או לחקלאות. בשטחים מצפון לנגב צפיפות האוכלוסין של מדינת ישראל היא גבוהה בהרבה. כמו כן, בשל כך [[צפיפות אוכלוסין פיזיולוגית]] של ישראל היא גבוהה בהרבה ועומדת על 2,147 אנשים לקמ"ר בר עיבוד (יותר מפי 5 יחסית לצפיפות האריטמטית), אחוז השטח שניתן לעיבוד חקלאי בישראל הוא 15.5%. ישראל נמצאת במקום ה-48 מבין מדינות העולם מבחינת צפיפות אנשים פיזיולוגית.
+
תשע המדינות בעלות צפיפות האוכלוסין הגבוהות ביותר בעולם הן: סינגפור (7,301 אנשים לקמ"ר), הונג-קונג (6,396), בחריין (1,646), בנגלדש (1,034), טאיוואן (634), מאוריציוס (631), דרום קוריאה (487), רואנדה (407), הולנד (404) ולבנון (404).[http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependent_territories_by_population_density ] מתוך רשימה זו יש לשים לב כי בערים יש בדרך כלל צפיפות אוכלוסין גבוהה בהרבה יחסית למדינות שלמות. סינגפור והונג-קונג הן ערי מדינה שתלויות בייבוא מזון ומהוות "נקזי זרם" של [[כלכלה|פעילות כלכלית]] ומשתמשות ב [[שירותים אקולוגיים]] של איזורים שנמצאים מחוץ לגבול המדיני שלהם.  
   −
==שיטות נוספות למדידת צפיפות==
  −
צפיפות אוכלוסין אריטמטית (Arithmetic density - גודל האוכלוסיה חלקי השטח) היא השיטה הנפוצה ביותר לשם מדידת צפיפות אוכלוסין, אבל משתמשים גם בשיטות אחרות כדי לספק מדד מדוייק יותר של הצפיפות באיזור מסויים.
     −
* [[צפיפות אוכלוסין פיזיולוגית]] - הגודל הכולל של האכולוסייה חלקי השטח שניתן לעבד אותו לצרכי חקלאות. (לדוגמה לא כוללים שטחי מדבריות, טונדרה קפואה ועוד).
+
==צפיפות אוכלוסין בישראל==
* צפיפות חקלאית Agricultural density - סך האוכלוסיה באיזור חלקאי חלקי השטח שניתן לעבד אותו.  
+
ל[[אוכלוסיית ישראל|מדינת ישראל]] יש צפיפות אוכלוסין גבוהה יחסית, שעומדת על 395 בני אדם לקמ"ר, נתון זה מצטרף ל[[גידול אוכלוסיית ישראל]] שנחשב גבוה יחסית למדינות מערביות. נכון לשנת 2012, ישראל היא המדינה ה-34 בצפיפותה בעולם. עם זאת, שני שליש משטחה של ישראל הוא איזור מדברי, דל בגשמים שאינו נוח במיוחד להתיישבות של [[בני אדם]] או ל[[חקלאות]]. בשטחים מצפון לנגב צפיפות האוכלוסין של מדינת ישראל היא גבוהה בהרבה.  
* צפיפות דיור (Residential density) - סך האוכלוסיה שגרה באיזור עירוני חלקי השטח של שטחי המגורים.
  −
* צפיפות עירונית - מספר האנשים שמאכלסים איזור עירוני מסויים חלקי השטח של אותו איזור.  
  −
 
  −
המונח אופטימום אקולוגי Ecological optimum - מציין את צפיפות האוכלוסיה שניתן לקיים תוך שימוש במשאבים טבעיים.  
      +
בשל חלקו הגדול של המדבר משטחה, ובשל [[פרבור בישראל|תהליכי פרבור]] והיבטים נוספים, אחוז השטח שניתן לבצע בו [[חקלאות בישראל|עיבוד חקלאי בישראל]] עומד על 15.5% משטח המדינה. מסיבה זו, [[צפיפות אוכלוסין פיזיולוגית|צפיפות האוכלוסין הפיזיולוגית]] של ישראל היא גבוהה בהרבה, ועומדת על 2,147 אנשים לקמ"ר בר עיבוד - יותר מפי 5 יחסית לצפיפות האריטמטית.  ישראל נמצאת במקום ה-48 מבין מדינות העולם מבחינת צפיפות אנשים פיזיולוגית (כלומר שלושה-רבעים מתוך מדינות העולם הן בעלות צפיפות פיזיולוגית נמוכה מזו של ישראל).
    
==ראו גם ==
 
==ראו גם ==

תפריט ניווט