שורה 28:
שורה 28:
בישראל יש מספר איזורי תעשייה התורמים ל[[זיהום אוויר בישראל]]. [[זיהום האוויר במפרץ חיפה|בחיפה וסביבתה קיים זיהום אוויר]] ממפעלים ו[[תחבורה בישראל|מתחבורה]]. בבאר שבע נגרם זיהום בגלל המפעלים ב[[רמת חובב]]. מפעלים בחדרה, באשדוד ובאשקלון פולטים לאוויר כמויות מסוכנות של חומרים מזהמים במיוחד.
בישראל יש מספר איזורי תעשייה התורמים ל[[זיהום אוויר בישראל]]. [[זיהום האוויר במפרץ חיפה|בחיפה וסביבתה קיים זיהום אוויר]] ממפעלים ו[[תחבורה בישראל|מתחבורה]]. בבאר שבע נגרם זיהום בגלל המפעלים ב[[רמת חובב]]. מפעלים בחדרה, באשדוד ובאשקלון פולטים לאוויר כמויות מסוכנות של חומרים מזהמים במיוחד.
−
===ירידה בזיהום האוויר תעשייתי===
+
===ירידה בזיהום האוויר תעשייתי ===
−
על פני נתוני הניטור ומחקרים אחרים, יש ירידה משמעותית בזיהום האוויר שמקורו במפעלים - בעיקר במוקדי זיהום תעשייתים כמו מפרץ חיפה, או רמת חובב, בעיקר של חומרים נפוצים ופחות רעילים, זאת בעקבות שילוב של חקיקה, לחץ ציבורי ומודעות גדלה שמובילים לאימוץ [[טכנולוגיה|טכנולוגיות]] נקיות יותר, טכנולוגיות לניקוי וסינון הזיהום ולפעמים בעקבות סגירת מפעלים מזהמים. על-פי אומדני [[משרד האוצר]] משנת 2008, נזקי [[זיהום אוויר בישראל|זיהום האוויר בכל הארץ]] הסתכמו לכ-12 מיליארד ש"ח בשנה, אך חלק ניכר מזיהום זה מקורו בתחבורה. [http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3575960,00.html]
+
על-פי אומדני [[משרד האוצר]] משנת 2008, נזקי [[זיהום אוויר בישראל|זיהום האוויר בכל הארץ]] הסתכמו לכ-12 מיליארד ש"ח בשנה, אם זאת חלק ניכר מזיהום זה הוא [[זיהום אוויר מתחבורה]] [http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3575960,00.html]
−
[[זיהום אסבסט בנהריה|זיהום האסבסט בנהריה]] גורם לתחלואה גבוהה פי 10 ב[[סרטן הריאה]] ובמחלות נוספות בקרב תושבי העיר. הישובים מדרום לעכו חשופים לזיהום של [[דיוקסין]] מצד [[חוד מתכות]]. תושבי ערד עלולים להחשף לזיהום עתידי בעקבות הכוונות של [[רותם אמפרט]] להקים ליד העיר מכרה [[פוספט|פוספטים]] פתוח ב[[שדה בריר]].
+
על פני נתוני הניטור ומחקרים אחרים, יש ירידה משמעותית בזיהום האוויר שמקורו במפעלים - בעיקר במוקדי זיהום תעשייתים כמו מפרץ חיפה, או רמת חובב, בעיקר של חומרים נפוצים ופחות רעילים כגון [[תחמוצות גופרית]], [[תחמוצות חנקן]] ו[[תרכובות אורגניות נדיפות]]. זאת בעקבות שילוב של חקיקה, לחץ ציבורי ומודעות גדלה שמובילים לאימוץ [[טכנולוגיה|טכנולוגיות]] נקיות יותר, טכנולוגיות לניקוי וסינון הזיהום ולפעמים בעקבות סגירת מפעלים מזהמים.
−
קשה יותר לקבוע מהי המגמה ביחס לפליטת חומרים מסוכנים במיוחד. כמו [[כספית]], [[ארסן]], [[חומרי הדברה]] ועוד, היות והניטור והבקרה על השימוש והפצת חומרים אלה, וכן המידה שהם משפיעים על בריאות האוכלוסיה אינה מנוטרת באופן מספק.
+
עם זאת קיים עדיין זיהום ניכר בחומרים מסוכנים רבים כולל [[מתכות כבדות]], [[בנזן]] ו[[חומרים מסרטנים]], רעילים ו[[טטרוגנים]] רבים, שחלקן הגדול אינו מנוטר בשגרה על ידי משרד הסביבה באופן שוטף ואין מעקב מסודר ושקוף אחריהם במסגרת הפעילות של משרד הבריאות או משרד החקלאות (חלק מהרעלים יכולים להצטבר במים ובמזון). כמו [[כספית]], [[עופרת]], [[קדמיום]], [[ארסן]], [[חומרי הדברה]] ועוד, היות והניטור והבקרה על השימוש והפצת חומרים אלה, וכן המידה שהם משפיעים על בריאות האוכלוסיה אינה מנוטרת באופן מספק.
+
+
בשנת 2012 נכנס לתוקף חוק מרשם חומרים מסוכנים (מפל"ס) המחייב מפעלים לדווח על פליטות לאוויר ולמים וכן העברות פסולות של כ 150 חומרים מסוכנים שונים כולל [[מתכות כבדות]], תרכובות אורגניות מסוכנות ועוד. לפי הדו"ח לדוגמה אפשר לראות כי באיזור חיפה לבדו, שוחררו לאוויר בשנת 2012, 358 ק"ג של [[מתכות כבדות]] מסרטנות כגון [[ארסן]], [[קדמיום]], [[כרום שש ערכי]] ועוד.
+
+
[[זיהום אסבסט בנהריה|זיהום האסבסט בנהריה]] גורם לתחלואה גבוהה פי 10 ב[[סרטן הריאה]] ובמחלות נוספות בקרב תושבי העיר. הישובים מדרום לעכו חשופים לזיהום של [[דיוקסין]] מצד [[חוד מתכות]]. לפי נתוני משרד הבריאות התחלואה בסרטן בקרב תושבי חיפה גבוה יותר מאשר הממוצע הארצי בעשרות אחוזים, ויש מומחים ורופאים שונים המעריכים כי דבר זה נגרם בגלל [[זיהום האויר במפרץ חיפה]] בחומרים מסרטנים שונים. תושבי ערד עלולים להחשף לזיהום עתידי בעקבות הכוונות של [[רותם אמפרט]] להקים ליד העיר מכרה [[פוספט|פוספטים]] פתוח ב[[שדה בריר]].
===פגיעה בעובדים===
===פגיעה בעובדים===