שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 5,642 בתים ,  11:02, 31 במרץ 2014
יצירת דף עם התוכן "'''עומס תנועה''' (Traffic congestion) או '''גודש תנועה''' הוא דפוס ברשת כבישים שבו עליה בצפיפות כלי הרכ..."
'''עומס תנועה''' (Traffic congestion) או '''גודש תנועה''' הוא דפוס ברשת כבישים שבו עליה בצפיפות כלי הרכב בכביש גורמת להאטת מהירות הנסיעה ולהתמשכות זמן הנסיעה. גודש תנועה קיצוני הוא מכונה '''פקק תנועה''' שבו תנועת כלי הרכב עוצרת לגמרי.

עומסי תנועה יכולים להתרחש בסוגי רכב שונים כמו [[אופניים]], [[אופנועים]] או [[אוטובוסים]] אבל הדוגמה הנפוצה ביותר של עומסים אלה היא של עומסי תנועה של [[רכב פרטי|רכבים פרטיים]].

לכל כביש יש קיבולת מקסימלית - מספר רכבים שיכולים לעבור בו במהירות מסויימת בשעה אחת. כאשר עולה הביקוש לנסיעות ברכב הפרטי וכאשר השימוש בו גדל ומתקרב לקיבולת של הכביש מתרחשים פקקי תנועה. [[גידול אוכלוסין]], [[פרבור]], [[תכנון מוטה רכב פרטי]] והגדלת השימוש ברכב פרטי ביחס לאמצעים אחרים תורמים להגדלת הביקוש לשימוש ברכב. ללא הגדלה של רוחב הכבישים ושל כמות המחלפים יש יותר עומסי תנועה, עם זאת, בשל תופעה של [[ביקוש מושרה]] גם הגדלת היצע הכבישים אינה מועילה הרבה - כאשר הכבישים ריקים יותר ומהיר יותר להשתמש ברכב פרטי, הדבר מתמרץ עוד אנשים להשתשמש ברכב הפרטי, או לגור במקומות רחוקים יותר ממקום התעסוקה שלהם, כך שהם נדרשים לעוד נסיעות ברכב.

מדיניות של נסיון להתמודדות עם פקקי התנועה על ידי חיזוי צפי הביקוש לרכב הפרטי והרחבת הכבישים או סלילה של עוד כבישים מכונה "מדיניות חזה וספק" והיא נחשבת על ידי מתכננים עירוניים רבים, בעיקר מזרם [[עירוניות מתחדשת]] ו[[סביבתנות]] למבוי סתום - עלוית הבנייה של עוד ועוד כבישים ומחלפים הולכת וגדלה אבל הביקוש גדל בקצב מהיר יותר. הדוגמה המוכרת ביותר מתחום זה היא [[לוס אנג'לס]] שבה יש כמות עצומה של כבישים מהירים ומחלפים, אבל במקביל יש גם [[פרבור]] נרחב המתאים לרכב הפרטי ולכן יש גם ביקוש גדול כך שתושבי העיר והמטרופולין מבלים זמן רב מזמנם בפקקי תנועה.

דבר דומה מתרחש גם בהקשר של [[תחבורה ציבורית]] או [[תחבורת אופניים]] - אם יותר אנשים נוסעים ב[[רכבת]] , בכמות גדולה, אזי ה[[כביש]] שהוא [[מוצר ציבורי]] נראה אופציה נוחה יותר לשאר המשתמשים, דבר שמעלה בחזרה את הביקוש לשימוש ברכב פרטי. עם זאת היתרון של פיתוח חלופות לרכב פרטי כאמצעי להקטנת עומסי התנועה, הוא בהגדלת חופש הבחירה של אנשים, ובעלויות נמוכות יותר למשק של שימוש באמצעים אלה יחסית לרכב הפרטי על ידי הקטנת הנזקים הכלכליים שגורם הרכב הפרטי למשק. לדוגמה ניתן להקטין את פקקי התנועה לעיר מסויימת על ידי הרחבת כבישים ועוד מחלפים, אבל אז נוצרת בעיה נוספת של מחסור במקומות [[חניה]] בתוך העיר, כאשר הספקה של מקומות חניה כאלה דורשת עוד כסף ומרחב על חשבון השקעות בדברים אחרים.

עומסי תנועה היא אחת [[השפעות חיצוניות של מכוניות|ההשפעות החיציוניות]] היקרות והנפוצות של הרכב הפרטי, בישראל לדוגמה נהגים מבלים בפקקים מיליוני שעות עבודה ופנאי בשנה, דבר שפוגע הן ב[[רווחה חברתית|רווחה החברתית]] באופן ישיר, הן ב[[הון חברתי|הון החברתי]] והן בתוצר הכלכלי של המשק, בעלות של מיליארדי שקלים בשנה. בנוסף עומסי התנועה גורמים לאיחורים לא צפויים, מעלים את [[זיהום אוויר]] במיוחד במרכז הערים, גורמים לבלאי מואץ במכוניות ולבזבוז דלק, ותורמים ל[[מתח נפשי]] וגופני (סטרס), להתנהגות פרועה של נהגים עצבניים (שאיחרו ומנסים להגיע בזמן), ול[[תחבורה פעילה|תת פעילות גופנית]].

==ראו גם==
* [[תכנון מוטה רכב פרטי]]
* [[ביקוש מושרה]]
* [[חנייה]]
* [[השפעות חיצוניות של מכוניות]]
* [[תחבורה ציבורית]]
* [[תחבורה ציבורית]]
* [[עירוניות מתחדשת]]

==קישורים חיצוניים==
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Traffic_congestion עומס תנועה] בויקיפידה האנגלית
* [http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000819055 בדיקה ב-Waze: נסיעה מהפריפריה לת"א - איפה הכי פקוק?] גיל שלמה, גלובס, 04/02/2013

[[קטגוריה:תחבורה]]

תפריט ניווט