שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 4,006 בתים ,  10:52, 29 בדצמבר 2013
יצירת דף עם התוכן "'''חנקן דו-חמצני''' (Nitrogen dioxide) הוא תרכובת כימית שנוסחתה NO<sub>2</sub>. זו אחת ממספר תחמוצות חנקן..."
'''חנקן דו-חמצני''' (Nitrogen dioxide) הוא תרכובת כימית שנוסחתה NO<sub>2</sub>. זו אחת ממספר [[תחמוצות חנקן]] ונחשבת לתחמוצת החנקן הנפוצה ביותר.

חנקן דו חמצני מופיע בדרך כלל כגז-חום ורעיל, שיש לו ריח חריף ואופייני. הגז הוא [[זיהום אוויר|מזהם אוויר]] נפוץ, הפוגע בדרכי הנשימה וב[[ריאה|ריאות]]. הוא נוצר ב[[מנוע בעירה פנימית|מנועי בעירה פנימית]] של כלי רכב ומפעלים ותורם חשוב לזיהום אוויר עירוני ותעשייתי.

החנקן הדו חמצני הוא תוצר ביניים של תהליך ניטרציה לייצור חומצה ניטרית שמיליוני טונות ממנה מיוצרים בכל שנה, כן הוא משמש לטילים.

מבחינה כימית, מדובר בחומר פאראמגנטי, על החנקן אלקטרון בלתי מזווג כך שהמולקולה היא [[רדיקלים חופשיים|רדיקל חופשי]], שני הקשרים חנקן-חמצן חולקים אלקטרונים לא מאותרים כך שסדר הקשר הוא בין 1 ל 2.
==זיהום של חנקן דו חמצני==
המקור הנפוץ ביותר ל[[זיהום]] של גז חנקן דו חמצני הוא מנועי בערה פנימית, תחנות כוח ובאופן נמוך יותר מפעלים לייצור [[פאלפ]]. גם תנורים (כירות גז, וחימום) שעובדים על בוטאן (גז בישול) הם מקור לגז. עודף האוויר הנחוץ לבעירה מלאה של דלקים בתהליכים אלה גורר הכנסה של חנקן לתהליך הבערה, בטמפרטורות גבוהות הדבר גורר יצירה של חנקן דו חמצני ותחמוצות חנקן אחרות. הגבלה של ייצור חומצות החנקן דורשת בקרה מדוייקת עלכמות האוויר שמשתמשים בה בבערה.

חנקן דו-חמצני הוא [[זיהום|מזהם סביבתי]] רחב היקף בסביבה העירונית, כאשר בחלק מהמקומות הוא מגיע לריכוזים של 30 ננו-גרם למטר רבוע, כמות קרובה לרמות בלתי בריאות. ארגון הבריאות העולמי קבע כי כמות של 40 ננו-גרם למטר רבוע היא מסוכנת. [http://ehp.niehs.nih.gov/121-a136/]

החנקן הדו חמצני משנה גם את הרכב האטמוספירה ובין היתר הוא מעורב בייצור של [[אוזון בגובה הקרקע]] שהוא מזהם בפני עצמו. מחקר משנת 2005 של חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה מצא קשר בין רמות של חנקן דו חמצני לבין תסמין מוות בעריסה. [http://www.medicineonline.com/news/12/1110/Sids-Linked-to-Nitrogen-Dioxide-Pollution.html]

מחקר שנערך בשוודיה ופורסם בשנת 2013, מצא קשר בין חשיפה של נשים לתחמוצות חנקן ובין שני סיבוכי הריון: סוכרת הריון ורעלת הריון. סוכרת הריון הייתה נפוצה יותר בקרב נשים עירוניות לעומת נשים שלא התגוררו בעיר, אך נמצאה בעליה בשתי האוכלוסיות כאשר נרשמו ריכוזים מעל לממוצע של תחמוצת חנקן. גם רעלת הריון נקשה עם רמות גבוהות יותר של חשיפה לתחמוצות חנקן. מהממצאים עלה גם קשר בין סוכרת הריון לבין קרבה לכבישים ראשיים, קשר שלא נמצא ביחס לרעלת הריון. [http://ehp.niehs.nih.gov/121-a136/]



==קישורים חיצוניים==
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Nitrogen_dioxide חנקן דו חמצני] בויקיפדיה האנגלית

[[קטגוריה:זיהום אוויר]]

תפריט ניווט