שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 6,957 בתים ,  11:19, 16 בספטמבר 2013
יצירת דף עם התוכן "'''נוחות הליכה''' (Walkability) או '''הליכתיות''' היא מידת ההתאמה של רחוב או איזור להולכי רגל. לנו..."
'''נוחות הליכה''' (Walkability) או '''הליכתיות''' היא מידת ההתאמה של רחוב או איזור ל[[הולכי רגל]]. לנוחות ההליכה של רחוב יכולת מהותית בעידוד ההליכה ברגל ולכך יש יתרונות רבים מבחינה בריאותית, סביבתית, חברתית וכלכלית. גורמים המשפיעים על נוחות ההליכה כוללים את הקיום והאיכות של מדרכות, שבילי הליכה ושאר תשתיות לזכות קדימה להולכי רגל, מצב התנועה של כלי רכב והסדרי התנועה ברחוב, דפוסי שימושי קרקע, גישה לבניינים, בטיחות ברחוב, יכולות התמצאות ברחוב, שימושיות הרחוב וכמה הוא אסטטי ונעים. הליכתיות היא מושג חשוב ב[[תכנון ערים מקיים]], [[עירוניות מתחדשת]] ו[[אקולוגיה עירונית]].

==גורמים המשפיעים על נוחות ההליכה ברגל==
גורמים המשפיעים על נוחות ההליכה כוללים:
* '''קיומן או העדרן של מדרכות'''.
* '''נוחות חציית כבישים''' מה רוחב הכבישים שיש לחצות? האם יש בהם הרבה תנועה? האם יש מעברי חצייה ? האם הם מוגבהים? האם יש זכות קדימה בצמתים ותכנון רמזורים להולכי רגל''' - צמתים רבים מתוכננים מתוך מחשבה רק על תנועת המכוניות, כאשר רמזורי הולכי הרגל הם קצרים מידי ואינם מתוזמנים לנוחות הולכי הרגל. כתוצאה מכך הולכי הרגל נאלצים לחכות זמן רב כשהם רוצים ללכת ברגל.
* '''שבילים להולכי רגל''' ומקומות אחרים שבהם להולכי רגל יש זכות קדימה כמו [[מדרחוב]], מעברי חצייה
* '''מצב תנועת המכוניות ומצב הכבישים והדרכים''' - לדוגמה כבישים מהירים אינם מאפשרים חציית הולכי רגל והם מחייבים אמצעים חצייה מיוחדים. במידה והכביש אינו שקוע, יש להשתמש במנהרה או בגשר הולכי רגל אך אמצעים אלה מרתיעים הולכי רגל רבים שעלולים לנסות לחצות את הכביש בצורה ישירה. כבישים רחבים מידי מקשים על חצייה בטוחה של הולכי רגל. [[מיתון תנועה]] ורחובות שקטים נוחים יותר להליכה ולחצייה.
* '''איכות המדרכות''' - לדוגמה מדרכות צרות מידי, מדרכות בעלות מרצפות שבורות או רופפות, בורות, מדרכות המלאות מכשולים נייחים כמו פחים ומתקני מחזור, עמודי חשמל, ארונות חשמל וטלפוניה ועוד.
* '''מידת התלילות של הרחוב''' - ככל שהרחוב שטוח יותר כן, קל ללכת בו יותר. במקומות תלולים ניתן לשלב דרגנועים לשם סיוע להולכי רגל המתקשים בעליות.
* '''חסימת מדרכות בצורה זמנית''' - על ידי מכוניות חונות, אופנועים חונים, משאיות הפורקות סחורה, אתרי בניה, פחי אשפה ביתיים, חניית אופניים, כסאות של בתי קפה, סחורה, ארגזים או אשפה של חנויות, זרימת ביוב ואו מים.
* '''דפוסי שימושי קרקע''' כמו [[עירוב שימושי קרקע]], בלוקים קצרים ומעברים בין בתים - דבר המשפיע על מרחק ההליכה הנדרש כדי להגיע לשירותים עירוניים שונים כמו חינוך, קניות וכו'. מרחק ההליכה יכול להתארך בגלל ריכוז החנויות או בתי הספר במקום אחד מרוחק מהמגורים (הפרדת שימושים), בגלל צפיפות בנייה נמוכה מידי שתורמת למרחקי הליכה ארוכים או בגלל בניית "עצי תנועה" שגורמים להליכה ארוכה יותר ביחס למרחק האווירי בגלל שילוב של כבישים מהירים ורחובות ללא מוצא.
* '''גישה למבנים''' - כמה קל להכנס למבנה בתור הולך רגל.
* '''קלות הניווט ברחוב''' - קיום שם שלטים ברורים על הבתים עם שם הרחוב ומספרי הבתים, קיום של מפות בעיר. תאורה בלילה.
* '''כמה נחמד ונעים ללכת ברחוב''' - האם יש עצים ברחוב, האם הבתים בנויים בצורה יפה ומתחוזקים ללא לכלוך וכו'.
* '''בטיחות ובטחון אישי''' - לדוגמה איומים מצד מכוניות היוצאות מחניות בבתים, מכוניות החונות על המדרכה, אופנועים ואופניים הנוסעים על המדרכה, חפצים חדים או כבדים המונחים ברחוב בצורה לא בטוחה, כלבים נושכים או מפחידים, מדרכות רטובות וסכנת החלקה, מדרכות שבורות, בורות. ביטחון אישי כנגד פשיעה כגון כייסים, אנסים ושודדי רחוב. אמצעים להגדלת הבטיחות כוללים תאורת רחוב מספקת, חזיתות חנויות הפונות לרחוב, נוכחות הולכי רגל ורוכבי אופניים ברחוב.
* '''[[הצללה]], מרחבים מוגנים מגשם, ניקוז''' והיבטים נוספים.
* '''[[רעש]] ו[[זיהום אוויר]]''' - רחובות רועשים ומזוהמים יותר מרתיעים הולכי רגל מללכת בהם, וגוררים חווית שימוש גרועה יותר ברחוב ולכן פוגמים גם בהצלחה של עסקים הממוקמים ברחוב.

==קישורים חיצוניים==
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Walkability נוחות הליכה] בויקיפדיה האנגלית
* [http://walkonomics.com/blog/take-a-tour-of-a-walkable-street/ מהו רחוב נוח להליכה] מצגת מטעם walkonomics.com
* [http://walkonomics.com/ walkonomics.com] יישום חינם לסמאטרפונים לדרוג נוחות ההליכה של רחובות
*[http://www.tlv1.co.il/?p=1450&cpage=1 תנו לי מילה בעברית ל-Walkablity], יואב לרמן [עוד בלוג תל אביבי] 2008
* [http://www.hor-ack.co.il/blog/?p=180 "הליכתיות" (Walkability) כערך תכנוני וכהרגל החל מגיל בית הספר היסודי] בבלוג "מחשבות של אדריכל", ינואר 2010

[[קטגוריה:אקולוגיה עירונית]]
[[קטגוריה:תחבורה]]

תפריט ניווט