שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הוסרו 4,372 בתים ,  16:53, 2 במרץ 2013
הפניה לדף השערת גאיה
שורה 1: שורה 1: −
'''תאוריית גאיה''' או ''''היפותזת גאיה'''(Gaia hypothesis) מניחה כי [[כדור הארץ]] הוא מערכת דמויית אורגניזם המסוגלת לשמור על [[הסביבה הטבעית]] מצב המיטבי שלה, ומסוגלת לערוך בה תיקונים כדי להביאה למצב זה. על-אורגניזם זה הוא גאיה, אמא אדמה (כשם אלת האדמה במיתולוגיה היוונית).
+
#הפניה[[השערת גאיה]]
 
  −
התאוריה גורסת (אם כי טענה זו אינה ייחודית לתומכי תאוריית גאיה) כי פגיעה ב"איבר" אחד של [[המערכת האקולוגית]], מסכנת את המכלול האורגניזמי כולו, ולכן פגיעה ב[[מין ביולוגי]] כלשהו או [[|הכחדת מינים|הכחדתו]] או פגיעה [[מחצבים|במחצב]] כלשהו של כדור הארץ, פוגעת בכל מירקם החיים האקולוגי מערער ומסכן את עצם קיומו של [[המערכת האקולוגית]] של כדור הארץ בכללותה.
  −
 
  −
נושא חיותה של הארץ פותח בשנות ה-60 של המאה ה-20 בידי הכימאי והמדען הבריטי ד"ר [[ג'יימס לאבלוק]] בספרו The Ages of Gaia, כתוצר של מחקריו עבור נאס"א בנושא חיפוש חיים על המאדים, ועל יסוד ידע בגאולוגיה, בגאוכימיה, ב[[ביולוגיה אבולוציונית]] ובתורת האקלים.
  −
 
  −
תורה זו עולה בקנה אחד עם תפיסת היוונים הקדמונים הרואים את הארץ כשלמות חיה ([[הוליזם). חלק מענפי מהמדע המקובל מתארים את כדור הארץ כגוש סלע שצמחים ובעלי חיים קיימים עליו באקראי. תאוריית גאיה של לאבלוק רואה את העולם בצורה שונה לחלוטין, כמעגל אדיר של חיים, מליבתו ועד לשולי האטמוספירה שלו.
  −
 
  −
== ביקורת על התאוריה==
  −
הגאולוגים, הביולוגים, ומדעני האטמוספירה מקבלים כשאלה מחקרית תקפה, שאלות כמו כיצד אורגניזמים משפיעים על סביבתם הקרובה ומושפעים ממנה. וכיצד פועלים [[לולאות משוב|מנגוני משוב]] במערכת זו. דוגמה לשאלה זו היא הדיון כיצד משפיעים היצורים החיים כולל האדם, על האקלים.
  −
 
  −
אולם תאוריית גאיה בכללותה שנויה במחלוקת ויש הסבורים כי אינה אלא תאוריה פסאבדו-מדעית.
  −
 
  −
ביקורת נוספת נמתחת על ידי מדעני סביבה ו[[סביבתנות|סביבתניים]] ואנשי [[קיימות]] הטוענים כי תאוריה זו פוטרת את המזהמים ושאר [[השפעות סביבתיות[[ מאחריותם, היות שמשתמע ממנה שכדור-הארץ, כ"אורגניזם", מרפא ומתקן בעצמו את הנזקים שגורמים להם המזהמים. כמו כן, "ריפוי" שכזה, אם הוא קיים, יכול להעשות הרבה לאחר שהמין האנושי יושמד, ומבחינת "כדור הארץ" כיישות, אין בכך כל הבדל.
  −
 
  −
==תנועת גאיה==
  −
העובדה כי ההשערה נתונה במחלוקת לא מפריעה לתנועות שונות של [[סביבתנות|סביבתנים]] לאמץ את התאורייה, ולחלק מהם אף להתאגד בקבוצות אקולוגיות שונות הקרויות "תנועת גאיה". כנסים של התנועה התקיימו ב-1985, 1988, 2000 ו-2006.
  −
 
  −
==ראו גם==
  −
* [[ספינת החלל כדור הארץ]] - התאור של הכלכלה העולמית כדבר שיותר ויותר דומה לתפקודה של ספינת חלל ככל שיש יותר אנשים וככל שמנצלים יותר את המשאבים הטבעיים, מאת [[קנת בולדינג]].
  −
 
  −
==קישורים חיצוניים==
  −
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Gaia_hypothesis היפותזת גאיה] בוויקיפידה האנגלית
  −
 
  −
[[קטגוריה:אקולוגיה]]
  −
[[קטגוריה:סביבתנות]]
  −
[[קטגוריה:קיימות]]
  −
[[קטגוריה:הוליזם]]
  −
[[קטגוריה:זרמי מחשבה]]
  −
[[קטגוריה:כדור הארץ]]
 

תפריט ניווט