שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שורה 14: שורה 14:     
כאשר לא יהיה אפשר להעלות עוד את תפוקת הנפט, בזמן שהביקוש ימשיך לעלות, יביא הדבר לעליית מחיר הנפט ובעקבותיו עליות מחירים של כל המוצרים הצורכים אנרגייה.
 
כאשר לא יהיה אפשר להעלות עוד את תפוקת הנפט, בזמן שהביקוש ימשיך לעלות, יביא הדבר לעליית מחיר הנפט ובעקבותיו עליות מחירים של כל המוצרים הצורכים אנרגייה.
 +
 +
==טענות אחרות==
 +
 +
לפי פרופ' בלבן [http://www.sea.org.il/college/index.php?/college/content/view/full/571]
 +
, יש הטוענים כי מעקב אחרי רזרבות הנפט מראה כי הן תמיד גדלות בטווח הכדאיות של חיפוש רזרבות חדשות (חיפוש הרזרבות עולה כסף, רק כאשר יש "ביקוש" מספיק החברות העוסקות בכך "מייצרות" רזרבות). מוריס אדלמן, כלכלן נפט מ-MIT קובע, כי מעולם לא היתה כמות רזרבת הנפט הידועה גדולה כפי שהיא היום, וזאת בתקופה בה מחירי הנפט נוסקים מעלה.
 +
הפיתוח של איזורים חדשים, כמו גם התפתחויות טכנולוגיות המאפשרות קידוחים עמוקים יותר (הים הצפוני) וניצול צפחות נפט ומרבצים לא נקיים (קנדה, דרום אמריקה)מגדילים כל העת את הפוטנציאל הסופי למקורות הנפט.
 +
 +
ניתן בהחלט לקבל את הטענה שכמות הנפט היא סופית, אולם כלכלנים כמו אדלמן טוענים שמבחינה כלכלית לעולם לא יהיה כדאי למצות את כול הנפט. גישה זו לא שוללת את הימצאותה של נקודת זמן של שיא תפוקת הנפט העולמית אלא מעריכה אחרת את התהליכים שילוו לכך ואת חומרתם
 +
 +
==soft shift==
 +
 +
הניבוי של כלכלנים אופטימיים ביחס לשאלת שיא התפוקה הוא מעבר חלק מבחינה כלכלית מנפט ומוצריו לחלופות אחרות. כאשר בסוג מסויים של שיווי משקל כלכלי ביקושים בשוק האנרגיה והתעשייה יתחילו להיענות על ידי טכנולוגיות חלופיות לנפט ככל שהיצע הנפט ומוצריו יתדלדל. כמו בהעברת הילוכים במכונית, יעברו ענפים שונים המסתמכים על נפט לשימוש בתחליפים.
 +
 +
'''אז אפשר להרגע - האמנם?'''
 +
יש שתי בעיות עיקריות עם הניבוי של soft shift, הראשונה היא כמובן המרכזיות של הנפט בחברה התעשייתית, והרגישות של השווקים העולמיים לכל שינוי בהיצעים והמחירים של משאב מפתח זה. עלינו לזכור שגם "שינויים עדינים" בכלכלה שלנו יוצרים לעיתים אי יציבות ו"רעש" ופוגעים ברווחה הכללית- ובעיקר באיכות ולפעמים אף בחייהם של אומות וקבוצות אוכלוסיה חלשות.
 +
הנהג של המכונית שלנו, כך מסתבר , נוהג לבלום בפראות, ויש לו היסטוריה של הרשעות קודמות..
 +
 +
הבעייה השנייה קשורה בקושי המוכח של מערכות "שוק חופשי" בתכנון לטווח רחוק. כאשר המניע המרכזי לקבלת החלטות הוא רווח וביצועי מניות בטווח של שנה שנתיים, אין פלא שההשקעה בתכנון לטווח ארוך מוזנחת. (אין צורך לסמוך על חוקרים והוגים חתרניים, כדי להבין בעיה זו די לקרוא הזהרות חוזרות ונשנות של חברות דרוג אשראי וחברות ביטוח, ה"נאלצות" להביט אל הטווח הארוך) במקרה שלנו הבעייה היא בהשקעה נמוכה מאד במחקר ופיתוח של מקורות אנרגיה חלופיים (אולי גם במחילה, מתחדשים וברי קיימא?) ה"מעבר החלק" למקורות אנרגיה חלופיים יכול להתאפשר רק אם יושקעו משאבים מבעוד מועד בפיתוח החלופות. כפי שהדבר נראה- לא מספיק נעשה בעניין, ונראה הדבר שאולי למכונית שבסיפור שלנו אין בכלל מצמד (קלאץ')ו"העברת ההילוכים" הולכת להיות רועשת ביותר.
    
===ראו גם:===
 
===ראו גם:===
45

עריכות

תפריט ניווט