שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 222 בתים ,  08:35, 10 בנובמבר 2011
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''רמת הרוח: מדוע שוויון טוב לכולם''' (The Spirit Level: Why Equality is Better for Everyone) הוא ספר עיון בנושא [[אי שוויון כלכלי]] והשפעותיו על [[רווחה חברתית]] מאת צמד רופאים פרופסורים בריטים [[ריצ'רד ווילקינסון]] וקיית פיקט, שיצא לאור בשנת 2009.  
+
'''רמת הרוח: מדוע שוויון טוב לכולם''' (The Spirit Level: Why Equality is Better for Everyone) הוא ספר עיון בנושא [[אי שוויון כלכלי]] והשפעותיו על [[רווחה חברתית]] ובריאות מאת צמד רופאים בריטים, הפרופסורים [[ריצ'רד ווילקינסון]] וקיית פיקט, שיצא לאור בשנת 2009.
   −
השניים מצאו כי קיימים מתאמים חזקים בין שורה של בעיות חברתיות ובריאותיות לבין אי שוויון במדינות עשירות. מצבן של חברות בעלות שוויון נמוך היה רע יותר במגוון נושאים כמו שיעור התאבדויות, השמנה, חינוך, תמותת תינוקות , שיעור תמותה אלימות ועוד. כמו כן בחלק מהמקרים נמצא כי גם העשירים בחברות בעלות הפערים הגדולים סובלים מהשפעות אלה ומצבם גרוע יותר יחסית לעשירים בחברות שוויניות יותר.  
+
השניים מצאו כי קיימים מתאמים סטטיסטיים חזקים בין שורה של בעיות חברתיות ובריאותיות לבין אי שוויון במדינות עשירות. מצבן של חברות בעלות שוויון נמוך היה רע יותר במגוון נושאים כמו שיעור התאבדויות, השמנה, חינוך, תמותת תינוקות , שיעור תמותה אלימות ועוד. נמצא כי גם העשירים בחברות בעלות פערים הגדולים סובלים מהשפעות אלה, ובחלק מהמדדים ומצבם גרוע יותר יחסית לעניים ביותר בחברות שוויוניות יותר.
   −
בקרב המדינות המתועשות חלק מהמדינות הן בעלות פערים בין 20% העשירים ל-20% העניים באכולוסיה עומדים של בערך פי 3-4. מדינות אלו כוללות את יפן, פינלנד, דנמרק, נורווגיה, שוודיה, בלגיה ואוסטריה. לעומתם בחלק מהמדינות כמו ארה"ב, ברינטניה, פורטגל, סינגפור וישראל הפערים הם בערך פי 2 - עד פי 10 הפרשים בין החמשיון העליון לחמשיון התחתון. בין קובצות מדינות אלה נמצאו הבדלים בולטים בתחומים הבאים בין מדינות שוויוניות למדינות לא שוויוניות:
+
צמד הרופאים השוו את רמת הפערים בהכנסות בין 20% העשירים באוכלוסיה ל-20% העניים באוכלוסיה בקרב מדינות מתועשות בעלות תוצר מקומי גבוה יחסית. בחלק מהמדינות הפערים עומדים על הבדל של פי 3-4. מדינות אלו כוללות את יפן, [[פינלנד]], [[דנמרק]], נורווגיה, [[שוודיה]], [[בלגיה]] ואוסטריה. לעומתם בחלק מהמדינות כמו ארה"ב, בריטניה, פורטוגל, סינגפור וישראל הפערים בהכנסות בין החמשיון העליון לחמשיון התחתון עומדים על פי 8-10 - בערך פי 2 בהשוואה לקבוצת המדינות השוויוניות. בין מדינות שוויוניות למדינות לא שוויוניות, נמצאו הבדלים בולטים בתחומים הבאים:
   −
*בתחום הקשרים החברתיים: מריבות בין ילדים, רציחות, כליאה (בעיקר בשל עונשים קשים יותר), [[הון חברתי]], ואמון.  
+
*בתחום הקשרים החברתיים: מריבות בין ילדים, רציחות, כליאה (בעיקר בשל עונשים קשים יותר), [[הון חברתי]], ואמון.
*בתחום [[הון אנושי]]: רווחה של ילדים, אחוז הילדים הנושרים מבית הספר התיכון, ציוני אוריינות (ידיעת קרוא וכתוב) ומתמטיקה, לידות בגיל ההתבגרות.  
+
*בתחום [[הון אנושי]]: רווחה של ילדים, אחוז הילדים הנושרים מבית הספר התיכון, ציוני אוריינות (ידיעת קרוא וכתוב) ומתמטיקה, לידות בגיל ההתבגרות.
*בתחום הבריאות: שימוש בסמים, תמותת תינוקות, תוחלת חיים, מחלות נפשיות, והשמנת יתר.  
+
*בתחום הבריאות: שימוש בסמים, תמותת תינוקות, תוחלת חיים, מחלות נפשיות, ו[[השמנת יתר]].
   −
ההבדלים הם משמעותיים. לדוגמה אחוז האזרחים בכלא גדול פי 10 בין המדינות הלא שוויוניות ביחס לשוויניות, אחוז האנשים שיש להם לפחות בעיה נפשית אחת גבוה פי 3 במדינות הראשונות לעומת השניות. רציחות גדלות בפקטור של פי 10 - מ 15 רציחות למיליון איש ל-150 רציחות ל-מיליון איש בשנה.  
+
ההבדלים הם משמעותיים. לדוגמה אחוז האזרחים בכלא גדול פי 10 בין המדינות הלא שוויוניות ביחס לשוויוניות, אחוז האנשים שיש להם לפחות בעיה נפשית אחת גבוה פי 3 במדינות הראשונות לעומת השניות. רציחות גדלות בפקטור של פי 10 - מ 15 רציחות למיליון איש ל-150 רציחות ל-מיליון איש בשנה.
    
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==

תפריט ניווט