שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 4,751 בתים ,  15:20, 6 במאי 2011
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''טכנולוגיה''' (Technology) היא מושג רחב שמתאר את השימוש של בני אדם של ויצורים חיים אחרים אחרים בידע, באומנות (Craft), בכלים ובמכונות, ואת ההשלכות של שימוש זה על יכולתו של המין לשלוט על ולהתאים לסביבתו. מקורו של המושג טכנולוגיה בהלחם היווני technología שמורכב מהמילים téchnē = אומנות וlogía לוגיה = תורה או - תורת האומנות, המחקר של המשהו או ענף הידע של דיסיפלינה.  
+
'''טכנולוגיה''' (Technology) היא מושג רחב שמתאר את השימוש של בני אדם (ושל ויצורים חיים אחרים אחרים) ב[[ידע]], באומנות (Craft), בכלים ובמכונות, ואת ההשלכות של שימוש זה על יכולתו של המין לשלוט על סביבתו, על בני אדם אחרים (יצורים אחרים, או מינים אחרים) ולהתאים אותה לרצונות ולצרכים הנתפסים שלו. מקורו של המושג טכנולוגיה בהלחם היווני technología שמורכב מהמילים téchnē = אומנות וlogía לוגיה = תורה או - תורת האומנות, המחקר של המשהו או ענף הידע של דיסיפלינה.  
    
עם זאת, הגדרה מוחלטת של המושג היא חמקמקה. כך לדוגמה, השימוש הנפוץ במונח "טכנולוגיה" הוא לתאור חפצים חומריים שיש להם שימושיות לבני- האדם כמו מכונות, חומרה וכלי-עבודה, אבל המונח יכול להכיל נושאים רחבים יותר כמו [[מערכות מורכבות|מערכות]], שיטות ארגון וטכניקות. בנוסף, אם בעבר היתה הפרדה ברורה בין העולם החי והגנום לבין כלים דוממים, הקיום של [[הנדסה גנטית]] גורם להכלת חלק מהעולם החי עצמו בתוך הטכנולוגיה.
 
עם זאת, הגדרה מוחלטת של המושג היא חמקמקה. כך לדוגמה, השימוש הנפוץ במונח "טכנולוגיה" הוא לתאור חפצים חומריים שיש להם שימושיות לבני- האדם כמו מכונות, חומרה וכלי-עבודה, אבל המונח יכול להכיל נושאים רחבים יותר כמו [[מערכות מורכבות|מערכות]], שיטות ארגון וטכניקות. בנוסף, אם בעבר היתה הפרדה ברורה בין העולם החי והגנום לבין כלים דוממים, הקיום של [[הנדסה גנטית]] גורם להכלת חלק מהעולם החי עצמו בתוך הטכנולוגיה.
שורה 7: שורה 7:     
==שימוש בטכנולוגיה במינים אחרים==
 
==שימוש בטכנולוגיה במינים אחרים==
השימוש בטכנולוגיה במובנה הצר של שימוש בכלים, קיים במינים אחרים ולא יחודי רק לבני האדם. הדבר כולל פרימטים כמו שימפנזים, חלק מקהילות הדולפינים ועורבים. התייחסות רחבה יותר לטכנולוגיה כאתולוגיה של בקרה של הסביבה ושליטה בה, יכול להכיל בהגדרה מינים נוספים אם זה (מין מהנדס סביבה) כמו בונים שבונים סכרים, או יצורים הבונים מבנים כמו דבורים הבונים כוורות או ציפורים הבונים קינים.  
+
השימוש בטכנולוגיה במובנה הצר של שימוש בכלים, קיים במינים אחרים ולא יחודי רק לבני האדם. הדבר כולל פרימטים כמו שימפנזים, חלק מקהילות הדולפינים ועורבים. התייחסות רחבה יותר לטכנולוגיה כאתולוגיה של בקרה של הסביבה ושליטה בה, יכול להכיל בהגדרה מינים נוספים אם זה ([[מין מהנדס סביבה]]) כמו בונים שבונים סכרים, או יצורים הבונים מבנים כמו דבורים הבונות כוורות או ציפורים הבונים קינים.  
   −
היכולת להכין ולהשתמש בכלים נחשבה בעבר מאפיין מגדיר של המין האנושי. עם זאת, הגילוי של בניית כלים בקרב שימפנזים ופרימטים נוספים דחתה את הרעיון כי שימוש בטכנולוגיה הוא ייחודי לאנושות. לדוגמה חורים מצאו כי שימפנזים בטעב השתמשו בכלים לשם חיפוש מזו. כמה מהכלים שבהם השתמשו כללו ספוג מעלים, ענפים לדיג טרמיטים, עלי ומנוף. שימפנזים משתמשים באבנים כבפטיש וסדן לשם ניפוץ אגוזים.  
+
היכולת להכין ולהשתמש בכלים נחשבה בעבר מאפיין מגדיר של המין האנושי. עם זאת, הגילוי של בניית כלים בקרב שימפנזים ופרימטים נוספים דחתה את הרעיון כי שימוש בטכנולוגיה הוא ייחודי לאנושות. לדוגמה חוקרים מצאו כי שימפנזים בטבע השתמשו בכלים לשם חיפוש מזון. כמה מהכלים שבהם השתמשו כללו ספוג מעלים, ענפים לדיג טרמיטים, עלי ומנוף. שימפנזים משתמשים באבנים כבפטיש וסדן לשם ניפוץ אגוזים.  
   −
למרות זאת השימוש הנרחב בכלים, ייצור של מכונות (המורכבות מכמה חלקים נעים המחוברים זה לזה), שכלול מתודי ומתמשך של טכנולוגיה שלא דרך הגנום, והשפעה נרחבת של השימוש בטכנולוגיה על חיי היומיום, התפשטות האוכלוסיה והתפתחות הגנום, ומאפיינים נוספים הם יחודיים למין האנושי.  
+
למרות זאת השימוש הנרחב בכלים, ייצור של מכונות (המורכבות מכמה חלקים נעים המחוברים זה לזה), שכלול מתודי ומתמשך של טכנולוגיה שלא דרך הגנום, והשפעה נרחבת של השימוש בטכנולוגיה על חיי היומיום, התפשטות האוכלוסיה והתפתחות הגנום, ומאפיינים נוספים לשימוש בטכנולוגיה הם יחודיים למין האנושי.
    +
==השפעות סביבתיות של הטכנולוגיה==
 +
הטכנולוגיה איפשרה את התפשטות ה[[חקלאות]] ודחיקת חבורות הציידים לקטים, וכן את התפשטות ה[[חקלאות תעשייתית]] ואת [[המהפכה התעשתייתית]] ו[[המהפכה הירוקה]]. היבטים אלה הביאו לגידול ב[[אוכלוסיית העולם|אוכלוסייה האנושית]] וכן להגדלת ניצול [[משאבים מתכלים]] והשפעות נוספות שיש לאדם על הטבע.
 +
 +
הגישה לטכנולוגיה בתנועות ה[[קיימות]] ו[[סביבתנות]] מורכבת מכמה גישות. הגישה האחת היא הגישה הרומנטית או גישת השיבה לטבע, שקוראת לשוב לחברה של [[ציידים לקטים]] ולזנוח את רוב הטכנולוגיה. גישה זו נדחית בבוז על ידי רוב הציבור שמכנה אותה גישה של "חזקה למערות" או "חזרה לימי הביניים" (אם כי בימי הביניים היתה טכנולוגיה מתקדמת יחסית לחבורת הציידים לקטים לדוגמה בתחומים של אוניות או כתב).
 +
 +
גישות אחרות לטכנולוגיה הן "פרמקלצ'ר-טכנולוגי" או "טכנולוגיית לו-טק" שמנסות למצוא טכנולוגיות שיצרכו מעט משאבים, יצרכו מעט אנרגיה, ויהיה קל, זול ליישם אותן והן יאפשרו שיפור באיכות החיים של בני האדם. גישה זו מתבוננת גם בהיבטים חברתיים של הטכנולוגיה, כמו [[אי שוויון כלכלי]] שיש בה - משום שחלקים גדולים מידי בטכנולוגיה הקיימת אינם זמינים עבור רוב תושבי העולם. דוגמה בולטת לגישה זו היא [[טכנולוגיה נאותה]] וכן [[פרמקלצ'ר]]. דומגאות לגישה זו אפשר למצוא בשימוש ב[[אופניים]] לצרכי תחבורה, פיתוח [[אנרגיה מתדחשת]] באמצעים פשוטים כמו [[תנור שמש]], [[נקיון ידידותי לסביבה]] ועוד.
 +
 +
גישה זו לטכנולוגיה כרוכה לעיתים בפתרונות חברתיים או בגישות לעיצוב ולארגון שאמורים להקל על השימוש בה ולתת תמריצים כלכליים, או תרבותיים לבחירה בטכנולוגיות לא פוגעניות מצד אחד, ולהעזר בטכנולוגיות אלה מצד שני. גישות כמו [[קוד פתוח]] , [[ויקי]], [[עירוניות מתחדשת]], [[פשטות מרצון]], [[מעריסה לעריסה]], [[דמוקרטיה ישירה]] , [[רפואה משתתפת]], [[ביומימיקרי]] ועוד הן גישות כאלה. גישות אלה רחבות יותר מאשר שימוש בטכנולוגיה מסויימת ולעיתים קרובות הן דורשות גם שינוי תרבותי ולא רק טכנולוגי.
 +
 +
גישה אחרת אל הטכנולוגיה היא [[אופטימיזם טכנולוגי]] סביבתי שבו חיפוש של טכנולוגיות חדשות כמו [[מכונית חשמלית]],[[מחשוב ירוק]] יחד עם שילוב של [[אנרגיה מתחדשת]] ועוד שינויים, אמור לייצר מעין גרסה עתידנית נקייה ואופטימית יותר, אך ללא שינוי תרבותי או שינוי משמועתי באוחות החיים, וללא ערעור על ההגיון של [[צמיחה כלכלית]]. גישה זו מנסה לעיתים קרובות להתספק בשינויים ספציפיים בטכנולוגיה אחת, תוך שמירה על הסטטוס קוו התרבותי, הכלכלי והטכנולוגי. לרוב גישה זו מניחה באופן משתמע קיום של חברה עתירת [[אקסרגיה]] (הנובעת ברובה מ[[דלק מחצבי]]. הדבר נובע או מצריכת אנרגיה גבוהה באופן ישיר (לדוגמה מכונית חשמלית) או מהסתמכות על חברה שבה יש שפע של משאבים, חומרים מורכבים, התמחות, השכלה וזמן פנוי כדי לאפשר את הייצור והשימוש במוצרים אלה.
 +
 +
 +
==ראו גם==
 +
* [[רובים חיידיקים ופלדה]] על השפעות הטכנולוגיה על דפוסי התפתחות חברות האדם.
 +
* [[עיצוב מקיים]]
    
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==

תפריט ניווט