שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 1,693 בתים ,  23:36, 21 באפריל 2011
שורה 52: שורה 52:     
===השפעות סביבתיות===
 
===השפעות סביבתיות===
מבחינה [[סביבתנות|סביבתית]], שיטות עשה זאת בעצמך עשויות להיות בעלות היבטים לכאן ולכאן. מצד אחד שיטות עשה זאת בעצמך עלולות לגרום לנזק סביבתי רחב יותר יחסית לייצור המוני של מוצרים, בעיקר בהקשר של הייצור עצמו. בייצור המוני משתמשים במכשור מתקדם שיכול לחסוך אנרגיה, משתדלים פעמים רבות לחסוך בחומרים ובאנרגיה, ובגלל [[יתרונות לגודל]] הייצור של פריט בודד כרוך בדרך כלל בעלויות כספיות נמוכות יותר ובחסכון משאבים גדול יותר יחסית לשיטות "עשה זאת בעצמך", כמו כן אין צורך לשכפל את הציוד המיועד לבנות מוצרים, וחוסכים משאבים שמתבזבזים בגלל לימוד ראשוני של הנושא.  
+
מבחינה [[סביבתנות|סביבתית]], שיטות עשה זאת בעצמך עשויות להיות בעלות היבטים לכאן ולכאן. מצד אחד שיטות עשה זאת בעצמך עלולות לגרום לנזק סביבתי רחב יותר יחסית לייצור המוני של מוצרים, בעיקר בהקשר של הייצור עצמו. בייצור המוני משתמשים במכשור מתקדם שיכול לחסוך [[אנרגיה]], משתדלים פעמים רבות לחסוך בחומרים ובאנרגיה, ובגלל [[יתרונות לגודל]] הייצור של פריט בודד כרוך בדרך כלל בעלויות כספיות נמוכות יותר ובחסכון משאבים גדול יותר יחסית לשיטות "עשה זאת בעצמך", כמו כן אין צורך לשכפל את הציוד המיועד לבנות מוצרים, וחוסכים משאבים שמתבזבזים בגלל לימוד ראשוני של הנושא.  
   −
יש גם יתרונות סביבתיים ו[[קיימות]] לשיטות עשה זאת בעצמך. האחד הוא שהיוצר הוא גם המשתמש, ומסיבה זו הוא ינסה לא להשתמש בחומרים רעילים או שיזיקו לו או לבני משפחתו. באופן דומה היוצר יכול לנסות לבחור בחומרים שזמינים מקומית או חומרים שאינם גורמים נזק משמעותי לאקולוגיה - בתלות בערכים שלו ובידע שיש לו בנושא. ייצור עצמי נועד לעיתים כדי לספק מוצרים עמידים וטובים וזאת בניגוד ל[[התיישנות מכוונת]] שקיימת כאסטרטגיה עסקית עבור מוצרים רבים, ולכן ייתכן שגם אם תהליך הייצור של מוצר יהיה בזבזני יותר במשאבים, [[ניתוח מחזור חיים|מחזור החיים]] שלו יהיה בעל [[טביעת רגל אקולוגית]] נמוכה יותר בגלל אורך חיים ארוך בהרבה. באופן דומה, ייצור עצמי יכול להיות מכוון לשם הספקת שירותים מהמוצר באופן חסכוני במשאבים ובאנרגיה, דבר שאינו בהכרח אינטרס של ייצרן תעשייתי. כמו כן, בייצור עצמי, יש פחות ייצור עודף ובזבוז אנרגיה על שיווק , הובלת המוצרים (אם כי קיימת הובלת חומרי גלם), פרסום וכו'. ייצור עצמי יכול להתאים בצורה הולמת יותר את צרכי הלקוח (בתלות במקצועיות), כך שאין צורך בשדרוגים או תהליך של קנייה נוספת של מוצר אחר. כמו כן , תהליך העצמה ותהליך בניית הידע בקהילה, יכולים לתרום להשפעות נוספות חיוביות של קיימות.  
+
יש גם יתרונות סביבתיים ו[[קיימות]] לשיטות עשה זאת בעצמך.  
 +
 
 +
יתרון אחד הוא שהיוצר הוא גם המשתמש, או שהוא מכיר את המשתמש בקשר קרוב, מסיבה זו הוא היוצר ישתדל לא להשתמש בחומרים רעילים או שיזיקו לו או לבני משפחתו, כל זאת בהנחה שהוא מודע לסכנות של רעלים בחומרים שונים. באופן דומה היוצר יכול לנסות לבחור בחומרים שזמינים מקומית או חומרים שאינם גורמים נזק משמעותי לאקולוגיה - בתלות בערכים שלו ובידע שיש לו בנושא.  
 +
 
 +
ייצור עצמי נועד לעיתים כדי לספק מוצרים עמידים וטובים וזאת בניגוד ל[[התיישנות מכוונת]] שקיימת כאסטרטגיה עסקית עבור מוצרים רבים, ולכן ייתכן שגם אם תהליך הייצור של מוצר יהיה בזבזני יותר במשאבים, [[ניתוח מחזור חיים|מחזור החיים]] שלו יהיה בעל [[טביעת רגל אקולוגית]] נמוכה יותר בגלל אורך חיים ארוך בהרבה. היבט דומה להיבט זה הוא היכולת לתקן את המוצרים לאחר שאלו ניזוקו. מראש דגמי ייצור עשה זאת בעצמך שאינם תעשייתים (קוד פתוח) יהיו בנוייים כך שקל לתקן אותם ללא חלקי חילוף יקרים, והידע לתיקון קיים אצל היוצר. דבר זה מקטין את טביעת הרגל האקולוגית של המוצר.
 +
 
 +
היבט אחר הוא שימוש בחומרי שאריות וניצול משאבים מקומיים.  עיקר השקעת האנרגיה במוצר היא בזמן כריית עופרות ומחצבים ועיבודם ליצירת מתכות ו[[חומרי גלם|חומרי הגלם]] נוספים. שימוש בחומרי גלם שזמינים כשאריות יכולה להקטין את טביעת הרגל הזאת, אם כי לדבר זה יש השפעה מקומית בעיקר (אם אחוזים גדולים בחברה ינהגו כך יתרון זה יעלם).
 +
 
 +
ייצור עצמי יכול להיות מכוון לשם הספקת שירותים מהמוצר באופן חסכוני במשאבים ובאנרגיה, דבר שאינו בהכרח אינטרס של ייצרן תעשייתי. היבט זה מתחזק כאשר מדובר בטכנולוגיות של [[טכנולוגיה נאותה]] שנועדו לחסוך בצריכת משאבים ובנזק אקולוגי.
 +
 
 +
בייצור עצמי, יש פחות ייצור עודף ובזבוז אנרגיה על שיווק , הובלת המוצרים (אם כי קיימת הובלת חומרי גלם), פרסום וכו'.  
 +
 
 +
ייצור עצמי יכול להתאים בצורה הולמת יותר את צרכי הלקוח (בתלות במקצועיות), כך שאין צורך בשדרוגים או תהליך של קנייה נוספת של מוצר אחר. כמו כן , תהליך העצמה ותהליך בניית הידע בקהילה, יכולים לתרום להשפעות נוספות חיוביות של קיימות.
 +
 
 +
==ראו גם==
 +
* [[סט בנייה לכפר הגלובלי]] פרוייקט של בניית 50 טכנולוגיות מרכזיות כמו טרקטור , מחרטה וכו' בשיטת עשה זאת בעצמך ב[[קוד פתוח]]
 +
* [[Appropedia]] אתר ויקי ל[[טכנולוגיה נאותה]] בשיטת עשה זאת בצעמך.
    
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==

תפריט ניווט