שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 3,175 בתים ,  10:17, 26 בספטמבר 2010
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''אופטימיזם טכנולוגי''' (Technological optimism) היא אמונה כי הטכנולוגיה מסוגלת להתגבר על כל קושי חברתי או סביבתי, וכי איכות החיים של כל בני האדם תלך ותשתפר בהכרח בגלל הטכנולוגיה.  
+
'''אופטימיזם טכנולוגי''' (Technological optimism) היא אמונה כי הטכנולוגיה מסוגלת להתגבר על כל קושי חברתי או סביבתי, וכי איכות החיים של כל בני האדם תלך ותשתפר עם הזמן, בהכרח בגלל שיפורים בטכנולוגיה.  
    
מקורות האופטימיזם הטכנולוגי היא בחשיבה המודרנית במאות ה-18 והילך, שהאמינה בשיפור החיים על ידי עוד מחרשות ועוד מיכון.  
 
מקורות האופטימיזם הטכנולוגי היא בחשיבה המודרנית במאות ה-18 והילך, שהאמינה בשיפור החיים על ידי עוד מחרשות ועוד מיכון.  
   −
האופטימיזם הטכנולוגי נפוץ בתחום הכלכלה ותחומים דומים, שמושפעים מהניתוח הקלאסי וה[[כלכלה נאו קלאסית|נאו קלאסי]] שבו הטכנולוגיה מוצגת תמיד בהקשר של שיפורים טכנולוגיים של הייצור שמאפשרים ייצור של עוד מוצרים במחיר זול יותר ולכן ומשפרים את רווחת הצרכנים. בניתוח זה הטענה היא כי טכנולוגיה משפרת גם את מצבם של העובדים שכן טכנולוגיה רבה יותר דורשת עובדים מיומנים יותר שיקבלו שכר גבוה יותר. בניתוח זה אין התייחסות להשלכות שליליות שעלולות להיות לטכנולוגיה כמו הרס מקורות מחייה טבעיים, פיטורים על רקע התיישנות טכנולוגית, הורדת שכר עקב אוטומציה, או דלדול משאבי טבע.  
+
==אופטימיזם טכנולוגי בכלכלה==
 +
האופטימיזם הטכנולוגי נפוץ בתחום הכלכלה ותחומים דומים, שמושפעים מהניתוח הקלאסי וה[[כלכלה נאו קלאסית|נאו קלאסי]] שבו הטכנולוגיה מוצגת תמיד בהקשר של שיפורים טכנולוגיים של הייצור שמאפשרים ייצור של עוד מוצרים במחיר זול יותר ולכן ומשפרים את רווחת הצרכנים. בניתוח זה הטענה היא כי טכנולוגיה משפרת גם את מצבם של העובדים שכן טכנולוגיה רבה יותר דורשת עובדים מיומנים יותר שיקבלו שכר גבוה יותר. בניתוח זה אין התייחסות להשלכות שליליות שעלולות להיות לטכנולוגיה כמו הרס מקורות מחייה טבעיים והרס [[מערכת אקולוגית|מערכות אקולוגיות]], פיטורים על רקע התיישנות טכנולוגית, הורדת שכר עקב אוטומציה, או דלדול משאבי טבע.
 +
 
 +
הביטוי לאופטימיזם טכנולוגי בכלכלה נאו קלאסית בא לידי ביטוי במודלים בהם התוצר Y שווה למשוואה בה מכפילים את כמות ההון K ואת כמות העובדים L. האות T שמסמנת טכנולוגיה מסוגלת להעלות את התוצר ללא קשר לכמות העובדים או לכמות ההון. בניתוחי מאקרו של [[צמיחה כלכלית]] טכנולוגיה היא הגורם לצמיחה ארוכת הטווח שאינה קשורה למשתנים כמו גובה שער הריבית או המדיניות הפיסקלית (מיסים, הוצאות הממשלה).
 +
 
 +
הטענה הנפוצה בידי כלכלנים היא שתחרות בין פירמות שונות, הנגרמת בגלל [[שוק משוכלל]] גורמת לחברות לרצות להגדיל את הרווחים על ידי חדשנות טכנולוגית. מסיבה זו, [[קפיטליזם]] תורם לשכלול הטכנולוגיה. ביקורת כלפי טענה זו באה מכמה כיוונים. האחד הוא [[תחרות שומפטריאנית]] שבה דווקא מצב של תחרות בין מעטים, או כמה פירמות שמחזיקות נתח שוק משמעותי, הוא זה שמאפשר להן את אורח הנשימה והמשאבים להשקיע בפיתוח טכנולוגי. לדוגמה רוב הפיתוחים בתעשיית הצמיגים במאה ה-20 באו מצד 4 החברות המובילות בענף, המחזיקות כ-80% מהשוק העולמי. ביקורת אחרת ואולי דומה מצביעה על תפקידן של ממשלות ושל מוסדות ציבוריים כמו חינוך ציבורי, סבסוד השכלה גבוה, קרנות מחקר ממשלתיות וצבאות בפיתוחי טכנולוגיה. כך לדוגמה המרוץ לחלל והתעופה היו פרי מאמצים של הממשל הסובייטי, נאס"א וצבאות ארה"ב וברית המועצות. גם במקרים אלה, עם זאת ניתן להצביע על תפקידה של התחרות (בין מדינות) במתן תמריץ לפיתוח טכנולוגיות חדשות.
 +
 
 +
האופטמיזם הטכנולוגי הכלכלי מתייחס לשני היבטים מרכזיים - האחד הוא שעוד טכנולוגיה תגרום לכך שאיכות החיים של כולם תעלה - גם של העניים. ולכן צמיחה כלכלית וחדשנות טכנולוגית הן בסופו של דבר חשובים לא פחות מאשר דאגה לשוויון. טענה אחרת מתייחסת לדאגות של קיימות וסביבתנות - כאשר בעיות הסביבה או המשאבים יגדלו, התמריץ הכלכלי לפתרון בעיות אלה יגדל, איתו תגדל ההשקעה במחקר ופיתוח של טכנולוגיות להגנה על הסביבה ולייצור לא מזהם, וכך יפתרו בעיות הסביבה.  
    
==פסימיזם טכנולוגי וקיימות==
 
==פסימיזם טכנולוגי וקיימות==

תפריט ניווט