שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 1,534 בתים ,  23:09, 16 באוגוסט 2010
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''איליה פריגוגין Ilya, Viscount Prigogine''' (1917-2003) היה פיזיקאי בלגי וזוכה פרס נובל בכימיה לשנת 1977 בזכות עבודתו על [[מבנים מפזרים]], [[מערכות מורכבות]] ו[[אי-הופכיות]].  
+
'''איליה פריגוז'ין Ilya, Viscount Prigogine''' (1917-2003) היה פיזיקאי בלגי וזוכה פרס נובל בכימיה לשנת 1977 בזכות עבודתו על [[מבנים מפזרים]], [[מערכות מורכבות]] ו[[אי-הופכיות]].
 +
 
 +
==ביוגרפיה==
 +
פריגוז'ין נולד במוסקבה ב-1917, מספר חודשים לפני המהפכה הבולשוויקית. אביו, רומן פריגוז'ין, היה מהנדס כימי במכון הטכנולוגי של מוסקווה, ואימו פסנתרנית. משפחתו לא אהבה את המערכת הסובייטית ועזבה את רוסיה בשנת 1921. הם נדדו בתחילה לגרמניה וב-1929 עברו לבלגיה, מקום בו זכה פריגוז'ין באזרחות בשנת 1949.
 +
 
 +
פריגוז'ין למד באוניברסיטה החופשית של בריסל. בשנת 1947 הוא התמנה כפרופסור לכימיה באוניברסיטה זו. בהמשך הוא נתמנה כמנהל המרכז למכניקה סטטיסטית ותרמודינמיקה באוניברסיטת טקסס שבאוסטין ועמד בראש מכון סולווי בבריסל.
 +
 
 +
בשנת 1977 זכה פריגוז'ין בפרס נובל לכימיה על עבודתו בתחום התרמודינמיקה של מערכות הרחוקות
 +
משיווי משקל, שפורסמה לראשונה בשנת 1955 בספרו "תרמודינמיקה של תהליכים לא-הפיכים".
    
==עבודתו==
 
==עבודתו==
פריגוגין הראה כי מבנים מפזרים יכולים לשמור על מצב-יציב תרמודינמי במשך זמן ממושך שבו מתקיימת [[אנטרופיה]] נמוכה באופן מקומי. דבר זה מוביל להגדלת האנטרופיה במערכת הכללית יותר (שמכילה את המבנה המפזר), בהתאם ל[[החוק השני של התרמודינמיקה|חוק השני של התרמודינמיקה]]. המערכות המפזרות תלוית בזרימת [[אנרגיה]] אל ומתוך המעטפת של המערכת כדי לשמור על הארגון הפנימי שלהן - כלומר כדי ולשמור על המצב האנטרופי הנמוך שלהן.
+
פריגוז'ין הראה כי מבנים מפזרים יכולים לשמור על מצב-יציב [[תרמודינמיקה|תרמודינמי]] במשך זמן ממושך שבו מתקיימת [[אנטרופיה]] נמוכה באופן מקומי. דבר זה מוביל להגדלת האנטרופיה במערכת הכללית יותר (שמכילה את המבנה המפזר), בהתאם ל[[החוק השני של התרמודינמיקה|חוק השני של התרמודינמיקה]]. המערכות המפזרות תלוית בזרימת [[אנרגיה]] אל ומתוך המעטפת של המערכת כדי לשמור על הארגון הפנימי שלהן - כלומר כדי ולשמור על המצב האנטרופי הנמוך שלהן.
   −
התאוריה של מבנים מפזרים הובילה למחקר פורץ דרך ב[[מערכות בעלות ארגון עצמי]], כמו גם למחשבות אודות היצירה של [[מורכבות]] בישויות ביולוגיות וכן חיפוש אחר התפקיד היצירתי והבלתי הפיך של זמן בתהליכים מדעיים.  
+
התאוריה של מבנים מפזרים הובילה למחקר פורץ דרך ב[[מערכות בעלות ארגון עצמי]], כמו גם למחשבות אודות היצירה של [[מורכבות]] ביישויות ביולוגיות וכן חיפוש אחר התפקיד היצירתי והבלתי הפיך של זמן בתהליכים מדעיים.  
   −
רבים רואים בעבודתו של פריגוגין כגשר בין המדעים לבין [[מדעי החברה]]. פריגוגין פיתח, יחד עם רוברט הרמן (Robert Herman) פרופסור מאוניברסטית יוסטון טקסס, את הבסיס למודלים של זרימת שני נוזלים, מודל תחבורה עבור רשתות עירוניות, תוך שימוש ב[[עיבוי בוז-איינשטיין]] לתחום הנדסת תחבורה.  
+
רבים רואים בעבודתו של פריגוז'ין כגשר בין המדעים לבין [[מדעי החברה]]. פריגוגין פיתח, יחד עם רוברט הרמן (Robert Herman) פרופסור מאוניברסטית יוסטון טקסס, את הבסיס למודלים של זרימת שני נוזלים, מודל תחבורה עבור רשתות עירוניות, תוך שימוש ב[[עיבוי בוז-איינשטיין]] לתחום הנדסת תחבורה.  
    
עבודותיו בשנותיו האחרונות התמקדו בתפקיד המתמטי של דטרמינזים במערכות לא לינאריות ברמה הקלאסית וברמה הקוואנטית.
 
עבודותיו בשנותיו האחרונות התמקדו בתפקיד המתמטי של דטרמינזים במערכות לא לינאריות ברמה הקלאסית וברמה הקוואנטית.
 +
==ספרים==
 +
* תרמודינמיקה של תהליכים לא-הפיכים, 1955
    
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==
[http://en.wikipedia.org/wiki/Ilya_Prigogine איליה פריגוגין] בויקיפידה האנגלית
+
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Ilya_Prigogine איליה פריגוז'ין] בויקיפידה האנגלית
 +
* [http://www.snunit.k12.il/heb_journals/galileo/012020.html זמן, יקום ואדם] ראיון עם פריגוז'ין, גלילאו, ספטמבר-אורטובר 1995, באתר סנונית
    
[[קטגוריה:תרמודינמיקה|פריגוגין, איליה]]
 
[[קטגוריה:תרמודינמיקה|פריגוגין, איליה]]
 
[[קטגוריה:פיזיקאים|פריגוגין, איליה]]
 
[[קטגוריה:פיזיקאים|פריגוגין, איליה]]

תפריט ניווט