שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 5,959 בתים ,  10:27, 30 באפריל 2010
דף חדש: '''מיתון תנועה''' (Traffic calming ) הוא תכנון עירוני המכוון להאטה ולצמצום של תנועת מכוניות בעיר כדי לשפר את הבט...
'''מיתון תנועה''' (Traffic calming ) הוא תכנון עירוני המכוון להאטה ולצמצום של תנועת מכוניות בעיר כדי לשפר את הבטיחות של [[הולכי רגל]] ושל [[אופניים|רוכבי אופניים]] וכדי לשפר את ה[[אקולוגיה עירונית|אקולוגיה עירונית]] של תושבי השכונה. קיימות אסטרטגיות שונות בהן משתמשים מתכננים עירוניים ומהנדסי תנועה כדי לקדם איזורי מיתון תנועה. מיתון תנועה נפוץ באירופה ובאוסטרליה ופחות בצפון אמריקה.

'''איזור מיתון תנועה''' הוא איזור שלם כמו שכונה, שבהם יש מיתון תנועה. איזור מיתון תנועה יכול להיות שכונת מגורים, או איזורים בהם יש תנועה נרחבת של הולכי רגל כמו מרכזי ערים או איזור תעסוקה. מהירות המכוניות באיזור מיתון תנועה מוגבלת ל-10 עד 40 קמ"ש, (לפי יודן רופא - עד 30 קמ"ש).

במחצית השניה של המאה ה-20 הרחובות תוכננו על ידי מהנדסים מתוך מטרה עיקרית של הזרמת תנועת מכוניות והזנחת תפקודים אחרים של הרחוב. הבסיס למיתון תנועה הוא הרחבת הנדסת התעועה לכלול בעיצוב שלהם עידוד של מרכיבים נוספים. הדבר מוביל להקטנה משמעותית במספר הפצועים וההרוגים בקרב הולכי הרגל, וכן לשיפור התפקוד של הרחובות והשכונות בהיבטים חברתיים וכלכליים כמו שיפור הבטחון האישי, קשרים חברתיים טובים יותר ושיפור המסחר העירוני.

==השפעות תחבורה==
סיבה מרכזית להגבלת המהירות לפחות מ -30 קמ"ש היא שבמהירות זו פגיעת רכב בהולך רגל מקטינה מאד את הסיכוי לפציעה קשה או למוות.

השפעות נוספות של איזור מיתון התנועה הוא עידוד אנשים לוותר על נסיעה ברכב ולהשתמש יותר בהליכה ברגל ובנסיעה באופניים. דבר זה גורם להפחתת כמות הנסיעות המקומיות ולכך שיש פחות [[רעש]], [[פקקי תנועה]] ו[[זיהום אוויר]]. כמו כן השימוש ברחוב עולה, כך שיש תחושה נעימה יותר, ויש שיפור במצבם של עסקים מקומיים.

מצד שני מיתון תנועה אינו פוגע מידי בנהגים. הנסיעות שאנשים מחליטים לוותר עליהן, הן בדרך כלל נסיעות קצרות ומקומיות. נסיעות ארוכות יותר כמו נסיעות [[יוממות]] לעבודה או ללימודים, הן נסיעות שרק מרכיב קטן מהם עובר באיזורי מגורים או באיזור התעסוקה. כך שזמן הנסיעה של נהג בנסיעה כזו מתארך רק במספר דקות בודדות. מיתון התנועה אינו פוגע במיוחד בקיבולת התנועה של הרחובות. בשעות השיא של תנועת מכוניות יש ממילא פקקי תנועה ומהירות הנסיעה נמוכה מאד. השפעה מרכזית של מיתון התנועה הוא הגנה על הולכי הרגל בשעות שאינן שעות השיא, שבהן נהגים עלולים לנסוע מהר בתוך איזורים עירוניים, תוך סיכון הולכי הרגל והפרעה לתפקודים אחרים של הרחוב כמו משחק, שיחה, מפגשים ספונטיים, פעילות של בתי קפה ועוד.

לפי יודן רופא, מחקרי מעקב באירופה, הראו שבאזורים שבהם יושם מיתון תנועה ירדו התאונות הקטלניות כמעט ל – 0, והתאונות בכלל צומצמו ב – 50-70 אחוזים.

==השפעות חברתיות וכלכליות==
הסיבות המקוריות למיתון תנועה היו כדי לשפר את [[בטיחות בדרכים|בטיחות הולכי הרגל]] וכדי להפחית את ה[[רעש]] ואת [[זיהום האוויר]] מצד [[תחבורה ממונעת]]. עם זאת, לרחובות יש תפקודים רבים בהקשר של מסחר מקומי, קשרים חברתיים והתרגעות שנפגעו בצורה קשה על ידי [[תכנון עירוני מוטה מכוניות]]. מחקר Livable Streets על ידי Donald Appleyard מצא כי תושבים באיזורים בעלי תנועה קלה היו בממוצע בעלי 3 חברים נוספים ובעלי כמות כפולה של מכרים בהשוואה לאנשים שגרו ברחובות בעלי תנועה כבדה, והיו בעלי מאפיינים דומים בהקשר של הכנסה, מימדי הרחוב וכו'.

לפי יודן רופא, באיזורי מיתון תנועה אנשים היו מרוצים יותר מסביבת המגורים שלהם, הפעילות ברחוב גדלה, חל שיפור בבטחון האישי (כתוצאה מנוכחות מוגברת של אנשים ברחוב) ובפעילות העסקית בחלק מן האזורים.


{{אקולוגיה עירונית}}
==קישורים חיצוניים==
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Traffic_calming מיתון תנועה] בויקיפדיה האנגלית
* [http://yodannotes.wordpress.com/2010/04/15/איך-כמעט-הגעתי-לדבר-על-מיתון-תנועה-בפרי/ איך כמעט הגעתי לדבר על מיתון תנועה בפריים טיים אצל לונדון וקירשנבאום] בבלוג של יודן רופא
[[קטגוריה:אקולוגיה עירונית]]

תפריט ניווט