שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 4,341 בתים ,  14:47, 7 באוגוסט 2009
דף חדש: '''התחבורה בישראל''' היא מערכת תחבורתית של מדינה תעשייתית. התחבורה היבשתית והיוממות במדינה מבוססת בע...
'''התחבורה בישראל''' היא מערכת תחבורתית של מדינה תעשייתית. התחבורה היבשתית וה[[יוממות]] במדינה מבוססת בעיקר על שילוב של [[הולכי רגל]] ב[[אוטובוס|אוטובוסים]], ו[[רכבות]] יחד עם גידול מתמיד בשימוש ב[[מכונית|כלי רכב פרטיים]]. כמו כן יש אחוז קטן של שימוש ב[[אופניים]].

עומסי התחבורה גדלים לנוכח גידול ב[[אוכלוסיית ישראל|אוכלוסייה]], הגדלת הצפיפות והבנייה, הגדלת מרחק נסיעות ה[[יוממות]], עליה ברמת המינוע וכן דרישות צבאיות, תיירותיות. הובלת מטענים מהווה גם היא נדבך חשוב בתחבורה בישראל.

נמלי הים במדינה מהווים את שער היצוא העיקרי ל[[מחצבים]] ול[[מוצרי צריכה]] המיוצרים בישראל, ולייבוא של מוצרים, חומרי גלם ומזון הנכנסים אליה. נמלי האוויר משמשים בעיקר לתנועת נוסעים לישראל וממנה.


== תחבורה יבשתית==
קיימים 16,115 ק"מ כבישים סלולים. 1,730,000 [[כלי רכב]], 76% מהם כלי רכב פרטיים. 663 ק"מ מסילת-ברזל.

==תחבורה ימית==

שלושה נמלים ראשיים הם נמל אשדוד שהוא הנמל הגדול במדינה, וכן נמלים קטנים יותר - נמל חיפה ונמל אילת. בעבר היו פעילים גם נמל תל אביב ונמל יפו.


==תחבורה אווירית==
שלושה נמלי תעופה בינלאומיים העיקרי מבינהם הוא נמל תעופה בן-גוריון ושניים קטנים בהרבה הם נמל התעופה אילת ונמל התעופה עובדה. קיימת כוונה של הממשלה להקים נמל תעופה נוסף במגידו.


==תוכנית אב==
תוכנית אב לתחבורה הכלולה ב[[תוכנית מתאר ארצית|תוכנית המתאר הארצית]] תמ"א 3, יוצאת מנקודת מוצא כי מיקומה של ישראל יכול לאפשר לה בתכנון מתאים, להיות גשר יבשתי בין מדינות ירדן, ערב הסעודית ואף עיראק לבין הים התיכון. קשר זה יקצר את זמן ההובלה מ/אל אירופה עבור מדינות אלו, ובתכנון נכון אף יוזיל אותה. במקביל תשתמש הרשות הפלסטינית בנמל עזה, והתנועה אליו תעשה בעיקר במשאיות שיוסיפו לגודש הכבישים.

תוכנית האב מבוססת על6 שישה צירי אורך ורוחב עיקריים (דרכים ההמוספרות כ: 2,4,6,40,65,90) ו-16 צירי תנועה רוחביים עיקריים.

==השפעות==
{{הפניה לערך מורחב|השפעות חיצוניות של רכב פרטי}}

===זיהום אוויר===
התחבורה בישראל משפיעה בצורה גדלה על [[זיהום האוויר בישראל]]. רמות גבוהות של זיהום מרכב פרטי ניכרות בעיקר באיזור תל אביב וחיפה. זיהום קיים גם באיזור ירושלים.

===פרבור===
השימוש הגדל ברכב פרטי גורם להגדלת שעות הנסיעה לערים ומעודד יציאה אל מחוץ לערים של עסקים ומגורים. הבנייה הפרברית עצמה יוצרת [[לולאת משוב]] שבה יש צורך בשימוש בעוד רכבים ולהגדלת זמני הנסיעה.

===ייקור הדיור===
השטח המוקדש לחנייה ולכבישים נלקח על חשבון שטח הנדרש לשימושים אחרים כמו חקלאות, שטח פתוח וטבעי, מגורים ומסחר או גינות. דבר זה מעלה את מחיר הדיור.

הוועדה למיסוי ירוק קובעת כי ההשפעות של הרכב הפרטי בישראל מסתכמות לסך של 6-10% מהתוצר.

==קישורים חיצוניים==
* [http://www.mot.gov.il משרד התחבורה של מדינת ישראל]


{{ישראל}}

[[קטגוריה:ישראל]]
[[קטגוריה:תחבורה]]

תפריט ניווט