שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 12,928 בתים ,  22:44, 30 באפריל 2009
דף חדש: חיים וסביבה הינו ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל. הארגון מאגד כשמונים ארגוני סביבה, הפועלים לקידום ...
חיים וסביבה הינו ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל. הארגון מאגד כשמונים ארגוני סביבה, הפועלים לקידום איכות הסביבה. הארגון פועל לקידום מדיניות של פיתוח מקיים, נגישות למשאבי הסביבה וחלוקה שווה של נטל סביבתי.

ארגון "חיים וסביבה" מנוהל באמצעות ועד מנהל, המורכב מנציגי ארגונים, הנבחרים באספה הכללית של העמותה. הוועד המנהל מהווה מקום להתייעצות תנועתית בשאלות וסוגיות עקרוניות וזירה המאפשרת לארגונים לגייס את התנועה למאבקים סביבתיים.


[עריכה] היסטוריה
הגרעין הראשון של ארגון הגג "חיים וסביבה" נוסד בשנת 1974 על ידי ח"כ לשעבר יוסף תמיר, בהשתתפות עזריה אלון, ממקימי החברה להגנת הטבע ואלוף אברהם יפה, מנכ"ל רשות שמורות הטבע.

ביוזמת הארגון החדש התקבל בשנת 1975 תיקון לחוק התכנון והבניה, המקצה לארגון הגג של ארגוני הסביבה "חיים וסביבה" נציג קבוע ובעל זכויות מלאות במועצה הארצית לתכנון ולבנייה. באותה שנה אורגנה שדולה ראשונה של חברי כנסת למען הסביבה.

בין הפעולות שהוביל ארגון "חיים וסביבה" בשנות ה-70': מאבק שהצליח למנוע ייבוא סיגי אלומיניום מתעשייה גרמנית לקבורה במכרות תמנע; השתתפות פעילה בדיוני משרד החינוך לקידום תודעת הסביבה; הפעלת גורמים שונים לקידום המיחזור; דיונים עם המוסדות המעורבים בהפעלת וקידום התחבורה הציבורית והעדפת תחבורה מסילתית. בשנים אלה הוקמו ועדות איכות סביבה ב-16 ארגונים אזרחיים ומוסדות ציבוריים וביניהם: מרכז השלטון המקומי, התאחדות התעשיינים, הסתדרות המורים, נעמת, ויצו, בני ברית, רוטרי, הדסה ועוד.

החל מסוף שנות ה-80' פעל ארגון הגג "חיים וסביבה" להגברת המודעות הציבורית לנושאי איכות הסביבה. הארגון החל להעניק אותות הוקרה לחברי כנסת שהצטיינו בהגנה על הסביבה ובחקיקה סביבתית, ולעיתונאים שהפגינו יושרה, מקצוענות וסיקור מעמיק של נושאי סביבה וחברה.

בשנת 1999 החלה התארגנות מחדש של ארגון הגג "חיים וסביבה" ושינוי יסודי במבנה הארגון. לשורות הארגון הצטרפו עשרות ארגונים שנוסדו במהלך שנות ה-90', הוקמו מוסדות חדשים לעמותה המורכבים מנציגי הארגונים עצמם, והפעילות עברה מהתבססות על התנדבות בלבד לפעילות מקצועית הנעזרת במתנדבים. אחד הפרויקטים הראשונים של הארגון במתכונתו החדשה היה פרויקט להכרזת שמורות טבע וגנים לאומיים, שהמתינו לאישור סופי עשרות שנים. בעקבות הפעילות הציבורית והמשפטית במסגרת הפרויקט הוכרזו קרוב ל-30 שמורות טבע וגנים לאומיים חדשים, בשטח של קרוב למיליון דונם.

בשנת 2002 התקבל בכנסת ביוזמת ארגון "חיים וסביבה", חוק ייצוג ארגוני סביבה בוועדות ממלכתיות, שקבע – לראשונה – מינוי של נציגים של ארגוני סביבה לוועדות המחוזיות לתכנון ובניה ולועדות רבות נוספות. באותה שנה התארגנה קואליצייה של כ-20 ארגוני סביבה וחברה, לקראת פסגת כדור הארץ ביוהנסבורג, והוציאה לאור דו"ח צללים על מצב הסביבה בישראל בשם "דרכים לקיימות". לקראת הפסגה קיים "חיים וסביבה" מסע אופניים של כ-500 ק"מ לאורך ישראל, במטרה להגביר את המודעות לבעיות איכות הסביבה ופיתוח מקיים בישראל. במסע השתתפו עשרות רוכבים, יהודים וערבים, שביקרו במהלכו בעשרה מוקדים של בעיות סביבתיות מנהריה ועד אילת. בשנה זאת התקיים גם, לראשונה בישראל, כנס על יהדות ואיכות הסביבה שנערך בכנסת, בהשתתפות הראשון לציון הרב בקשי דורון. כמו כן נערכו יום עיון וסדנא להיערכות ארגוני סביבה לבחירות המקומיות, וכנס מקצועי בנושא אנרגיה נקיה והדרכים לקידומה בישראל, במסגרת התערוכה לטכנולוגיות סביבתיות בתל אביב.

בשנת 2003 הוקמה "הועדת לצדק סביבתי", המאגדת כ-30 ארגוני סביבה וחברה במטרה לחקור תופעות של אי-צדק סביבתי בישראל ולהציע הצעות מעשיות לפתרונן. הוועדה פרסמה מאז הקמתה מספר דו"חות שנתיים ושורה של ניירות עמדה בנושאים מגוונים המציגים סוגיות של סביבה, חברה ובריאות. לרגל יום איכות הסביבה הבינלאומי התקיים משפט ציבורי מבוים בו תבעו הדורות הבאים את הדור הנוכחי על הפגיעה בסביבה, בהשתתפות חברי כנסת, נציב הדורות הבאים בכנסת ואישים נוספים.

בשנה זו החלה פעילות לוביסטית נמרצת של "חיים וסביבה" בכנסת. בסיוע הפרויקט הביאו עשרות ארגונים את דברם ומאבקיהם אל משכן הכנסת, יזמנו ותמכנו בהצעות חוק סביבתיות, והעלינו שאילתות והצעות לסדר בנושאים סביבתיים. במסגרת זו גם יזמנו דיון מיוחד על תקשורת ואיכות הסביבה, שהתקיים כדיון משותף של ועדת הפנים ואיכות הסביבה וועדת החינוך ונועד להגביר את מודעות הכנסת וכלי התקשורת לנושאים הסביבתיים. בשנים הבאות היה "חיים וסביבה" גורם מרכזי ב"יום איכות הסביבה" שהתקיים בכנסת בראשית חודש יוני. ביוזמת הארגון הוכנס תיקון לחוק ביטוח לאומי (מתנדבים) המעניק כיסוי ביטוחי למתנדבים בארגוני הסביבה.

בשנה זו הוקם "מרכז הסיוע לארגונים", העוסק בגיוס אנשי מקצוע בתחומים מגוונים המסייעים לארגוני הסביבה , ונפתח פרויקט הכלכלה של "חיים וסביבה", שהתמקד בשנה הראשונה בניתוח תקציב המדינה בכלים סביבתיים. בנוסף, התקיים פסטיבל "אקולנוע" – הפסטיבל הראשון בישראל לקולנוע סביבתי-חברתי בסינמטק תל אביב.

בשנת 2005 הוביל "חיים וסביבה" את האירוע המרכזי של התנועה הסביבתית בישראל "הגלובוס הירוק". תחת הכותרת "הבריאות שלך מתחילה באיכות הסביבה" הוענקו אותות "הגלובוס הירוק" לאישים וגופים שפעלו למען בריאות הציבור בשנה החולפת. כמו כן הוענק אות "הגלובוס השחור" לבתי הזיקוק בחיפה, שנבחרו כגורם שפגע במידה הרבה ביותר בבריאות הציבור בשנה זו. האירוע התקיים בבית "מיומנה" ביפו, בהשתתפות שרי התחבורה ואיכות הסביבה, חברי כנסת, ראש עיריית ת"א ומאות פעילים סביבתיים מכל הארץ.

באותה שנה נעשה צעד חשוב נוסף לשילוב ארגוני הסביבה בתהליכי קבלת ההחלטות. הכנסת קיבלה תיקון לפקודת העיריות שחייב כל רשות מקומית להקים ועדה לאיכות הסביבה בתחומה "שתפקידה ליזום ולתכנן פעילות בתחומים הנוגעים לשמירה על איכות הסביבה ולהבטחת פיתוח ושימוש בני-קיימא של הסביבה…". בהתאם לנוסח החוק, בוועדה חברים שני נציגים של ארגוני סביבה מקומיים. בעקבות התיקון לחוק החל תהליך מואץ של הקמת ועדות איכות סביבה ברשויות המקומיות בכל הארץ, ועד כה הוקמו עשרות ועדות כאלה.

"חיים וסביבה" הפך בהדרגה לגורם משמעותי בדיאלוג עם המגזר העסקי. מנכ"ל הארגון, עו"ד אלונה שפר (קארו) עמדה בראש צוות שקבע את הקריטריונים לפרק הסביבתי של "מדד מ.ע.ל.ה" ("מחויבות עסקים לחברה בישראל"), המדרג את הביצועים החברתיים והסביבתיים של החברות הגדולות הנסחרות בבורסה של ת"א. בעקבות פעילותה הורחבו במדד 2006 הקריטריונים הסביבתיים במדד לשיעור של 25%, בהתאם להשפעה הגבוהה שיש לחברות הגדולות במשק על איכות הסביבה ובריאות הציבור בישראל.

במסגרת פרויקט כלכלה וסביבה של חיים וסביבה מתקיימות סדנאות לארגוני הסביבה המיועדות להטמיע את השפה הכלכלית בפעילות הארגונים ובמאבקים הסביבתיים השונים שהם מנהלים.

בנוסף, מתקיים שיתוף פעולה הדוק בין "חיים וסביבה" וארגוני הסביבה לבין האקדמיה. הקליניקות לצדק סביבתי באוניברסיטאות בר-אילן ותל אביב מסייעות לארגונים לקידום מאבקים סביבתיים, ובכלל זה פניות לפי חוק חופש המידע, ייזום של הצעות לתיקוני חקיקה בכנסת, ואף פעילות משפטית בעת הצורך.

בשנת 2008 ריכז "חיים וסביבה" והוביל את הפעילות המשותפת של התנועה הסביבתית לקראת הבחירות לרשויות המקומיות, בקמפיין שכונה "ירוק עכשיו". מטרת הפעילות היתה להציב את הנושא הסביבתי במרכז סדר היום של הבחירות המקומיות. הפרויקט כלל פעילות נרחבתשל ארגונים מקומיים, קמפיין תקשורתי ארצי נרחב, וכן סמינרים וסדנאות לפעילים ולמועמדים ממפלגות שונות.

[עריכה] רשימת הארגונים החברים בארגון הגג
בין הארגונים החברים בארגון הגג ניתן למצוא את הארגונים הבאים:

אזרחים למען הסביבה בגליל
איגוד אדריכלי נוף
איגוד נשים אקדמאיות
ארגון לגננות ונוף בישראל
באר-שבע ירוקה
גרינפיס
הוועד למען רחוב הנביאים
החברה להגנת הטבע
הירוקים - העמותה לשמירה על איכות הסביבה והחיים
המועצה לישראל יפה
המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל
העמותה הישראלית לייזום בניה ירוקה ובת קיימא
הפורום הירוק בתל אביב
הפורום הישראלי לאומנות אקולוגית
הפורום הישראלי לאנרגיה
ויצו
חוגי הסיור של קק"ל (ע"ש אורי מימון)
חרדים לסביבה
ידידי כדור הארץ - המזרח התיכון
ירושלים בת-קיימא
ישראל בשביל אופניים (יאב"א)
מגמה ירוקה
מכון הערבה ללימודי סביבה
מרכז השל
נגב בר-קיימא
סביבה ישראל
עמותת הסביבה
עמותת מרחב
פעולה ירוקה
צלול
קהילת חיפה
קיימא - מרכז לתכנון ועיצוב מקיים בישראל
קק"ל
רהט ירוקה
תחבורה היום ומחר
7

עריכות

תפריט ניווט