שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דף חדש: ==הקדמה== המין האנושי חווה מיליון שנות קיום מבלי שהתקרב לגבולות של כדור הארץ. התפתחויות טכנולוגיות ומו...
==הקדמה==
המין האנושי חווה מיליון שנות קיום מבלי שהתקרב לגבולות של כדור הארץ. התפתחויות טכנולוגיות ומוסדיות שונות (מנוע קיטור, מחשב, דמוקרטיה, תאגידים וכו') איפשרו למין האנושי להתעלות בכל תקופה מעבר לרמת החיים ולמגבלות אותו הזמן. לכן, הפוליטיקה לא יכולה לדבר על גבולות והכלכלה לא יכולה לתפוס אותם - גבולות אינם מסתדרים עם האמונה העמוקה בכוחם של השווקים והטכנולוגיה לפתור את בעיותנו.

{{ציטוט|מרכאות=כן||מקור=Simon, Kahn - The Resourceful Earth, 1984|תוכן=כמובן שבעיות מקומיות כמו זיהום ומחסור צצות ועולות כל הזמן... אבל אנו יכולים לסמוך על תפקוד המערכת הכלכלית שלנו... זהו הלקח שניתן ללמוד מההיסטוריה האנושית.}}

===ביקורת על מודל עולם 3===
אחת הביקורות שעלו כנגד מודל [[עולם 3]] (שהופיע ב[[גבולות לצמיחה (ספר)|ספר הקודם]]) ייחסה לו המעטה בכוחם של שווקים וטכנולוגיה. מה היה קורה אם הפרמטרים שהוצבו במודל היו משתנים ומייצגים טכנולוגיה טובה יותר? האמת היא שאם מבצעים את השינויים הללו ומריצים את המודל - הוא עדיין מגיעה לקריסה. מטרתו של הפרק הזה היא להסביר מדוע. יש לזכור ששווקים וטכנולוגיה אינם רק 'דברים' הניתנים למחקר מדעי ובירור - אלא גם מושאיהם של אמונות רבות. לעיתים, הטלת ספק בכוחם של השווקים והטכנולוגיה נתפסת כגישה אנטי-טכנולוגית ואנטי-שוקית גורפת. המחברים הם אנשי טכנולוגיה ולכולם נסיון עסקי וכלכלי ממשי. ההסתייגויות מכוחם של השווקים והטכנולוגיה המובאות כאן נובעות מהבנה של מה ''באמת'' עושים השווקים ומה ''באמת'' עושה הטכנולוגיה.

מבנה הפרק:
*הבנת לולאות המשוב של שווקים וטכנולוגיה וכיצד הם מבוטות במודל.
*הצגת ריצות שונות של המודל המדמות טכנולוגיה יעילה יותר בכל ריצה.
*הסבר מדוע אי יציבות, החטאה וקריסה הם עדיין התופעות הבולטות המתקבלות.
*הדגמת הנ"ל באמצעות המקרה של המדגה (fishery) העולמי.
815

עריכות

תפריט ניווט