שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 10,796 בתים ,  12:35, 11 ביולי 2008
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
#הפניה[[גינון קהילתי]]
+
 
 +
'''גינה קהילתית''' (Community Garden) היא גינה המוקמת בשיתוף הקהילה ולמענה. זו גינה שניהולה ותחזוקה מתבצע בידי התושבים בסיוע צוות או רכז (חיצוני או תושב פעיל). הגינה היא מוקד (או אחד ממוקדי) מפגש של קהילה ולכן יפועלו לכך שתספק את צרכהם השונים והמשתנים. ניתן לראות בגינה מדיום ליצרה או חיזוק של קהילה וככלי בידי התושבים למאבק על זכויותהם, בין היתר שימור שטחים פתוחים. יש הרואים בגינה הקהילתית מקום המאפשר גישה מידית לטבע, חיזוק הקשר לאדמה ומקום המאפשר חיים מקיימים בעיר.
 +
 
 +
==מבוא==
 +
[[תמונה:Piknikbrodi.JPG|250px|שמאל|ממוזער|פיקניק אחרי יום עבודה קשה בגינה, הקהילתית בבוסתן ברודי. ירושלים]]
 +
[[תמונה:Maovaviv2.JPG|250px|שמאל|ממוזער|מהגינה הקהילתית במעוז אביב]]
 +
 
 +
גינה קהילתית היא חלקת אדמה שמטופחת על ידי קבוצת אנשים. גינות קהילתיות יכולות לענות על צרכים שונים כמו מקום מפגש [[קהילה|קהילתי]], אמצעי לשיפור השכונה ו[[אקולוגיה עירונית|האקולוגיה העירונית]], [[העצמה]] של האכולוסיה המקומית, סיפוק מעבודת גינון ומגע עם הטבע והסביבה, גידול מזון עצמי טרי ו[[מזון אורגני|אורגני]], לימודי [[פארמקלצ'ר]], מקום להכנת וצריכת [[קומפוסט]], התארגנות קהילתית שמטרתה למנוע בניה בשכונה ע"י יצירת משהו חדש וחיבור התושבים אליו. גינות קהילתיות הן ציבוריות במובן של ניהול, בעלות, וגישה.
 +
 
 +
גינות קהילתיות רבות ממקומות דווקא באיזורים עירוניים מקום בו קרקע וצמחים נמצאים במחסור. גינות קהילתיות עירוניות יכולות להיות מגוונות מאוד. בחלק מהן יבחרו לגדל רק פרחים, אחרים ישתמשו בגינה בעיקר כדי שתשמש כמקום מפגש קהילתי ויארחו בה הופעות ומסיבות או, באחרות יש חלקות אישיות או גינה שמנוהלת על ידי קהילה וכו'.
 +
 
 +
גינון קהילתי מחזק את בטחון המזון של הקהילה העירונית ומאפשר לאזרחים לגדל חלק מהמזון שלהם או לתרום אותו לאחרים. הגינון הקהילתי יכול לשמש גם כדי לצאת נגד 2 מגמות של [[ניכור]] שמתפשטות בחברה - האחת של ניכור כלפי אנשים אחרים ושניה של ניכור וזרות כלפי מקורות המזון, וזאת על ידי יצירת קהילה והכרות של האנשים עם הצמחים שמגדלים חלק מהמזון שלהם. מחקרים מצאו כי קהילות פעילות חוות כמות נמוכה יותר של [[פשיעה]] ושל וונדליזם.
 +
 
 +
==היסטוריה==
 +
===בעולם===
 +
כבר במאה ה- 19 היו מתכנני הערים מודעים לבעיית הצפיפות בשכונות המגורים של הערים הגדולות - במיוחד בשיכוני מעמד הפועלים - ובהעדר שטחים ירוקים לפעילויות נופש ופנאי.
 +
 
 +
בשנת 1887 חוקק הפרלמנט הבריטי  את  ה- Allotment Act  - חוק שחייב את הרשויות המקומיות להקצות חלקות אדמה  קטנות למשפחות באזורים לא בנויים בתוך העיר או בשולי העיר עבור גינות ירק. הרציונל שעמד מאחורי החוק היה שהיציאה מהשיכון הצפוף לשטח ירוק חשוב ליצירת סביבה אנושית בריאה שתפחית עם הזמן את תלות המשפחות ברשויות הרווחה
 +
(Quayke, 1989: 17).
 +
 
 +
בעשור האחרון של המאה ה- 19 התפתחו בארה"ב בעידוד הרשויות המקומיות גינות הירק שבאו להעשיר את תפריט המשפחה הענייה. בשנת 1894 כמעט אלף משפחות בדטרויט - מישיגן, התחילו לגדל על אדמות העירייה תפוח אדמה, שעועית ולפת. תכנית העירייה יצרה תקווה בקרב המובטלים, החזירה להם את הכבוד העצמי, חשפה אותם לפעילות פיסית באוויר הצח וגם עזרה לחסוך בהוצאות המשפחה עבור מזון. תועלת נוספת חשובה לא פחות הייתה שהגינות הקהילתיות אפשרו לתושבים לחבור איש אל רעהו ולרקום יחסי שכנות וקהילה Basset 1979:1-17)).
 +
 
 +
בקנדה עודדה חברת הרכבות Canadian Pacific Railways את תושבי הערים לעבד גינות בסמוך למסילות הברזל בקטעים שבתוך הערים וליד תחנות הרכבת. המטרה הייתה אומנם טיפוח סביבת-התחנות ותוואי מסילות הברזל אבל גם כאן, בדומה לארה"ב ולבריטניה, נצפו אותן תועלות לפרט ולקהילה. (1984:16 van Baeyer)
 +
 
 +
גינות קהילתיות התפתחו בכל רחבי באירופה ובזמן מלחמות הפכו לכלי לבניית לכידות לאומית. במלחמת העולם השניה סבלו משפחות עירוניות רבות מתת-תזונה והגינות הקהילתיות נתנו מענה למצוקת הרעב בעיר. בשנת 1944 עסקו כעשרים מיליון אזרחים בארה"ב בגידול פירות וירקות על חלקות השייכות לרשויות המקומיות(Basset, 1979:115) .
 +
 
 +
במחצית השניה של המאה ה – 20 עם תחילת  עידן השפע הכלכלי בארצות המערב חל כרסום בתופעת הגינון הקהילתי בכל העולם. (Warman, 1999)
 +
 
 +
המיתון של שנות ה– 70 וה-80 העלה מחדש את יתרונות הגינה קהילתית ככלי לטיפוח הפרט הקהילה והסביבה העירונית - כמענה לחלק מבעיות החברה המתועשת העירונית.
 +
Parke (1992:29)  מעלה ארבעה מניעים עיקריים לחברות התעשייה לעודד את העיסוק בגינון:
 +
שיפור סביבת העבודה, שיפור סביבת הקהילה בה ממוקם המפעל, שיפור יחסי קהילה-מפעל, שיפור רווחיות העסק - גינון קהילתי יוצר אנשים מאושרים יותר ואנשים מאושרים עובדים טוב יותר.
 +
 
 +
===בארץ===
 +
הגינה הקהילתי הראשונה בארץ הוקמה בירושלים בשנות ה 90 בשכונת בקעה ביוזמת החברה להגנת הטבע סניף ירושלים בשיתוף עיריית ירושלים והמינהל הקהילתי. ההחלטה לאמץ את המודל הקיים בארצות מערביות רבות נבעה מההנחה שאין ערובה ששטחים המוגדרים כשטחים ירוקים לטובת הציבור אכן יישארו כאלה; ישנם היום שטחים ציבוריים רבים שאינם משמשים את הציבור וחלקם אף מהווים מפגע סביבתי. יש הטוענים שכדי להפוך שטח ירוק מוזנח לגן לשימוש הקהילה דרושים מאות אלפי שקלים. אם נחכה לתקציבים בסדר גודל כזה, לא יישארו שטחים ירוקים בעיר. למעשה, כדי להפוך שטח ירוק מוזנח לשטח נקי מפסולת, עם מערכת השקיה, עצים ושיחים רב שנתיים וכמה ספסלים לשירות הקהילה די בסכומים הנעים בין עשרת אלפים לכמה עשרות אלפי שקלים, תלוי בגודל השטח ובצורכי הקהילה. תמיד ניתן לשדרג את הגן בעתיד.
 +
 
 +
במרכז לקידום הגינות הקהילתיות של החברה להגנת הטבע סניף ירושלים, פותחו תוכניות לקהלי יעד שונים שמטרתם הפיכת שטחים פתוחים מוזנחים לגנים קהילתיים, תוך שיתוף בתכנון ובביצוע של הקהילה, העירייה והמינהלים הקהילתיים.
 +
 
 +
==מטרות הגינה הקהילתית==
 +
===קהילתית===
 +
*חיזוק הקשר בין הפרט והקהילה
 +
 
 +
*העצמה קהילתית
 +
 
 +
*מפגש בין אוכלוסיות שונות
 +
 
 +
*מענה לאוכלוסיות אם צרכים שונים
 +
 
 +
===אקולגיה===
 +
*שימור שטחים פתוחים
 +
 
 +
*טיפוח שטחים מוזנכים
 +
 
 +
*חיזוק הקשר לאדמה
 +
 
 +
*גידול ירקות אורגנים
 +
 
 +
===חינוך===
 +
*חינוך לאהבת הארץ
 +
 
 +
*חיסכון משאבים
 +
 
 +
==מודל לפיתוח גינה קהילתית==
 +
 
 +
==רשימת גינות קהילתיות בישראל==
 +
*תל אביב-יפו
 +
**מעוז אביב - רחוב רפידים, מתוחזקת ע"י אנשי השכונה.
 +
**פלורנטין
 +
**צייטלין
 +
**כרם התימנים
 +
 
 +
*ירושלים
 +
**[[קטמונים]]
 +
***רחוב השומר
 +
***מרכז קהילה ירוקה - מתנ"ס גונן ח-ט
 +
**קריית יובל
 +
***בוסתניה
 +
***אולסוונגר
 +
**גילה
 +
***רחוב הגפן
 +
***רחוב מרווה
 +
**קריית מנחם
 +
***עמק לבן
 +
**נחלאות
 +
***ברבור
 +
**קטמון
 +
***בוסתן ברודי
 +
***רחוב ביל"ו
 +
***רסקו
 +
***גן הנסן
 +
***רבי חלפתא, קטמון הישנה
 +
***ברוריה
 +
***תלפיות
 +
***ארמון הנציב
 +
 
 +
*באר שבע
 +
 
 +
*לב-השרון
 +
**צור משה
 +
 
 +
==גינה אקולוגית==
 +
 
 +
==חקלאות עירונית==
 +
 
 +
==ראו גם==
 +
* [[פרמקלצ'ר]]
 +
 
 +
==קישורים חיצוניים==
 +
* [http://sustainable-jerusalem.org/coalition/ginot/map.html רשת גינות קהילתיות בירושלים]
 +
* גינות קהילתיות באתר [http://www.citytree.net/blogs/ginot/ עץ בעיר]
 +
* [http://www.guardian.co.uk/environment/2008/apr/25/activists.conservation Stand by your beds] guardian.co.uk Richard Reynolds על גרילת הגינון 25.4.08
 +
 
 +
{{אקולוגיה עירונית}}
 +
 
 +
[[קטגוריה:אקולוגיה עירונית]]
 +
[[קטגוריה:מזון]]
 +
[[קטגוריה:קהילות]]
 +
[[קטגוריה:חקלאות]]
 +
[[קטגוריה:חקלאות מקיימת]]
 +
[[קטגוריה:דמוקרטיה]]
 +
[[קטגוריה:עשה זאת בעצמך]]
32

עריכות

תפריט ניווט