שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 11,458 בתים ,  20:26, 20 ביוני 2008
מתוך ויקיפדיה העברית
'''אוכל במקום פצצות''' ('''Food Not Bombs''' ובקיצור '''FNB''') היא [[תנועה שורשית]] של [[קולקטיב|קולקטיבים]] עצמאיים המחלקים [[מזון]] [[צמחונות|צמחוני]] ו[[טבעונות|טבעוני]] לנזקקים. האידאולוגיה של התנועה טוענת שסדר העדיפויות של [[תאגיד]]י ענק ו[[ממשלה|ממשלות]] מחייב בעתיד היווצרות [[רעב]] למרות השפע הקיים.
[[תמונה:Food Not Bombs logo.svg|שמאל|ממוזער|לוגו התנועה]]

==אמונות ועקרונות==
[[תמונה:Food not bombs.JPG|ממוזער|200px|left]]
האמונות המרכזיות של התנועה הן:
*אם ממשלות ותאגידים מסביב לעולם יחדלו מלהשקיע משאבים במלחמות וב[תעשיית הנשק]] (שהיא התעשייה הגדולה ביותר בעולם), ובמקום זאת יפנו את המשאבים להאכלת הרעבים - אף אדם לא ישאר [[רעב]]. משפט מרכזי של התנועה הוא: "כמות הכסף שהעולם מוציא על חימוש לשבוע מספיקה להאכלת כל אוכלוסיית העולם למשך שנה".
*יש מספיק מזון בעולם על מנת להאכיל את כל בני האדם, אבל כל כך הרבה מזון נזרק ללא צורך כתוצאה ישירה מה[[קפיטליזם]] וה[[מיליטריזם]].

"אוכל במקום פצצות" מנסה להסב את תשומת הלב לבעיית ה[[עוני]] ו[[חסר בית|חסרי הבית]] בחברה באמצעות חלוקת המזון במקומות ציבוריים, ובכך מארגנת אספות של עניים, [[חסרי בית]] ונזקקים אחרים ומעודדת אווירה פתוחה ו[[קהילה|קהילתיות]]. בכך היא שונה מבתי תמחוי, אשר מרחיקים את העניים מעין רואה, ובהם לא מקובל לשתף את הנזקקים עצמם בחלוקת המזון ולאכול עמם.

התנועה מדגישה שהיא אינה תנועת צדקה או גוף דתי.

לתנועה ישנם שישה עקרונות יסוד [http://www.foodnotbombs.net/principles.html]:
* [[מחזור מזון]]
* שאיפה לקבלת החלטות ב[[קונצנזוס]]
* מחויבות ל[[אי-אלימות]]
* מזון לכולם ללא אפליה
* כל קבוצה היא אוטונומית
* נקיטת פעולה למען [[שלום]] ו[[צדק חברתי]]

התנועה פתוחה לכולם משתי בחינות: כל אחד יכול לעזור בהכנת האוכל וכל אחד יכול לאכול.

==מבנה ארגוני==

ל"אוכל במקום פצצות" יש מבנה רופף: כל תא של התנועה מורכב מ-2 עד כ-12 פעילים, שמאמץ לעצמו מספר עקרונות יסוד, ומוציא לפועל אותו סוג פעולה, אך כל תא רשאי לקבל את החלטותיו בעצמו, בהתבסס על צורכי הקהילה. כמו כן, כל תא [[קבלת החלטות בקונצנזוס|מקבל החלטות בקונצנזוס]]: כל אחד מבצע את עבודתו בצורה שווה לאחרים, ולכל אחד יש קול שווה בקבלת ההחלטות.

התנועה אוספת מזון שמיועד לזריקה מחנויות מכולת, מאפיות, אולמות ושווקים, מתוך הנחה שהמזון אינו מקולקל, אלא שהוא נזרק מכיוון שאספקה חדשה מגיעה למחרת. לאחר האיסוף, מכינים את המזון לארוחות קהילתיות ומחלקים לכל אדם במקום ועל בסיס קבוע. כתוצאה משיטת פעולה זו, הוצאות התנועה הן אפסיות והן באות בדרך כלל מכיסם הפרטי של החברים.

חוץ מאיסוף וחלוקת מזון חינם, רוב התאים מעורבים גם בפעילויות נגד העוני, נגד מלחמה, ומטרות פוליטיות נוספות. לפעמים הארוחות כוללות גם מתן חופשי של בגדים, החלפת ספרים, [[תיאטרון רחוב]], מוזיקה, מעגלי תיפוף, גינון קהילתי ועוד; בכפוף לפעילות של כל תא.

מאחר שרוב התאים חולקים את אותם ערכים ופועלים בצורה עצמאית ובלתי [[היררכיה|היררכית]], "אוכל במקום פצצות" ידועה בתור תנועה [[אנרכיזם|אנרכיסטית]], על אף שאינה מגדירה את עצמה ככזו.

==התנועה מאז הקמתה==
===שנות ה-80===
תנועת "אוכל במקום פצצות" החלה דרכה בבוסטון ב-1980, כאשר פעילים נגד [[נשק גרעיני]], שהפגינו נגד פרויקט גרעיני באזור, החלו לרסס ב[[גרפיטי]] את הסיסמה "כסף לאוכל, לא לפצצות" ברחבי העיר. הסיסמה קוצרה ל"אוכל במקום פצצות", והפכה גם לשמה של הקבוצה [http://www.foodnotbombs.net/bookwhy.html]. זמן קצר לאחר מכן, החליטה הקבוצה להוציא את סיסמתה אל הפועל. במהלך פגישה של מנהלי [[בנק]]ים, אשר מימנו פרויקטים גרעיניים, הופיעה הקבוצה והחלה לחלק אוכל לקהל של כ-300 חסרי בית. זמן קצר לאחר מכן, החלה הקבוצה לבצע זאת על בסיס קבוע. [http://www.discoverthenetworks.org/groupProfile.asp?grpid=6599]

קבוצה שנייה של "אוכל במקום פצצות" נפתחה ב[[סן פרנסיסקו]] בשנות ה-80 המאוחרות. תוך זמן קצר, קבוצה זו נתקלה במתחים עם המשטרה ונאבקה על מקומה עם ראשי העיר, ארט אגנוס ופרנק ג'ורדן, שנלחמו בתופעה של חסרי הבית בעיר - קהל יעד מרכזי של הקבוצה. ב-1988, בית המשפט הוציא צו שאוסר על הגשת אוכל בסביבת קניון מסחרי במקום, בטענה שההתקהלות שהחלוקה יוצרת מהווה מטרד. הקבוצה הפרה את הצו והמשיכה לחלק במקום אוכל לנזקקים, ופעיליה נעצרו על ידי המשטרה פעמים רבות. אגנוס טענה שהקבוצה מנצלת את הנושא של חסרי הבית על מנת להציג סוג של סדר עולמי רדיקלי חדש [http://www.foodnotbombs.net/bookstories.html].

===שנות ה-90===
ראש העיר מהמפלגה הדמוקרטית אך בעל הדעות השמרניות [http://www.journalism.sfsu.edu/www/pubs/gater/fall95/dec12/01.html] [http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?file=/chronicle/archive/1999/10/25/MN5051.DTL], פרנק ג'ורדן, ירש את מקומה של אגנוס והמשיך במאבקים נגד תופעת חסרי הבית. ב-[[1993]] הכריז על "תוכנית מאטריקס" להתמודדות עם התופעה. התוכנית, שכללה בין היתר מתן דו"חות על קיבוץ נדבות "אגרסיבי", שתיית אלכוהול בציבור ולינה בציבור, עוררה התנגדות רבה כ"תוכנית שתוקפת את העניים". מספר ימים לאחר החלת התוכנית, שוטרים החלו להופיע באירועי חלוקת מזון של הקבוצה, בהם התאספו חסרי בית רבים, ולעצור מאות מפעילי הקבוצה. התוכנית של ראש העיר נכשלה לבסוף ולא פתרה את בעיית חסרי הבית בסן פרנסיסקו [http://answers.google.com/answers/threadview?id=27062].

חסרי הבית היוו נושא מרכזי בבחירות בעיר בשנת 1995, והמועמד וילי בראון, שבסופו של דבר ניצח, הבטיח בין השאר להפסיק את ההתקפות על אירועי חלוקת האוכל של "אוכל במקום פצצות" [http://www.progress.org/fnb01.htm], ולפתור את בעיית חסרי הבית בדרכים אחרות. למרות הבטחתו, גם בתקופת כהונתו, נשלחה המשטרה לאירועים של הקבוצה ועצרה את פעיליה.

הכיסוי התקשורתי של האירועים בסן פרנסיסקו תרם להתפשטות הרעיון וקבוצות של התנועה החלו להופיע בכל העולם. לרוב לא נתקלו הקבוצות בהתנגדות מטעם הרשויות. התנועה המשיכה לצבור תאוצה בשנות ה-90, וערכה שלושה כנסים בינלאומיים. קבוצות של התנועה היו מעורבות גם בהפגנות רבות כנגד ה[[גלובליזציה]] בסוף שנות ה-90.

===שנות ה-2000===
ב-2002 וב-2003 היוותה התנועה חלק גדול מההפגנות נגד [[מלחמת עיראק|המלחמה בעיראק]], וחילקה אוכל למפגינים.

במהלך הרצאה באוניברסיטת טקסס בשנת 2006, סוכן [[FBI]] רשמי הגדיר את "אוכל במקום פצצות" ואת "[[אינדימדיה]]" כארגונים שייתכן שקשורים לטרור. [http://www.infoshop.org/inews/article.php?story=2006fnb_fbii_spying]

בחודש אפריל, 2007, המשטרה עצרה פעיל של התנועה עקב העובדה שהאכיל את חסרי הבית באורלנדו, פלורידה. הפעיל נאשם בהפרת חוק שנוי במחלוקת, כנגד האכלת קבוצות גדולות של אנשים עניים במרכז העיר. החוק מתיר לארגוני צדקה להאכיל למעלה מ-25 אנשים בו זמנית באזור עיריית אורלנדו, רק לאחר קבלת אישור, שאותו אפשר לקבל פעמיים בשנה. החוק נתמך על ידי בעלי עסקים מקומיים הטוענים כי חסרי הבית מרחיקים לקוחות, אך עורר התנגדות של ארגוני [[זכויות אדם]] אשר עתרו כנגדו בבית משפט.

היום ישנם קרוב ל-200 קבוצות של "אוכל במקום פצצות" בכל העולם, מרביתן בצפון אמריקה.

==בישראל==
בתחילת שנות ה-2000 הייתה קבוצה של "אוכל במקום פצצות" פעילה בתל אביב, אך בשנים האחרונות פעולתה נפסקה. פעילות הקבוצה התרכזה בעיקר בשכונות העוני בדרום תל אביב, שם חולק אוכל טבעוני ברחוב לכל דורש, על בסיס שבועי. כיום פעילה קבוצה מצומצמת של התנועה ב[[ירושלים]].

==קישורים חיצוניים==
* [http://www.foodnotbombs.net אתר "אוכל במקום פצצות"]
* [http://bdidut.com/food אתר הקבוצה הישראלית באתר "בדידות"]
* [http://www.nrg.co.il/online/15/ART/766/650.html אוכל כן גדל על העצים] מאת אמירה נירנפלד, nrg

[[קטגוריה:ארגונים]]
[[קטגוריה:ארגונים בישראל]]
[[קטגוריה:עוני]]
[[קטגוריה:אי אלימות]]
[[קטגוריה:צמחונות]]
[[קטגוריה:מחאה]]
[[קטגוריה:מחאה בישראל]]
[[קטגוריה:אנטי גלובליזציה]]
[[קטגוריה:אנרכיזם]]

תפריט ניווט