שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 3,791 בתים ,  13:10, 25 בפברואר 2023
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
המונח '''הסתננות''' (באנגלית: Infiltration) מוגדר לעתים ככניסה בלתי חוקית למדינה מסוימת. הסתננות איננה הישארות יתר (overstay).
+
המונח '''הסתננות''' (באנגלית: Infiltration) מוגדר לעתים ככניסה בלתי חוקית למדינה מסוימת. הסתננות איננה הישארות יתר (overstay). יש שתי סיבות מרכזיות להסתננות - האחת היא [[מהגרי עבודה]] שמחפשים עבודה טובה יותר במדינה אחרת והשניה היא קיום של [[פליטים]] הנמלטים ממדיתם עקב מלחמה, מלחמת אזרחים, אסון טבע או איומים אחרים. פליטים עלולים גם לברוח ממדינה שנייה למדינה שלישית עקב איומים על חייהם. 
   −
בתקופות מסוימות בהיסטוריית המין האנושי לא היו מדינות ולכן לא הייתה ביורוקרטיה. היו בני אדם ועולם אחד; כן היו שבטים שקבעו לעצמם טריטוריה אבל היה הרבה יותר פשוט לחיות לפי העיקרון הנצחי שכל עוד אדם בעולמו יכול ורוצה להיות במקום מסוים בעולם זה, הוא יעשה זאת ורק בכוח ימנעו זאת ממנו.
+
בתקופות קדומות יותר - של [[ציידים לקטים]] לא היו מדינות ולא גבולות. עם זאת הדבר הסביר הוא כי היו טריטרויות בדומה למצב בקרב בעלי חיים רבים - לכל שבט היה תחום נדודים משלו והוא הגן עליו מפני כניסה של שבטים אחרים. בספר "[[רובים חיידקים ופלדה]]" מתאר [[ג'ארד דיאמונד]] את הפחד של שבטים אלה כאשר הם נפגשים ביחד. מצד אחד הפגישות הן חינייות כדי להחליף סחורות וכדי לחתן בני זוג חדשים משבטים אחרים כדי לשמור על מגוון גנטי. מצד שני במצב זה אנשים פוגשים ביריבים שרצחו את קרובי משפחתם. לאחר [[המהפכה החקלאית]] הפכו הגבולות לדברים רשמיים יותר - כאשר לכפרים ובהמשך גם לערי מדינה וממלכות היו גבולות שעליהם הגנו מפני פלישה של עמים אחרים. בממלכות קדומות רוב הדרים היו בעלי רקע אתני דומה ורקע דתי דומה. החוקים נקבעו על ידי כוהני דת ומלכים. לא היו זכויות אדם אוניברלסיות ומי שנאלץ להגיע לשטח אחר - היה עלול להיות מוצא להורג, להמכר לעבדות או להיות נתין נחות שחשוף לאלימות מצד קבוצת הרוב.  
   −
אדם שחושב בצורה של עולמות ("אני אדם בעולמי") ולא בצורה של ארצות ("אני אדם בארצי") לא חושב בתבנית של כן מסתנן או לא מסתנן ולכן לצעוק עליו "אתה מסתנן תלך מפה" פשוט לא ישנה כלום, הוא לא יזוז לשום מקום גם אם יצעקו עליו ויקללו אותו (אלא אם הוא יחשוב שחייו בסכנה); הדרך האמיתית היחידה של עמניים להוציא את מי שהם מזהים כפולש מן הטריטוריה שלהם הייתה ותישאר אלימות, עם כל הצער שבדבר כי אכן, עולם זה הוא של כולנו.
+
עם הזמן התפתח הרעיון של [[אוניברסליזם]] ו[[הומניזם]] - ראיית כל האנושות כיחידה אחת שבה בני אדם, ומלכים ראו בעצמם לא רק שליטים של אנשים ממדינה אחת, אלה של כלל האנשים תחת שליטתם - החלו להגיע אימפריות שרצו להתרחב ובמקומות אלה היה גיוון אתני גדול יותר ולכן פחות הקפדה על הגירה ומוצא אתני. עם הזמן החל להגבר גם תהליך של [[גלובליזציה]] ותהליכי הגירה גדולים יותר ויותר במסגרת [[מהגרי עבודה]].
 +
 
 +
אין סתירה בין היות האדם מסתנן לבין היותו פליט. פליט , לפי האמנה הבינלאומית להגנה על פליטים הוא מישהו שחייו בסכנה בארצו בגלל רדיפה של השלטונות. לדוגמה יהודים שנמלטו מרוסיה ומזרח אירופה במהלך המאה ה-19 הסתננו בצורה לא חוקית למדינות רבות כמו מערב אירופה, דרום אמריקה וארצות הברית. כך גם פליטים שברחו מאימת הנאצים ומפני אנטשמיות במהלך מלחמת העולם השניה ואחריה היו במקרים רבים גם מסתננים וגם פליטים. לפני הקמת מדינת ישראל, הגירה של יהודים לישראל היתה לפעמים בגדר עליה בלתי חוקית. כיום יש מיליוני אנשים שהם פליטים - בעיקר אנשים שבורחים ממלחמות באפריקה, מהמזרח התיכון וכן אנשים שברחו מאימת שלטון דיקטטורי כמו לדוגמה פליטים מסוריה, קובה, רוסיה של פוטין, אוקראינה, צפון קוריאה ועוד. רבים מאותם פליטים הם גם מסתננים. כיום יש גם סיבות נוספות לקיום של פליטים ועקורים - דוגמה עקב אסונות טבע, כמו הרי געש, הצפות , רעידות אדמה וכן [[פליטים סביבתיים]].  מסתננים רבים נמצאים במצב של חוסר ברירה. לא חושב בתבנית של כן מסתנן או לא מסתנן - או שהוא יעבור למדינה השכנה או שהוא נמצא תחת סיכון חיים.
 +
 
 +
אדם שחושב בצורה אונבריסלית - של עולמות ("אני אדם בעולמי") ולא בצורה של ארצות ("אני אדם בארצי") לא מתנגד בצורה חזקה להסתננות, ורואה בה דבר שצריך למזער ולא רוע או נזק מוחלט. כמו כן בני אדם שונים עלולים להיות נגד מסתננים כאשר הם בטוחים בארצם, אבל למצוא את עצמם כפליטים בעקבות מצבים שאין להם שליטה עליהם.  
    
==ראו גם==
 
==ראו גם==
 
* [[הסתננות מאפריקה לישראל]]
 
* [[הסתננות מאפריקה לישראל]]
 
* [[מדינה אחת לאנושות]]
 
* [[מדינה אחת לאנושות]]
 +
* [[עובדים זרים]]
 +
    
[[קטגוריה:פוליטיקה]]
 
[[קטגוריה:פוליטיקה]]

תפריט ניווט