שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 2,118 בתים ,  16:37, 9 באוקטובר 2022
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:  
'''השבתה מתוכננת''' (באנגלית: '''Planned obsolescence''' או '''Built-in obsolescence''') היא החלטה מודעת של היצרן לייצר מוצר שיהפוך למיושן ו/או לבלתי שמיש בתוך מסגרת זמן מסויימת. מושגים נרדפים למונח זה הם '''התיישנות מכוונת''', '''שבר מתוכנן''' או '''התיישנות מתוכננת''', או '''תכנון השתמש וזרוק'''.  
 
'''השבתה מתוכננת''' (באנגלית: '''Planned obsolescence''' או '''Built-in obsolescence''') היא החלטה מודעת של היצרן לייצר מוצר שיהפוך למיושן ו/או לבלתי שמיש בתוך מסגרת זמן מסויימת. מושגים נרדפים למונח זה הם '''התיישנות מכוונת''', '''שבר מתוכנן''' או '''התיישנות מתוכננת''', או '''תכנון השתמש וזרוק'''.  
   −
התיישנות מכוונת מביאה ליתרונות גדולים עבור היצרן כיוון שהצרכנים צריכים לקנות את המוצרים שוב ושוב, או שעליהם לקנות חלקי חילוף יקרים. היא מתקיימת במוצרים רבים החל ממכוניות ועד לנורות חשמל, מבניינים ועד לתוכנה. יש אפשרות תאורטית של תגובת נגד של צרכנים שהופכים למודעים להתיישנות כזו - הם יכולים לבחור לקנות מחברה שתייצר מוצרים ארוכי טווח יותר, במידה וחברה כזו קיימת. במקרים של [[תחרות בין מעטים]] אין בהכרח אפשרות כזו.  
+
התיישנות מכוונת מביאה ליתרונות גדולים עבור היצרן כיוון שהצרכנים צריכים לקנות את המוצרים שוב ושוב, או שעליהם לקנות חלקי חילוף יקרים. היא מאפיינת יצרנים המוכרים ב[[שוק רווי]] - כלומר יצרנים המוכרים מוצרים לאנשים שכבר יש להם מוצר דומה למוצר הנמכר. התיישנות כזו מתקיימת במוצרים רבים החל מ[[מכוניות]] ועד לנורות חשמל, מבניינים ועד לתוכנה. יש אפשרות תאורטית של תגובת-נגד של צרכנים שהופכים למודעים להתיישנות כזו - הם יכולים לבחור לקנות מחברה שתייצר מוצרים ארוכי טווח יותר, במידה וחברה כזו קיימת. במקרים של [[תחרות בין מעטים]] אין בהכרח אפשרות כזו.  
   −
התיישנות מכוונת יכולה להיעשות ברמה הפיזית של המוצר - לדוגמה, חלק מרכזי שמתוכנן כך שיתיישן או ישבר (שבר מתוכנן) כעבור זמן מה ויחייב את הצרכן לקנות מכשיר חדש. לחלופין יכול הצרכן לפעמים לתקן את המוצר בסוכנות של החברה במחיר גבוה הנובע מכך שהפירמה שייצרה את המוצר היא [[מונופול]] בתחום החלפים והתיקונים של המוצרים שלה. מסיבה זו יש הטוענים שסך מחיר החלפים של מכונית לדוגמה הוא יקר יותר מאשר המכונית עצמה.  
+
התיישנות מכוונת מבוצעת במספר דרכים  - כשל טכני, מחסור בטכנלוגיה תואמת, התיישנות חברתית והתיישנות פסיכולוגית. בשיטה של כשל טכני מכוון, יש חלק מרכזי שמתוכנן כך שיתיישן או ישבר כעבור פרק זמן מוגדר, ויחייב את הצרכן לקנות מכשיר חדש או לקנות חלקי חילוף יקרים יותר (במידה ואלה קיימים). מחסור בטכנולוגיה תואמת מקשה על שימוש במוצר בגלל שקשה לתחזק אותו - לדוגמה הפסקת שירותי תמיכה לתוכנה או הפסקת תשתיות שתומכות בשימוש בטכנולוגיה מסוימת. התיישנות פסיכולוגית היא כאשר אנשים רוצים לקנות מוצר חדש יותר עקב לחץ פסיכולוגי, מתוך רצון להיות דומים לאחרים או טובים יותר או בעלי דימוי עצמי טוב יותר. התיישנות פסיכולוגית גורמת גם לתופעות נוספות כמו פחות שבירה מהירה יותר של מוצרים ישנים או אובדן גדול יותר שלהם. התיישנות חברתית היא כאשר אדם מרוצה מהמוצר שיש לו, אבל מופעל עליו לחץ חברתי מצד עמיתים ,בני זוג או מעסיקים לקנות מוצרים בסטנדרט מסויים - לדוגמה דרישה של מעסיקים שעובדים יקנו טלפון סלולרי "חכם".  
   −
השבתה מתוכננת היא אחת מ-3 אסטרטגיות שנועדו להגביר את הצריכה ולאפשר [[צמיחה כלכלית]] - התיישנות מכוונות, פרסום ושיווק ([[תרבות הצריכה]]) ותרבות ומדיניות של [[אשראי]] והלוואות כחלק ממערכת כלכלית. השבתה מתוכננת גורמת ל[[ייצור יתר]]. להשבתה מתוכננת השפעות ברורות על רווחת הצרכן (שנאלץ לקנות בכל פעם מוצרים חדשים) ויש לה גם [[השפעות סביבתיות]] ניכרות על ידי יצירת [[זיהום]] ו[[כילוי משאבים]] בשל הצורך לייצר כמות גבוהה של מוצרים. פתרונות שונים להתיישנות מתוכננת כוללים [[כלכלה דמוקרטית]], [[חומרה בקוד פתוח]], [[אחריות יצרן מורחבת]] ומדיניות לעידוד ייצור [[מעריסה לעריסה]], תקינה ממשלתית והגברת מודעות ציבורית לנושא.  
+
הצרכן יכול לפעמים לתקן את המוצר בסוכנות של החברה במחיר גבוה הנובע מכך שהפירמה שייצרה את המוצר היא [[מונופול]] בתחום החלפים והתיקונים של המוצרים שלה. מסיבה זו יש סך מחיר החלפים של מכונית לדוגמה הוא יקר יותר מאשר המכונית עצמה - שכן הצרכן שקונה את חלקי החילוף הוא צרכן שבוי. 
 +
 
 +
השבתה מתוכננת היא אחת מכמה אסטרגיות כלכליות שנועדו להגביר את ה[[צריכה]] של מוצרים ובכך להגדיל ואת הרווחים של חברות, ולאפשר [[צמיחה כלכלית]]. מלבד התיישנות מכוונות, חברות יכולות לנקוט בפרסום, [[שיווק]] ושימוש מתוחכם ב[[תעמולה]] ויחסי ציבור ([[תרבות הצריכה]]), כמו גן תרבות ומדיניות של [[אשראי]] והלוואות כחלק ממערכת כלכלית. השבתה מתוכננת גורמת ל[[ייצור יתר]] - כלומר הגברת הייצור יותר מאשר היה נדרש בלעדיה. להשבתה מתוכננת השפעות ברורות על רווחת הצרכן (שנאלץ לקנות בכל פעם מוצרים חדשים) ויש לה גם [[השפעות סביבתיות]] ניכרות על ידי יצירת [[זיהום]] ו[[כילוי משאבים]] בשל הצורך לייצר כמות גבוהה של מוצרים.  
 +
 
 +
פתרונות שונים להתיישנות מתוכננת כוללים [[פשטות מרצון]] ומודעות גדולה יותר של צרכנים למניפולציות שמבצעים עליהם יצרנים. אפשרויות אחרות כוללות [[כלכלה דמוקרטית]], [[חומרה בקוד פתוח]], [[אחריות יצרן מורחבת]] ומדיניות לעידוד ייצור [[מעריסה לעריסה]], [[רגולציה|תקינה ממשלתית]] לאיכות והגברת מודעות ציבורית לנושא.  
    
==היסטוריה ==
 
==היסטוריה ==

תפריט ניווט