שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 5,466 בתים ,  06:03, 22 בספטמבר 2022
שורה 18: שורה 18:     
בשל הגידול באוכלוסייה האנושית, אנשים מחפשים מקום נוסף דבר שגורם ל[[שימושי קרקע]] - שטחים שהיו פעם פראי הופכים לשטחי חקלאות או מגורים. זהו תורם מרכזי להכחדה.[http://people.uwec.edu/jolhm/eh4/extinction/CausesLink.html]
 
בשל הגידול באוכלוסייה האנושית, אנשים מחפשים מקום נוסף דבר שגורם ל[[שימושי קרקע]] - שטחים שהיו פעם פראי הופכים לשטחי חקלאות או מגורים. זהו תורם מרכזי להכחדה.[http://people.uwec.edu/jolhm/eh4/extinction/CausesLink.html]
 +
 +
לפי החברה להגנת הטבע, גורמים להכחדת ציפורים כוללים [http://www.yardbirdsil.info/daf/endangered%20birds.htm]
 +
* [[פלישת מינים|פלישת מיני בעלי חיים]] עקב יבוא שלהם באופן מכוון או בלתי מכוון - חולדות, חתולים, נימיות הטורפים את הציפורים או את הביצים, וכן ציפורים פולשות המתחרות בציפורים המקוריות על מרחבי מחייה, מקורות מזון ועוד. דומגה מישראל כוללת מיינות ודררות שהגיעו לישראל כציפורים לתצוגה שוחררו לטבע ודוחקות מינים של ציפורים מקומיות
 +
* מחלות - מחלות שמגיעות ממקורות שונים - כמו מזון מהחי או מיקרו-אורגניזם פולש וגרמות לפגיעה בציפורים מקומיות או לפגיעה ביערות או עצים שמהווים את בתי הגידול של המינים המקומיים.
 +
* ציד - ציד וסחר בלתי חוקי בציפורים גורמים להרג או שבי של ציפורים שונות. ציד של ציפורים לצרכי שבי גורם בדרך כלל להרג של ציפורים נוספות לדוגמא על ידי לכידת הורים מקננים או שבירת קינים. דוגמה לנזק מציד לא חוקי הוא במאטלה שבה נורות או נלכדות כ-3 מיליון ציפורים נודדות בשנה. שליש מתוך 330 מיני התוכים בעולם שרויים בסכנת הכחדה בגלל שבייה לצורך מסחר בציפורי כלוב.
 +
* [[ברוא יערות]] - [[יער|היערות]] ובמיוחד יערות בראשתיים כמו יערות הגשם מהוים מקום מחיה אשיר למינים רבים של ציפורים. לדוגמה 22 מינים אסיאתים של פסיון עומדים להעלם מהיערות הנכחדים באסיה.
 +
* דייג ו[[דייג יתר]] מאות אלפי עופות ים נהרגים בגלל שימוש בחכות ארוכות; קרסי החכות נתקעים בגוף הציפורים והן טובעות. דייג יתר גורם לצמצום כמות הדגים שמהווים את בסיס המזון לעופות ימיים. 
 +
* [[דליפות נפט]] ממיכליות או קידוחי נפט גורמים לאסונות המוניים של עופות ימיים כמו פנגוינים, אוריות וסולות.
 +
* הרעלות - שימוש ב[[חומרי הדברה]] רעילים גורם למוות של ציפורים באופן ישיר על ידי הרעלה שלהן. הרעלה יכולה להיות ישירה - כאשר ציפור אוכלת מזון מורעל (שיועד לפעמים למכרסם או חיה אחרת) והיא יכולה להיות הרעלה משנית עקב אכילת בעלי חיים (נברנים, חרקים) המכילים רעל - בעלי חיים שהורעלו והפגרים שלהם נותרו בשדה או ואו בעלי חיים שנטרפו חיים ונחלשו מהרעל בגופם. נזק עקיף נגרם עקב פגיעה במזון הציפורים - בעיקר הדברה של חרקים ומכרסמים. הרעלה יכולה להיות גם עקב [[חומרי הדברה]] או מזהמים שהצטברו בסביבה ([[הצטברות ביולוגית]]). בשנות ה-60 חלה ירידה באזורים רבים בעולם במספר מינים של עופות דורסים כגון בז נודד ועיט סלעים. קמה זעקה ציבורית בארצות הברית עקב פרסום הדבר בספר [[אביב דומם]]. התברר שבאותם אזורים היו קליפות ביצי הדורסים דקות במיוחד, והן נשברו בזמן הדגירה עליהן. בבדיקה, נמצא ריכוז גבוה של די די טי בביצים האלה שמקורו בעיקר ב[[חומרי הדברה]] בחקלאות. עקב סיבות אלה וסיבות נוספות שכוללות חשש לפגיעה בבריאות בני האדם נאסר השימוש בדי. די. טי. בארצות רבות ואוכלוסיית הדורסים התאוששה מעט. לפעמים ציפורים נפגעות מקליעי עופרת של ציידים, גם אם החיה לא מתה היא עלולה למות עקב הרעלת [[עופרת]].
 +
* [[זיהום תעשייתי]] בשפכי תעשייה שונים מכילים חומרים כמו [[מזהמים אורגניים עמידים]] אלו מגיעים דרך תהליך הצטברות רעלים - [[הצטברות ביולוגית]] דרך המים והמזון של הציפורים , כך שריכוז הרעל בגוף הציפור גבוה בהרבה לעומת הריכוז בסביבה או בקרב מינים נמוכים יותר במארג המזון. זיהומים אלה עלולים לגרום ל[[משבש אנדוקטריני]] ולפגיעה במערכות הורמונליות של הציפורים - גורמים לעקרות או קושי למצוא בני זוג או להצליח להטיל ביצים בריאות.
 +
* מבנים גבוהים כמו גורדי שחקים, קווי מתח גבוה, מגדלי תקשורת ותחנות רוח. המבנים השונים גורמים להרג של מיליוני ציפורים שמתנגשות בהן בזמן נדידה.
    
==הכחדת ציפורים בישראל==
 
==הכחדת ציפורים בישראל==

תפריט ניווט