שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יצירת דף עם התוכן "'''השוק החופשי של הרעיונות''' או פשוט '''שוק הרעיונות''' (Marketplace of ideas) הוא ביטוי או רעיון לפיו..."
'''השוק החופשי של הרעיונות''' או פשוט '''שוק הרעיונות''' (Marketplace of ideas) הוא ביטוי או רעיון לפיו החלפת רעיונות בין בני אדם דומה מאד ל[[שוק]] או ל[[שוק חופשי]] [[ליברלים]] וכן [[קפיטליסטים]] תומכים בגישה זו וטועונים באמצעותה לטובת "חופש הביטוי" ולמניעת התערבות המדינה או מוסדות אחרים ברעיונות שמובעים בספרה הציבורית. הביטוי "שוק הרעיונות" מבוסס על אנלוגיה לתפיסה הכלכלית של [[שוק חופשי]]. תאוריית שוק הרעיונות גורסת כי האמת תצמח מתחרות בין הרעיונות בשיח ציבורי חופשי ושקוף, ומסיקה כי מידת תפוצתם של רעיונות ואידאולוגיות תהיה על פי מידת עליונותם או נחיתותם. ביטוי זה - שוק הרעיונות - מיושם לעיתים קרובות בדיונים בדיני פטנטים כמו גם בנושאי חופש העיתונות ואחריות התקשורת בדמוקרטיה ליברלית.

אל מול גישת "שוק הרעיונות" יש תאורים אחרים כיצד פועלת החלפת רעיונות בין בני אדם. לפי תאורויות אלה התחום לאו דווקא דומה לשוק, ואם הוא דומה לו, הוא לאו דווקא דומה ל[[שוק חופשי]]. מודלים אחרים משווים את הפצה של רעיונות ל[[אבולוציה ביולוגית]] ומכאן רעיון כמו [[ממטיקה]]. לפי תפיסות אלה רעיונות שגויים ומזיקים עשויים לשרוד ואף לדחוק הצידה רעיונות נכונים יותר. כמו כן [[תעמולה]] עשויה לדחוק הצידה רעיונות , ולהיות מופעלת לא רק על ידי מדינות אלא גם על ידי [[תאגידים בין לאומיים]] או על ידי מיליארדים המפעילים שיטות של [[שיווק]], [[יחסי ציבור]]], [[פרסום סמוי]], [[תביעות השתקה]], מגיבים בתשלום ועוד שיטות.

דוגמה אחת לערעור על רעיון שוק הרעיונות היא [[הכחשת נזקי העישון]] - חרף מידע מדעי שקיים החל בצורה מוצקה החל מאמצע שנות ה-50 , הצליחו [[חברות הטבק]] למנוע גישה של אמיתות לגבי הטבק לציבור הרחב. מבחינה עולמית העישון דווקא התרחב. במדינות המערב, חל צמצום בעישון, אבל רעיונות רבים הנוגעים לעישון - לדוגמה כיצד מתבצעת [[התמכרות לעישון]], [[מניפולציה בניקוטין]] או ניצול שיווק לנערים וילדים כדי לעודד התחלת עישון, לא הגיעו לציבור הרחב. אנשים מעשנים מתגדנים אפילו לרעיון לפיו [[עישון ובריאות|עישון מסוכן לבריאות]] וממשיכים לעשן ואף לתמוך במדיניות שפרושה המשך שיווק הטבק לילדים ונערים והמשך יצריה של מעשנים חדשים.

דוגמאות אחרות לקושי של תאוריית שוק הרעיונות נוגעת להיבטים כמו [[הכחשת אקלים]], אתאיזם ומדע מול דתות, הפצה של [[תאוריות קונספריציה]], רעיונות בתחום הפוליטיקה, [[הטיית מחקרים על ידי חברות]] וקשיים של רעיונות מדעיים מתחום ה[[אקולוגיה]] ו[[קיימות]] לשנות את [[תרבות הצריכה]] ואת התרבות הפוליטית. בניגוד לתאור של שוק רעיונות שבו רעיון הופך נפוץ יותר רק מעצם הנכונות שלו, רואים דוגמאות לפיהן חברות גדולות, וכן תנועות חברתיות או קהל צרכנים או קהל פוליטי מתנגדים לרעיונות בגלל שלל סיבות - הגנה על [[זהות]] ועל רעיונות אחרים, [[הכחשת אלימות]] וחוסר רצון להודות בהשתתפות בגרימת פגיעה באחרים (לדוגמה [[הכחשת זיהום]] על ידי צרכנים שקונים מוצר מזהם), קיום תעמולה והפצת שקרים ואיומים ואף פגיעה בפעילים חברתיים על ידי חברות מזהמות או חברות פוגעניות, [[קשרי הון שלטון עיתון]] הגורמים לעיוותים - ולכך שחלק מהרעיונות זוכים ל"רמקול" הרבה יותר חזק מריעונות אחרים ובכך רומסים ומעלימים אותם, וכן היבט של [[ממטיקה]] - כיצד רעיונות מסויימום זוכים להפצה ויראלית ואחרים לא, בלא שיש קשר בהכרח למידת הנכונות שלהם. ואף יש יתרון לריעונות פשוטים בכך שהם ויראלים יותר, לעומת רעיונות המתארים [[מערכת מורכבת]] גם אם רעיונות אלה הם נכונים יותד. דוגמה אחת לכך היא הנטיה של טלוויזיה להפיץ רעיונות פשוטים שניתן לסכם בכמה דקות על פני רעיונות מורכבים יותר שיש לתאר בצורה נרחבת.

שוק הרעיונות נתקל גם בקושי מול הטענה לפיה [[אמת היא מוצר ציבורי]]. [[מוצר ציבורי]] הוא מוצר לא יריבי ולא בלבדי לפי הגדרתו. ואמת, במיוחד כזו שעוזרת לציבור רחב יותר היא כזו שלאו דווקא משתלם לשווק אותה. ולכן בניגוד למוצרים בשוק - לא משתלם לגורמים מסחריים לשווק [[ידע]] אמיתי - שכן קשה להרוויח ממכירת מוצר ציבורי.

[[קטגוריה:תקשורת]]
[[קטגוריה:תרבות]]

תפריט ניווט