נוספו 5,147 בתים
, 14:59, 12 בנובמבר 2007
'''תחבורת ציבורית של מעברים''' היא מערכת [[תחבורה ציבורית]] שמבוססת על שימוש במגוון של כלי תחבורה ציבוריים מצד אחד ועל הקטנת זמן המעבר בין כלי תחבורה אלה מצד שני.
* תחבורה ציבורית עירונית "רגילה" מנסה לתת שירות בין כל נקודה לנקודה בעיר באמצעות אותו אמצעי תחבורה וללא מעברים. הדבר דומה ללוח מטריצה ישן של מרכזיות טלפוניות ידניות: ככל שגדלה כמות התושבים כך השירות פחות יעיל, וחוסר היעילות גדל באופן מעריכי.
==תחבורת מעברים==
תחבורת מעברים לעומת זאת, עובדת באופן שמזכיר את כלי הדם בגוף שלנו - סוג תחבורה אחד לשכונות (מוניות, אופניים, מיניבוסים וכו' - שעושים מסלול קצר בתוך השכונה), שמביא אנשים לצמתים ועורקי תנועה. בעורקי התנועה יש תחבורה ציבורית מהירה - אין מכוניות, יש אוטובוסים מהירים, עם מעט תחנות, חשמליות, רכבות תחתיות, או רכבות.
הדגש במערכת תחבורה זו הוא שילוב בין אמצעי תחבורה שונים לצרכים שונים, ועל הקיצור של מעברים. כדי לקבל תחבורה ציבורית איכותית.
דוגמה - אדם יוצא מהשכונה שלו, הוא יודע מתי המיניבוס השכונתי אמור להגיע (כי המיניבוס יוצא בשעות קבועות ורק עושה סיבוב בתוך השכונה ולא עושה סיבוב בכל תל אביב). - כך שהוא לא מחכה בכלל או מחכה בבית. המעבר הבא הוא בעורק תחבורה או בנקודת תחבורה מרכזית ליד השכונה - שמה עוברים אוטובסים בתדירות גדולה - כל 2-3 דקות. משם לוקחים אוטובוס או חשמלית שנוסע לאורך העורק ולא מתחיל לעשות סיבובים בכל העיר. וגם עוצר במקומות מרוחקים - כל 1 ק"מ לכל הפחות.
בסוף מגיעים לשכונה המרוחקת ושם תופסים אוטובוס שכונתי - זה הנקודה היחדיה שבה מחכים הרבה זמן - כמו שמחכים היום - או שתופסים לדוגמה אופניים ציבוריות.
==יתרונות תחבורת מעברים==
יחסית לתחבורה ציבורית רגילה יש לשיטה זו יתרונות רבים:
* יש יעילות גדולה יותר של קווי האוטובוס ופחות זמן נסיעה של הנוסעים.
* בשיטה הרגילה יש איזורים קרובים אחד לשני אבל שהתחבורה הציבורית בין שניהם היא מפותלת ולא יעילה. בעיקר הדבר נכון לשכנות עניות יותר. דבר שיוצר [[מלכודת עוני]]. בשיטה של תחבורת מעברים כל האיזורים מחוברים זה לזה.
* בשיטה הרגילה משתמשים לפעמים באוטובוסים גדולים שנוסיעם בשכונות קטנות וצרות. דבר זה נמענע בתחבורת מעברים, בגלל התאמת סוג הרכב לתפקיד ולשכונה.
* התאמה טובה יותר פירושה גם פחות זיהום אוויר, פחות שימוש בדלק. חסכון נוסף בדברים אלה נגרם בגלל חסכון בנסיעות של אוטובוסים ריקים
* בתחבורה ציבורית רגילה, בשל אי היעילות, כמות הנוסעים יורדת וכתוצאה מכך כדי שהאוטובוס יהיה כלכלי יש צורך שהוא יאסוף עוד נוסעים - דבר שגורם להערכת המסלול או הוספת תחנות. גם בעיה זו מקבלת מענה.
* קווי האוטובוס הופכים לארוכים, מתפלים וכתוצאה מכך שעת ההגעה שלהם לתחנות הופך להיות בלתי צפוי.
אלמנט זה של אי וודאות גורם לבזבוז זמן גדול של הנוסע.
* במצב היום נוסע יכול לחכות על עורק תחבורה ראשי שבו עוברים מאות אוטובוסים בשעה, אבל לחכות לאוטובוס "הנכון". זה דבר שנמנע בעורקי תחבורה בתחוברת מעברים. כל האוטובסים באותו עורק תחבורה נוסעים על אותו מסלול - אין נסיון לחבר כל נקודה לכל נקודה במאצעות אוטובוס אחד - אלא יש תחבורה של מעברים.
* באותו אופן המידע לגבי כיוון נסיעות הקווים מפושט בהרבה - אין צורך למצוא את מספר האוטובוס המדוייק, אלא כל האוטובוסים על ציר תנועה אחד הם בעלי אותה התנהגות.
[[קטגוריה:תחבורה]]