שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 4,545 בתים ,  15:15, 19 בספטמבר 2019
שורה 13: שורה 13:     
נכון לשנת 2016, אחוז הולכי הרגל בישראל בהיבט של [[פיצול נסיעות]] הוא 8 אחוזים, זאת לעומת הולנד, שם אחוז ההולכים מהתנועה הוא 18% - גבוה פי 2 ויותר ביחס לאחוז הולכי הרגל בישראל. מכאן שבמדד בטיחות פר הולך רגל, הולכי הרגל בישראל נמצאים בסיכון גבוה פי 8 לעומת הולנד.
 
נכון לשנת 2016, אחוז הולכי הרגל בישראל בהיבט של [[פיצול נסיעות]] הוא 8 אחוזים, זאת לעומת הולנד, שם אחוז ההולכים מהתנועה הוא 18% - גבוה פי 2 ויותר ביחס לאחוז הולכי הרגל בישראל. מכאן שבמדד בטיחות פר הולך רגל, הולכי הרגל בישראל נמצאים בסיכון גבוה פי 8 לעומת הולנד.
 +
 +
==אוכלוסיות פגיעות וגורמי סיכון בקרב הולכי הרגל==
 +
אוכלוסיות פגיעות במיוחד לתאונות דרכים של הולכי רגל כוללות ילדים ואנשים מבוגרים. לדוגמה בארצות הברית אנשים מעל גיל 65 מהווים 20% מהולכי הרגל שנהרגו בתאונות (נכון ל-2016) וכ-15% מבין הפצועים בשנת 2015. בשנת 2016 כ20% מבין הילדים מתחת לגיל 15 שנהרגו בארצות הברית בתאונות דרכים היו הולכי רגל. [https://www.cdc.gov/motorvehiclesafety/pedestrian_safety/index.html]
 +
 +
סיבה אחת היא שהם משתמשים פחות במכוניות ולכן מתניידים יותר ב[[תחבורה ציבורית]] וברגל ביחס לאוכלוסיות אחרות. סיבות אחרות נוגעת לקשיים גופניים וקוגניטיביים של ילדים ואנשים מבוגרים בסביבה עירונית מוטת מכוניות פרטיות ורכב ממונע כבד.
 +
 +
מעורבותם הרבה של קשישים בתאונות דרכים מתבטאת בכל המדדים של היפגעות הולכי רגל: ביחס לשכיחות באוכלוסייה, ביחס לקילומטר הליכה וביחס למספר חציות כביש.[http://www.zahavmerkaz.edu1.org.il/BRPortal/br/P102.jsp?arc=1654331] יש סיבות שונות להיפגעות של הולכי רגל מבוגרים - אנשים מעל גיל 65 מגיבים לאט יותר, ירידה ביכולות הקוגניטיביות פירושה לפעמים הערכה לא נכונה של מרחק או מהירות, ירידה בתפקודי הראייה והשמיעה. סיבה נוספת קשורה לירידה בכושר הגופני של מבוגרים רבים (במיוחד נוכח [[אורח חיים יושבני]] ועקב מחלות שונות ונכויות) - אנשים מבוגרים מתקשים יותר להגיע למעברי חצייה מרוחקים ולכן הם עלולים לקצר את מרחק החציה. כמו כן אנשים מבוגרים ובעלי כושר נמוך חוצים לאט יותר את הכביש. סיבה נוספת לפציעות קשות ומוות בקרב מבוגרים היא שהגוף שלהם פגיע יותר למכות ועלול להיקלע לכשל רב מערכתי, כך שפציעה קלה באדם צעיר עלולה להפוך לפציעה חמורה או מוות אצל אדם מבוגר.
 +
 +
ילדים בגילאים 14-0 מהווים גם הם קבוצת גיל הנמצאת בסיכון גבוה להיפגע בתאונות דרכים. חלק מהסיבות להיפגעות דומות לכלל האוכלוסייה, ובנוסף להן יש גורמי סיכון נוספים:
 +
ילדים לא תמיד יכולים להתנהג בבטחה כמו הולכי רגל מבוגרים בשל היעדר בשלות קוגניטיבית ובשל מאפייניהם הפיזיולוגיים. ילדים מכירים פחות טוב את כללי הבטיחות, מתקשים לאמוד את מהירות ומרחק המכונית ויש להם נראות נמוכה יותר. כמות ההשגחה של הורים, היקף הידע שלהם בהתנהגות בטוחה בדרכים היא בעלת השפעה רבה על מעורבות הולכי רגל ילדים בתאונות דרכים. בנוסף, למעמד חברתי-כלכלי והבדלי תרבות יש השפעה על הסיכוי של ילדים להיות מעורבים בתאונות דרכים - אם כי הסיבות לכך מגוונת - ונוגעות לדוגמה גם למצב התשתיות במקומות שונים - לדוגמה העדר מדרכות בחלק מהישובים הערבים בישראל.
 +
 +
בנוסף לגיל, ישנם גורמי סיכון נוספים שמעלים את הסיכון לבטיחות הולכי רגל בינהם - מהירות גבוה של מכוניות בעיר, שכרות של הנהג או הולך הרגל. רוב התאונות מתרחשות במרחב העירוני{{הערה|CDC}} בשנים האחרונות קיים איום על הולכי רגל בגלל [[שימוש בטלפון סלולרי בזמן נהיגה]]. כמו כן דיבור או צפיה במסך הטלפון בזמן הליכה או עמידה ברחוב מהווים הסחת דעת ועלולים לגרום להולך הרגל לא לשים לב לסביבתו ולהיות מעורב בתאונה.
    
==ראו גם==
 
==ראו גם==

תפריט ניווט