נוספו 3,281 בתים
, 17:50, 26 באוגוסט 2019
'''מחזור החמצן'' (באנגלית: '''Oxygen cycle''') הוא [[מחזור ביוגאוכימי]] שבו היסוד [[חמצן]] עובר בין [[ליתוספרה]], [[הביוספרה]],[[האטמוספירה]], ו[[ההידרוספרה]] של [[כדור הארץ]].
חמצן הוא אחד החומרים הנפוצים ביותר בכדור הארץ ומהווה חלק חשוב בכל מאגר. מאגר החמצן הגדול ביותר של אטומי חמצן נמצא בקרקע בצורה של מינרלים סיליקטיים. זו קבוצת מינרלים המבוססת על סיליקטים (תרכובת של אניון בו אטום צורן אחד או יותר המוקף באטומי חמצן). המינרלים הסיליקטיים הם הקבוצה החשובה ביותר בין המינרלים יוצרי הסלעים, כ-95% מקרום כדור הארץ בנוי ממינרלים סיליקטיים. זהו המאגר העצום של החמצן בכדור הארץ - שכן 99.5 אחוז מהחמצן של כדור הארץ מצוי בליטוספרה (בחלוקה לפי מסה). האטמוספרה, הידרוספרה, והביוספרה מחזיקים כולם יחד פחות מ 0.05% ממסת החמצן בכדור הארץ. מלבד התרכבות הנפוצה O2, אטומי חמצן נמצאים במגוון מולקולות נפוצו כמו מים (H20), פחמן דו חמצני (CO2), חנקן דו חמצני(NO2), אוזון (03), ותרכובות נוספות - CO, H2O2, O3, SO2, H2SO4, MgO, CaO, AlO, SiO2, and PO4.
חלק חשוב למחזור החמצן הוא התרומה של מחזור זה לחיים בכדור הארץ כפי שהם כיום. דבר זה נוגע לתנועה של החמצן בין האטמוספרה לבין הביוספרה - בתהליכי פוטוסינתזה ונשימה (או שריפה) - כחלק מתהליכים המספקים אנרגיה ליצורים חיים. מחזור החמצן קשור לכן ל[[מחזור הפחמן]]. בעבר היו בכדור הארץ חיידקים רבים שחיו ללא חמצן ואולם רובם נכחדו בהרעלת החמצן הגדולה לפני מיליארדי שנים.
* האטמוספרה מורכבת מכ-20% חמצן (בנפח) מולקולות אחרות באטמוספרה הכוללות חמצן הן אוזון , פחמן דו חמצני ואדי מים. וכן תחמוצות נתרן ותחמוצות גופרית.
* הביוספרה מורכבת מכ- 22% חמצן לפי נפח, שנמצא בעיקר כרכיב בצורות רבות של מולקולות אורגניות (CxHxNxOx) ובמולקולות מים.
* ההידרוספרה מורכבת מכ-33% חמצן לפי נפח, בעיקר כמולקולות מים, וכן כמות קטנה של חמצן מומס במים וכן תרכובות HxCO3.
* הליתוספרה מורכבת מכ 46% מהחמצן לפי נפח, בעיקר בצורות של מינרלים סיליקטיים (SiO2) ומינרלים אחרים שעברו חימצון.
[[קטגוריה:מחזורים אקולוגיים]]
[[קטגוריה:כדור הארץ]]
[[קטגוריה:תהליכים]]
[[קטגוריה:אקולוגיה]]
[[קטגוריה:תהליכים ארוכי טווח]]