שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
[[התחממות עולמית]] היא העליה בטמפרטורה הממוצעת של האוויר בקרבת כדור הארץ ושל האוקיינוסים מאז אמצע המאה ה-20 וההשלכות שלה. הטמפרטורה הממוצעת של פני השטח עלתה ב-0.74 מעלות (עם סטיה אפשרית של 0.18 מעלות) במשך מאה השנים שהסתיימו בשנת 2005. [[הפנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים]], IPCC, סיכם כי פליטות של [[גזי חממה]] שמקורם בפעילות אנושית, הן הגורם לרוב העליה הנצפית בטמפרטורות מאז אמצע המאה ה-20, וכי תופעות טבעיות כמו שינוי בקרינת השמש או התרפצות הרי געש היו ככל הנראה בעלי השפעה נמוכה של התחממות מאז העידן לפני המהפכה התעשייתית ועד 1950 והשפעה מקררת קטנה יחסית מאז 1950 והלאה. מסקנות בסיסיות אלה אומצו על ידי מעל 40 אגודות מדעיות ואקדמיות למדע ברחבי העולם, כולל כל האקדמיות הלאומיות למדעים של מדינות מתועשות, והן נחשבות בגדר [[קונצנזוס מדעי]].  
+
[[התחממות עולמית]] היא העליה בטמפרטורה הממוצעת של האוויר בקרבת כדור הארץ ושל האוקיינוסים מאז אמצע המאה ה-20 וההשלכות שלה. הטמפרטורה הממוצעת של פני השטח עלתה ב-0.74 מעלות (עם סטיה אפשרית של 0.18 מעלות) במשך מאה השנים שהסתיימו בשנת 2005. [[הפנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים]], IPCC, סיכם כי פליטות של [[גזי חממה]] שמקורם בפעילות אנושית, הן הגורם לרוב העליה הנצפית בטמפרטורות מאז אמצע המאה ה-20, וכי תופעות טבעיות כמו שינוי בקרינת השמש או התפרצות הרי געש היו ככל הנראה בעלי השפעה נמוכה של התחממות מאז העידן לפני המהפכה התעשייתית ועד 1950 והשפעה מקררת קטנה יחסית מאז 1950 והלאה. מסקנות בסיסיות אלה אומצו על ידי מעל 40 אגודות מדעיות ואקדמיות למדע ברחבי העולם, כולל כל האקדמיות הלאומיות למדעים של מדינות מתועשות, והן נחשבות בגדר [[קונצנזוס מדעי]].  
   −
תחזיות של [[מודל אקלימי|מודלי אקלים]] שסוכמו בדו"ח האחרון של ה-IPCC מצביעות על כך שהטמפרטורה הממועצת בכדור הארץ עלולה לעלות בטווח בין 1.1 עד 6.4 מעלות צלזיוס. במהלך המאה ה-21. חוסר הבטחון בהערכה זו נובע משימוש במודלים שונים עם רגישות אקלימית שונה, וכן הערכות שונות להמשך הפליטות של גזי חממה בעתיד. היבטים נוספים של אי-וודאות נוגעים לשאלה איך התחממות עולמית ושינויים קשורים ישפיעו על איזורים שונים בעולם. התחממות עולמית צפויה לחמם את רוב העולם אבל חלקים מסוימים וקטנים בעולם אולי יתקררו וההשפעות הן רבות, ולכן יש המעדיפים את המונח [[שינויי אקלים]]. רוב המחקרים מתמקדים בתקופה עד 2100 אבל התחממות צפויה להמשיך גם לאחר מכן, אפילו אם הפליטות יפסקו, בגלל קיבולת חום גבוה של האוקיינוסים, ובגלל אורך החיים הארוך של [[פחמן דו חמצני]] באטמוספירה.  
+
תחזיות של [[מודל אקלימי|מודלי אקלים]] שסוכמו בדו"ח האחרון של ה-IPCC מצביעות על כך שהטמפרטורה הממוצעת בכדור הארץ עלולה לעלות בטווח בין 1.1 עד 6.4 מעלות צלזיוס. במהלך המאה ה-21. חוסר הביטחון בהערכה זו נובע משימוש במודלים שונים עם רגישות אקלימית שונה, וכן הערכות שונות להמשך הפליטות של גזי חממה בעתיד. היבטים נוספים של אי-וודאות נוגעים לשאלה איך התחממות עולמית ושינויים קשורים ישפיעו על איזורים שונים בעולם. התחממות עולמית צפויה לחמם את רוב העולם אבל חלקים מסוימים וקטנים בעולם אולי יתקררו וההשפעות הן רבות, ולכן יש המעדיפים את המונח [[שינויי אקלים]]. רוב המחקרים מתמקדים בתקופה עד 2100 אבל התחממות צפויה להמשיך גם לאחר מכן, אפילו אם הפליטות יפסקו, בגלל קיבולת חום גבוה של האוקיינוסים, ובגלל אורך החיים הארוך של [[פחמן דו חמצני]] באטמוספירה.  
    
[[השפעות ההתחממות העולמית|להתחממות עולמית יש השלכות רבות]], וחלקן כנראה כבר מורגשות כיום - החל מהמסת קרחונים וייבוש נהרות וכלה בהשפעות בריאותיות או על החקלאות.
 
[[השפעות ההתחממות העולמית|להתחממות עולמית יש השלכות רבות]], וחלקן כנראה כבר מורגשות כיום - החל מהמסת קרחונים וייבוש נהרות וכלה בהשפעות בריאותיות או על החקלאות.

תפריט ניווט