מודרניזם

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף מודרניות)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

התנועה המודרנית (באנגלית: the Modernist Movement) או מודרניזם (באנגלית: Modernism) היא אידאולוגיה שהתפתחה בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20, והייתה מושרשת ברעיון שלפיו צורות "מסורתיות" של אמנות, ספרות, ארגון חברתי וחיי היום-יום נעשו מיושנות, ולפיכך יש צורך להיפטר מצורות אלה ולהמציא את התרבות מחדש. המודרניזם תמך ברעיון של בחינה מחדש של כל היבט של הקיום, ממסחר ועד פילוסופיה, כשהמטרה היא למצוא את הדברים המונעים התקדמות, ולהחליף אותם בדרכים חדשות, ולפיכך טובות יותר. תמציתה של התנועה המודרנית היא בטענה כי המציאויות החדשות של המאה ה-20 הן קבועות ואימננטיות, וכי על בני אדם לשנות את ראיית העולם שלהם על מנת להבין כי מה שחדש הוא גם טוב ויפה. המודרניזם בא לידי ביטוי בעיקר באומנות פלסטית, בספרות, באדריכלות ובמוזיקה.

במובן הרחב יותר, מודרני מציין טכנולוגיה, אישיות או נוהג חדשים, בדרך כלל תוך ציון דברים אלה כדבר חיובי.

מלחמת העולם הראשונה הייתה נקודת מפנה במודרניזם והביא לאימוץ רחב שלו בחברה המערבית. הטראומה הקשה של המלחמה התאימה לשתי הטענות המרכזיות של התנועה המודרנית: צורת המחשבה של הריאליזם פשטה את הרגל לנוכח מלחמת החפירות, שנראתה כהזויה לחלוטין. טרם המלחמה נטען כי בני אדם רציונליים לא ילחמו על חתיכות אדמה קטנות וקו זה נכשל לגמרי. מעבר לכך, המחשבה כי המין האנושי מתקדם מבחינה מוסריות נראתה מגוחכת לנוכח הטבח חסר ההיגיון של "המלחמה הגדולה". מלחמת העולם הראשונה חיברה בין הרציונליות הגאומטרית הקשוחה והמכניסטית של הטכנולוגיה עם אי-הרציונליות הסיוטית של המיתוס. שנית, היה ברור כי תקופת המכונות החלה, ומלחמה ממוכנת הייתה למציאות קיימת. כך הפכה המודרנית מקו מחשבה של מעטים לזרם מחשבתי נפוץ בעיקר עד מלחמת העולם השנייה.

פוסט מודרניזם

פוסט מודרניזם הוא תנועה נגדית למודרניות. היא התפתחה מתוך ספקנות כלפי הרעיון שהטכנולוגיה, המדע והרציונליזם יפתרו את כל בעיות האנושות. הפוסט מודרניים ראו את ההרס הסביבתי, הזיהום והניצול התעשייתי, גיוס הטכנולוגיה למלחמות יותר ויותר הרסניות ורצחניות, עד לכדי איום ממשי על הרס האנושות והביוספירה.

ראו גם

קישורים חיצוניים