וויליאם ריס

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף ויליאם ריס)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
וויליאם ריס, אוקטובר 2008.

וויליאם ריס (באנגלית: William Rees; נולד 1943) הוא אקולוג קנדי, פרופסור באוניברסיטה של בריטיש קולומביה והמנהל לשעבר של בית הספר לקהילה ולתכנון אזורי (SCARP) באותו מקום. ריס לימד באוניברסיטת קולומביה החל משנת 1969. תחום העניין העיקרי שלו הוא מדיניות ותכנון ציבורי בהתייחס למגמות סביבתיות עולמיות ותנאים אקולוגיים לפיתוח חברתי-כלכלי מקיים. הוא המציא את המונח "אנליזה של טביעת רגל אקולוגית".

ריס למד באוניברסיטת בריטיש קולומביה, קנדה, ונדהם לגלות שאקולוגים לא כוללים את האדם כחלק מהמערכת האקולוגית והתרכזו כמעט אך ורק ביצורים שאינם אנשים. הוא החל לקיים קורס משלו בבית הספר לתכנון באוניברסיטה של בריטיש קולומביה. הוא החל לבדוק את יכולת הנשיאה של מערכות אקולוגיות, כלומר כמה אדמה נדרשת כדי לקיים אוכלוסייה מוגדרת כלשהי של בני אדם. הוא המציא את האנליזה של טביעת רגל אקולוגית, כלי שבוחן את דפוסי הצריכה ולאחר מכן מחשב את כמות השטח הכוללת של אקוסיסטמה הנדרשת כדי לטפל בפסולת האנושית וכדי לספק לה סחורות ושירותים. המודל של טביעת הרגל האקולוגית מראה שאם כל תושבי העולם יצרכו ברמה שבה אמריקאים צורכים, נצטרך 5 כדורי ארץ.

כלכלנים נאו-קלאסיים דוחים את המודל של טביעת רגל אקולוגית בגלל הסתירה שלו עם הפילוסופיה של "אין גבול לצמיחה". ריס סיפר על תקרית בה כלכלן אמר לו:

Cquote2.png תראה, כלכלנים פתרו מזמן את הסוגיה הזו. ליכולת נשיאה אין שום משמעות שהיא, היות ובסופו של דבר, אנחנו יכולים לסחור. ואם משהו נמצא במחסור, אנחנו פשוט נמכור את מה שיש בעודף בתמורה למה שאנו צריכים. ואם מסחר לא יעבוד, אז ישנה טכנולוגיה. Cquote1.png

ריס לעג לכלכלנים שלטענתו מסורים מדי לפרדיגמה הנאו-קלאסית מכדי לשקול את הנושאים של מפלסי מי שתייה יורדים, התמוטטות מאגרי הדגים, כריתת יערות, שינויי אקלים וסחף קרקע. כל אלו הן עדויות לדעתו לכך שהכלכלה תכלה את כדור הארץ אם הצמיחה הכלכלית תמשיך בקצב הנוכחי.

ראו גם

קישורים חיצוניים