אצות

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף אצה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אצות (באנגלית: Algae) היא קבוצה גדולה ומגוונת של יצורים "פשוטים" ולרוב אוטוטרוטפים (מסוגלות להזין את עצמן). יש אצות חד-תאיות ורב-תאיות. האצות הגדולות ביותר והמורכבות מבין הצורות הימיות נקראות "עשבי מים" (Seaweeds).

האצות מסוגלות לבצע פוטוסינתזה, בדומה לצמחים. הן "פשוטות" משום שהן חסרות הרבה איברים מאובחנים שנמצאים בצמחי יבשה.

האצות הן מעין "צמחי מים", הנבדלות מצמחים רגילים במנגנון הרבייה אך דומים להם ביכולתן לבצע פוטוסינתזה.

בתי הגידול של האצות הן מקווי מים ומקומות לחים : בעיקר ימים (מים מלוחים), מקווי מים מתוקים וברכות. יש גם מיני אצות הגדלות על הקרקע ויש כאלה החיות בסימביוזה על גבי יצורים חיים אחרים.

האצות הירוקיות הן "צמחי המים" או "סמרטוטי הירוקת" שאנו רואים בים ובמקווי מים עומדים.

בעבר נחשבו כחוליות (או חיידקים כחוליים) כ"אצות הכחוליות", אך דבר זה נחשב היום למיושן ולא מתאים - שכן למרות שהכחוליות חולקות תכונות רבות עם האצות הן למעשה חיידקים, ואילו אצות "אמיתיות" נחשבות כיום רק כיצורים איקריוטים.

לכל האצות יש גרעין-תא המוגן בקרום, וכן כלורופלסטים המוקפים בקרום אחד או יותר. האצות אינן שייכות לקו אבולוציוני אחד, אלא מהווים קבוצה של יצורים חיים שהתפתחו כנראה מספר פעמים בהיסטוריה הקדומה של כדור הארץ.

לאצות אין כמה מבנים שמאפיינים צמחים יבשתיים, כמו ריזואיד בצמחים שאינם נושמים (Nonvascular plants) או עלים, שורים ואיברים אחרים שנמצאים בצמחים וסקולאריים (צמחים נושמים). הם נבדלים מהחד תאיים מקבוצת ה-Protozoa בכל שהם מסוגלים לבצע פוטוסינתזה. רוב האצות משתמשות רק בפוטוסינתזה כדי לקבל אנרגיה, אם כי חלק מהקבוצות מכילות מינים שיכולים להפיק אנרגיה הן מהשמש והן מקבלת שרשרות פחמן בשיטות שונות, וחלק ממינים אלה איבד או הקטין מאוד את היכולות הפוטוסינתזיות שלו.

לכל האצות יש מנגנון פוטוסינתזה שנגזר מ-Cyanobacteria כך שהוא מייצר חמצן כתהליך לוואי, בניגוד לחיידקים שמבצעים פוטוסינתזה כמו חיידקים גופרית סגולים וירוקים.

קישורים חיצוניים

  • אצות בוויקיפדיה האנגלית