Transition Town
Transition Towns או ערי מעבר הוא שם של תנועה סביבתית וחברתית שיוסדה (לפחות בחלקה) על העקרונות הפרמקלצ'ר. עיירות המעבר מבוססות על ספרו של דיוויד הולמגרן משנת 2003, פרמקלצ'ר - עקרונות ודרכים, מעבר לקיימות. המטרה של פרוייקט קהילתי זה הוא לאפשר לקהילות להתמודד עם האתגר הכפול של שינויי אקלים ושיא תפוקת הנפט. מטרת התנועה היא לעודד מודעות לחיי קיימות ולבנייה של עמידות אקולוגית מקומית בעתיד הקרוב.
טכניקות אלה נכללו בפרוייקט סטודנטים שפוקח על ידי מורה הפרמקלצ'ר רוב הופקינס (Rob Hopkins) בקולג' Kinsale Further Education באירלנד. המונח עיר מעבר נטבע על ידי Louise Rooney וCatherine-Dunne. המושג פותח בהמשך בשנים 2005-6 על ידי רוב הופקינס ו-Naresh Giangrande. תנועת טרנזישן טאון, היא דוגמה ללוקליזציה חברתית-כלכלית.
מטרות הפרוייקט
המטרה העיקרית של הפרוייקט הכללי, ושל קהילות שמאמצות אותו, היא לעודד מודעות לחיי קיימות ולבנייה של עמידות אקולוגית מקומית בעתיד הקרוב. התנועה מעודדת קהילות לחפש שיטות להקטנת השימוש באנרגיה כמו גם להקטנת ההסתמכות על שרשרות אספקה ארוכות שיוצרות תלות חזקה של מוצרים חיוניים בדלקים מחצביים ובמשאבים מתכלים.
מזון וביטחון תזונתי הם לרוב נושא מרכזי. יוזמות כמו "Food feet, not food miles!" (הכוונה למזון קרוב מאוד לא במרחק של מיילים אלא של כמה מטרים), כוללות הקמה של גינות קהילתיות לגידול מזון, החלפת פסולת של עסקים (business waste exchange) שמנסה לקחת את הפסולת של תעשייה אחת ולגרום לה להפוך לחומר גלם עבור תעשייה אחרת. וכן תיקון ושיפוץ של חפצים ישנים במקום לזרוק אותם לזבל. אתר התנועה כולל רשימה של יוזמות דומות מרחבי העולם.
בעוד המטרות והמיקוד של הקבוצות הם דומים, השיטות בהן משתמשים שונות. לדוגמה, קבוצה בטוטנס הכניסה לשימוש מטבע מקומי Totnes pound שניתן לקנות בו בעסקים ובחנויות מקומיות, במטרה להקטין את מרחק הנסיעה של מזון וכן לתמוך בפירמות מקומיות.
רעיון מרכזי בתנועת "ערי המעבר" הוא כי החיים ללא נפט יכולים להיות הרבה יותר מהנים ומספקים יחסית לחיים בחברה שמסתכמת על אנרגיה זולה שיש היום.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- עיר מעבר בבלוג של אמיר כרמל
- עיר מעבר בוויקיפדיה האנגלית
- transition network רשת ערי המעבר