צוואה
המונח צוואה (באנגלית: Last will) משמש לתאר מסמך שאדם כתב ובאופן כללי יכול לעדכן כל עוד הוא חי, בו הוא מורה או מבקש מה לעשות עם גופתו ו\או רכושו לאחר שימות.
אם יש חשש שצד שלישי יינסה למנוע את קיום הצוואה לאחר מות האדם, מוטב לערכה כ"צוואה בעדים" לפני עורך דין ולפחות עוד עד אחד נוסף[1].
כדי להבטיח קיום הוראות הקשורות לאבלות וקבורת או שריפת גופת המת ייתכן ויידרש לפנות לבני משפחה או למכרים ולתת להם עותקים של הצוואה ואף הקלטת וידאו המאשרת את הכתוב בצוואה.
כדי לחלק ירושה בהתאם להוראות צוואה יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה לרשם לענייני ירושה.
כל אדם בכל גיל יכול להכין צוואה אם כי ייתכן ויידרש שהאדם יהיה בגיר (לא קטין).
תוכן צוואה
גופת המת
אדם יכול להורות או לבקש שלאחר שימות יטמנו את גופתו בשטח טבעי המאפשר קבורה חוזרת לאחר זמן מה, או, שלאחר שימות יישרפו את גופתו בצורה בטיחותית ויפזרו את אפרה במקום מסוים[2] או שייקברו אותה בקבר מסומן.
אדם יכול גם להורות או לבקש שירות קבורה מסוים או טקס דתי מסוים או את היעדרם לאחר מותו, וכדומה. אדם יכול להורות אם יהיה או לא יהיה טקס הלוויה ואם כן, אם יראו בו את גופתו לקהל או לא ומאפיינים אחרים של הטקס.
לקבורה בשטח טבעי המאפשר קבורה חוזרת לאחר זמן מה, או, לשריפת גופה ופיזור אפרה במקום מסוים, יש נימוק אקולוגי לפחות (לא לבנות בתי קברות בצמיחה אין סופית).
נימוק אקולוגי זה יכול להיות חלק מנימוק רוחני לגבי עצם החשיבות של גישה אקולוגית בכך שאם קיים עולם הבא בצורת גלגול תודעות ונחזור לעולם זה כאדם אחר עם תודעה אחרת (בת או בן להורים אחרים, בחיים שונים), לא נחזור לעולם ששטחים רבים ממנו מכוסים בבתי קברות.
עם זאת, אין הכרח שבעתיד הרחוק בני אדם יחיו רק על כדור הארץ כשהוא מלא בבתי קברות.
רכוש מורש (אם ישנו)
בהקשר חלוקת ריכוש, צוואה יכולה להיות מהורה לילד או מילד להורה או מאדם מסוים לבן משפחה מדרגה שנייה וכן הלאה כמו גם לאדם שכלל אינו בן משפחה.
אם אדם מת ללא צוואה, עם רכוש ויורשים, רכושו יחולק אוטומטית, בדרך כלל בצורה שוויונית, בין קרובי משפחה, בדרך כלל מדרגה ראשונה בלבד.
אם אדם מת ללא צוואה, עם רכוש אבל בלי יורשים, ככלל המדינה תטפל בנכסיו.
כוח צוואה
אדם השואף לשוויון יתן הוראת חלוקת רכוש שוויונית ליורשיו החיים אלא אם אחד או יותר מהם פשע/ו נגדו באופן ברור ועם ראיות והוא (היורש) לא סלח על כך.
באופן כללי מותר לאדם שמאמין שמורישים מפלים אותו לרעה ללא הצדקה בצוואתם לפנות לבית משפט שינסה לפשר או למנוע את האפליה כביכול. עורך דין אשר הינו מגשר יכול לסייע להגיע להסדר.
אדם יכול לחלק את רכושו בין יורשיו כפי רצונו אך ייתכנו לכך סייגים כמו במקרים נדירים בהם אדם פשע נגד הוריו פשע חמור ביותר כגון ניסיון לרצח או רצח על אף שאלה לא פשעו נגדו פשעים חמורים כיותר כמו ניסיון לרצח או רצח, גילוי עריות, גניבת כל רכושו או שידול לזנות ועוד.
ראו גם
הערות שוליים
- ^ בעז קראוס, עורך דין, "עריכת צוואה", באתרו האישי
- ^ כולל ים, אגם או נהר
הבהרה: המידע באקו-ויקי נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי.