מפלגת הפיראטים
מפלגת הפיראטים (באנגלית: Pirate Party) היא מותג של מפלגה שאומץ על ידי מפלגות במדינות שונות. מפלגות פיראטים תומכות בנושאים כמו זכויות אזרח, דמוקרטיה ישירה, דמוקרטיה דינמית ודמוקרטיה השתתפותית, שינוי של חוקי זכויות היוצרים וחוקי הפטנטים, שיתוף חופשי של ידע ומידע (נתונים חופשיים, סודיות של נתונים פרטיים של אזרחים, שקיפות, חופש המידע, חינוך חופשי, רפואה לכולם והפרדה בין הדת והמדינה. הם תומכים ברשת ניטרלית ובגישה בלתי מוגבלת לאינטרנט כתנאים הכרחיים לכמה מנושאים אלה.
מפלגת הפיראטים השוודית הייתה מפלגת הפיראטים הראשונה, אשר הוקמה בתחילת 2006, בהשראת המאבק של קבוצות נגד זכויות יוצרים. למרות שלא זכתה במושבים בפרלמנט בשוודיה, היא הצליחה לזכות ב-2 מושבים בפרלמנט האירופאי בשנת 2009. הרעיונות של חופש, דמוקרטיה ישירה וקוד פתוח קסמו לרבים ובעקבות המפלגה השוודית קמו מפלגות נוספות בעלות אג'נדה דומה והתנהלות דומה. הדוגמה הבולטת והמוצלחת ביותר היא מפלגת הפירטאים הגרמנית, שזכתה במושבים ב-3 פרלמנטים של מדינות בפדרציה הגרמנית ביניהן בפרלמנט של מדינת ברלין.
רקע
מפלגת הפיראטים השוודית הוקמה ב-1 בינואר 2006, בהנהגתו של ריקארד פאלקווינגה (Rickard Falkvinge) והיתה מפלגת הפיראטים הראשונה. שם המפלגה נגזר מ-Piratbyrån, ארגון שהתנגד למושג של רכוש אינטלקטואלי. חברים בארגון הקימו את ארגון מעקב קבצי ה-BitTorrent שנקרא The Pirate Bay ומאפשר להוריד סרטים וקבצים אחרים שיש עליהם זכויות יוצרים. זו הגרסה השוודית לקבוצה הדנית PiratGruppen שנקרא כך בגלל שהיא נוסדה כדי להתנגד לקבוצת הלובי האנטי-פיראטיות AntiPiratGruppen. תווית ה"פיראט" ששימשה את עסקי התקשורת והסרטים במאבקים נגד הפרות זכויות יוצרים, הוא ניכוס מחודש של המילה.
מפלגת הפיראטים השוודית
בבחירות שנערכו לפרלמנט השוודי בשנת 2006 קיבלה מפגלת הפיראטים השוודית 0.63% מקולות הבוחרים, ולא עברה את אחוז החסימה (4%). בבחירות לפרלמנט האירופי שנערכו בשנת 2009 קיבלה המפלגה 7.1% מקולות הבוחרים, וקיבלה בתחילה מושב אחד בפרלמנט, אותו מאייש סגן יושב ראש המפלגה, כריסטיאן אנגסטרם. לאחר אשרור אמנת ליסבון והעלאת מספר הנציגים השוודים בפרלמנט האירופי מ-18 ל-20, החלה לכהן נציגה שנייה מטעם המפלגה.
מפלגת הפיראטים הגרמנית
מפלגת הפיראטים הגרמנית קמה בהשראת מפלגת הפירטים השוודית. בשנת 2009 הציע שר המשפחה בגרמניה לחסום רשימה של אתרים כדי להלחם בפורנוגרפיה של ילדים. קהילת ההקרים במדינה יצאה בצורה נחרצת נגד הצעד. כתוצאה מכך, טוען כריסטופר ביבר (Christophe Bieber), פרופסור למדעי המדינה, עלה מספר התומכים במפלגה בצורה חדה מ-900 חברים בתחילת 2009 ל-10,000 לאחר מכן.[1]
בשנת 2011 הצליחה מפלגת הפירטים הגרמנית להיכנס לראשונה לפרלמנט אזורי, בפרלמנט של מדינת ברלין (גרמניה, כמו ארצות הברית, בנויה מפדרציה של מדינות). כל 15 המועמדים של המפלגה הצליחו לזכות במושב בפרלמנט. רוב חברי המפלגה היו צעירים והמפלגה הציגה מצע הומוריסטי כמפלגת מחאה על הנתק בין הפרלמנט לבין הציבור. לאחר מכן המפלגה זכתה במושבים גם בפרלמנט של מדינת Saarland ולאחר מכן במדינת Schleswig-Holstein בשנת 2012. בעקבות ההצלחות עלה מספר המתפקדים למפלגה ל-30,000 אזרחים.[1]
מבנה המפלגה שהתאים כאשר המפלגה הייתה קטנה היה צריך להתאים את עצמו להתפקדות של אלפי אנשים. בעוד המפלגה פעילה בנושא של זכויות יוצרים, יש בה דגש גם על התנהלות שקופה, או שקיפות רדיקלית, וקוד פתוח. לדוגמה המפלגה הצהירה שמפלגה אחרת שרוצה להיכנס איתה למשא ומתן קואליציוני יצטרך לעשות זאת תחת מצלמת וידאו חיה המשדרת לאינטרנט. דבר זה מקשה על הפיראטים להיכנס לקואליציה, אבל משרת את מטרתם, לפי טענתם, ללמוד את עבודת הפרלמנט לפני כניסה לשלטון.
כלים טכנולוגים
מתפקדי המפלגה הגרמנית משתמשים במספר כלי תוכנה כדי לבצע דיונים באינטרנט בין אלפי אנשים, לאחר מכן מובאות השיחות לדיונים חיים בניסיון להגיע לקונצנזוס רשמי בכינוסי המפלגה.
הפלטפורמה שנמצאת בשימוש הרחב ביותר היא PiratePad שהיא סוג של עורך טקסט שיתופי. חברי מפלגה השתמשו בתוכנת קוד פתוח בשם EtherPad (שהייתה תוכנה מסחרית שנרכשה על ידי גוגל והפכה אותה לקוד פתוח בשנת 2009). הפיראטים הגרמנים משתמשים בה בנוסף לחדרי צ'ט, אתרי ויקי ורשימות תפוצה כדי לבצע עבודה משותפת על קווי מדיניות של המפלגה.[1]
כמה סניפים מקומיים של המפלגה, בעיקר בברלין, מתנסים בכלי קוד פתוח אחר שנקרא "משוב נוזלי" -Liquid Feedback. מערכת זו בנויה סביב הרעיון של דמוקרטיה נזילה liquid democracy [1]
בעוד ש-PiratePad נועדה לאפשר שיתופי פעולה ודיונים, המיקוד של Liquid Feedback הוא בתחרות ובקבלת החלטות. כל אחד מ-6000 המשתמשים שלה יכול להציע הצעה למדיניות. אם ההצעה צוברת תמיכה של 10% בתוך תקופה נתונה, לדוגמה במהלך שבוע, היא זוכה להיות במוקד הדיונים. כל חבר להציע הצעה חלופית, ובמהלך השבועות הבאים, יש תחרות בין הגרסאות השונות, ומשתמשים יכולים לתת דירוג להצעות כלפי מעלה או מטה.
לכל מתפקד במפלגה יש קול, כך שהוא יכול להצביע במערכת, אבל רובם לא מתעניינים בביצוע נבירה מייגעת בניירות העמדה. אבל המערכת מאפשרת לכל חבר לשים את קולו בידי חבר מפלגה אחר שמתפקד כבא-כוח. בא הכוח יכול לייצג את חבר המפלגה בכל הנושאים, בנושאים מסויימים או בהקשר של חוקים מסויימים. בא-כוח כזה יכול להפקיד את הכוח שלו (ושל המצביעים שלו) אצל בא כוח אחר.
כדי להקטין את הסכנה של אליטה מנותקת או דיקטטור, כל חבר יכול למשוך את הקול שלו בחזרה ולבטל את מינוי הבא כוח, בכל רגע שהוא חפץ בכך. Ingo Bormuth הדובר של מפלגת הפירטים בברלין מציין כי המפלגה רוצה שיהיו בה מנהיגים או אנשים אפקטיביים שיהיו בעלי כוח ויוכלו לעשות את עבודתם, אבל בה בעת רוצים לתת לאנשים יכולת לשלוט במנהיגים אלה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
פעילות וכלים:
- מפלגת הפיראטים הישראלית דף הבית של המפלגה
- בלוג מפלגת הפיראטית הישראלית
- piratenpad עורך טקסט משותף המשמש את חברי המפלגה הגרמנית
- Liquid Feedback מערכת לדירוג הצעות חוק בברלין
מידע וכתבות:
- מפלגת הפיראטים בוויקיפדיה האנגלית
- מפלגת הפיראטים הגרמנית בוויקיפדיה האנגלית
- How the German Pirate Party's "Liquid Democracy" Works מאת David Meyer 7.5.2012
- הפיראטים של אירופה הלן פיד, גרדיאן, הארץ, 02.11.2011
- The ayes have it כתבה על מפלגת הפיראטים הגרמנית, the economist, 28.4.2012
- גרמניה מציגה: עלייתם של שודדי הים עופר אדרת, ברלין, הארץ 22.06.2012
- יבשה באופק: מניפסט למפלגת פיראטים ישראלית טל מסינג ויואב ליפשיץ, בבלוג "ארץ האמורי", 12.4.2012
- בלי רטייה ותוכי: הכירו את מפלגת הפיראטים הישראלית שי רינגל, mako, 02.09.2012
- מפלגת הפיראטים והתנועה הירוקה – חיבור מיוחד מיכאל קורדובה, ירוק כחול לבן, 7.11.2012
- מרינה וייסבאנד, "סתיו שפיר" הגרמנית: "זה חיוני שצעירים ייכנסו לפוליטיקה" אשר שכטר, דה מארקר, 11.11.2012
- אפרת נחושתאי, "אנחנו נלחמים למען הדור הבא - הפוליטיקאים האחרים למען הדורות הקודמים", מוסף מרקרוויק, דה מרקר, 2.1.2013