קבוצת אחווה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
גרסה מ־22:34, 22 באפריל 2023 מאת האזרח דרור (שיחה | תרומות) (←‏קישורים חיצוניים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קבוצת אחווה או קבוצת זיקה (מאנגלית: Affinity group) היא קבוצה קטנה של פעילים חברתיים (בדרך כלל בין 5 ל-20 פעילים) אשר פועלים יחדיו בפעולה ישירה ובהפגנות. מרבית הפעולות הנעשות על ידי קבוצות האחווה הן לא אלימות, אך מיעוטן כרוך בגרימת נזק לרכוש. המטרה של קבוצות אחווה היא לפעול בצורה מתואמת כדי להגן על חברי האחווה וכדי לפעול בצורה אפקטיבית יותר. אוסף של קבוצות אחווה הפועלות יחדיו נקרא אשכול או "בלוק" שיכול להכיל כ 100 או 500 בני אדם.

במקרים מסויימים הפעולות של חלק מהחברים או כל החברים בקבוצת האחווה עלולות להיות כרוכות בהפרת חוק, בעימות עם המשטרה, כוחות צבא או חברות שמירה פרטיות. עם זאת קבוצות אחווה רבות מחליטות לגבי עצמן לגבי המדינות שלהן בנושא, ופעילות רבים בתוך קבוצות האחווה הינה פעילות חוקית. החשיבות של קבוצות אחווה גדלה כאשר יש חשש מפני אלימות משטרתית - כמו לדוגמה בהפגנות מול משטרים אוטורטיריים.

קבוצת אחווה היא קבוצה לא היררכית, המורכבת בדרך כלל על ידי חברים הנותנים אמון אחד בשני ואנשים בעלי דעות דומות. ההתארגנות נחוצה כיוון שפעולות רבות דורשות מספר אנשים הפועלים באזורים או בתחומים שונים. התארגנות בקבוצת אחווה משמשת גם לשימור מידע בתוך הקבוצה ולמניעת הדלפה לסוכנים ממשלתיים, המגלים עניין בפעילות הכרוכה בחתרנות מדינית והפרת הסדר הציבורי.

לעיתים הפגנה גדולה (כגון המחאה נגד ה-G8) מורכבת מקבוצות אחווה, וכך בתוך ההפגנה הגדולה חברי קבוצת האחווה דואגים אחד לשני, ויודעים האם מישהו נפגע או נעצר. בנוסף, בקבוצות זיקה רבות בהפגנות גדולות, המטרה של המפגינים היא משותפת. כך למשל אוכל במקום פצצות (המחלקים מזון למפגינים), אקטיבסטילס (המתעדים את ההפגנה) וחובשי רחוב (המעניקים טיפול ראשוני לנפגעים) יהיו למעשה קבוצת זיקה בתוך ההפגנה. באופן דומה גם צבא הליצנים, מעודדות רדיקליות וקצב ההתנגדות הן קבוצות זיקה.

ישנו תיעוד של שימוש בקבוצות אחווה עוד במאה ה-19 בספרד, על ידי אנרכיסטים ספרדיים. קבוצות אחווה נעשו פופולריות שוב בשנות ה-70 בתנועה נגד נשק גרעיני בארצות הברית. בתחילת שנות ה-2000, השימוש בשיטה זו נפוץ במאבקים רבים נגד הגלובליזציה, נגד מלחמה, למען זכויות בעלי חיים. בזמן המאבק באוקרינה בשנת 2014 התארגנו קבוצות אחווה לפי דרכי פעולה , רקע תרבותי ומקומות - לדוגמה קבוצות של אנשי דת, קבוצות יהודים מעיר מסויימת, קבוצות של חובשים וכו'. [1].



הערות שוליים

  1. ^ סרט התעודה חורף בלהבות, נטפליקס

קישורים חיצוניים