קניית קרקע והמתנה להפשרה
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
קניית קרקע והמתנה להפשרה היא תופעה המתארת עסקאות ספקולטיביות, שמספרן עולה כשיזמים חשים שהשוק נמצא בעלייה. בישראל חלק גדול מהקרקעות הן שטחים פתוחים, חלקם שטחים חקלאיים שאסור לבנות עליהן. משקיעים מחפשים קרקעות חקלאיות פרטיות סמוכות למקומות ישוב, קונים אותן במחיר זול יחסית, וממתינים לשינוי יעוד הקרקע ולהפשרתן לבנייה למגורים. המשקיעים משלמים עבור הקרקעות מחיר גבוה ממחירי קרקעות חקלאיות (שבמקרים מסוימים יכולים להגיע לאלפים בודדים של שקלים לדונם), אולם נמוכים משמעותית (30%-10% בדרך כלל) ממחירי קרקעות סמוכות המיועדות לבנייה.
גורמים לתופעה
- גידול באוכלוסיית ישראל - גורם לכך שקרקע לבנייה היא משאב במחסור גדל.
- בנייה נמוכה ופרבור משתרע , יחד עם הימנעות מעירוניות מתחדשת - דברים אלו גורמים לכך שכאשר מבוצעת בנייה היא נעשית בצורה בזבזנית בקרקע. דבר שגורם לכך שהגדלת היצע הדיור לא נעשה בצורה יעילה.
- מחסור במדיניות תכנונית מסודרת - אם היה ביצוע של תוכנית מסודרת כמו תמ"א 35 לדוגמה. היה ברור היכן מתכוונים לבנות ואילו קרקעות לא מיועדות לבניה. בגלל לחצים של השוק הפרטי, שחיתות ומדיניות של האוצר להפרטה (ראו הפרטת קרקעות ישראל) יש ציפייה לכך שקרקעות שלכאורה מיועדות לחקלאות יעברו בעתיד לבנייה. דבר שלא היה מתרחש במדינה מסודרת.
- הפשרת הקרקעות החקלאיות ההמונית בעקבות העליה מרוסיה בשנות ה-90- דבר שהיה תקדים לכך שניתן להפשיר קרקעות חקלאיות.
השלכות
- הדבר ללחץ לא בריא על וועדות תכנון - הבנייה לא נעשית היכן שהגיוני לבנות בגלל שיקולי תכנון ותחבורה לדוגמה , אלא במקומות שבהם יזמים הצליחו לשכנע וועדות על פי אינטרס כספי שלהם.
- הדבר מעודד נורמות שלטון פסולות. היות והחלטות תכנון וראשי מועצות נבחרים על פי תמיכה של בעלי הון שמקווים להתעשר מתמיכה בפרוייקטים שלהם.
- בדרך כלל הדבר מעודד פרבור על שלל בעיותיו, היות ויש בניה מתפרסת דונם אחר דונם במקום תכנון עירוני מסודר.
- הדבר תורם לחיסול החקלאות בישראל , גורם לבעיות במשק המים כמו מניעת חלחול עקרב כיסוי קרקע, זיהום מים ועוד.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- השרון יפשיר, ואני אהיה עשיר התעוררות בשוק הקרקעות החקלאיות בשרון הארץ, אריק מירובסקי, 22.3.2006