פסיכולוגיה אבולוציונית

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פסיכולוגיה אבולוציונית (באנגלית: Evolutionary psychology) היא גישה במדעי הטבע והחברה שבוחנת התנהגויות פסיכולוגיות כמו זכרון, תפיסה ושפה מנקודת מבט של אבולוציה מודרנית. היא מנסה לזהות אילו תכונות אנושיות פסיכולוגיות נוצרו כתוצאה מתהליך של התאמה, כלומר כיצד הן משפרות את המטרות של שרידה אבולוציונית.

חשיבה אבולוציונית אודות מבנים פיזיולוגים כמו הלב, הריאות, המערכת החיסונית וכו' היא דבר נפוץ בקרב ביולוגים העוסקים באבולוציה ביולוגית. מקובל להניח כי מבנה הלב לדוגמה, בנוי כדי לאפשר לשאר הגוף תפקודים מיטביים שייסעו לגוף לשרוד, להתרבות ולגדל צאצאים כך שאלה יוכלו להעביר הלאה את הגנים שבגוף. פסיכולוגיה אבולוציונית מיישמת את אותה החשיבה על המוח ועל הפסיכולוגיה, וטוענת כי ההכרה שלנו היא מבנה מודולרי בדומה לגוף, שיש לו התאמות מודולריות שמשרתות תפקודים אחרים. פסיכולוגיה אבולוציונית טוענת כי הרבה מההתנהגות האנושית היא תוצאה של התאמה פסיכולוגית שהתפתחה כדי לפתור בעיות חוזרות בסביבה של אבותיהם הקדומים של בני האדם.

תומכים של גישת הפסיכולוגיה האבולוציונית טוענים כי היא לא סתם תת-דיספלינה של הפסיכולוגיה אלא תאוריה אבולוציונית המספקת מסגרת יסודית ותאורטית שמשלבת את כל תחום הפסיכולוגיה באופן דומה לאופן שבו אבולוציה מהווה מנגנון בסיסי בביולוגיה.

פסיכולוגים אבולוציוניים טוענים כי התנהגויות ותכונות שמתקיימות בכל התרבויות בעולם הן מועמדות טובות לכך שמדובר בתכונה שנובעת מהתאמה אבולוציונית ביולוגית. דבר זה כולל היכולות לזהות רגשות אצל אדם אחר, להבדיל בין קרובי-משפחה מאנשים שאינם בני משפחה, לזהות ולהעדיף בני זוג בריאים יותר, ולשתף פעולה עם אחרים. הם מדווחים על מבדקים מוצלחים של תחזיות תאורטיות שקשורות לנושאים כמו השכלה, דפוסי נישואין, רצח-תינוקות, Promiscuity, תפיסות של יופי, מחיר שוחד, והשקעה של הורים בגידול ילדים. התאוריות והממצאים של פסיכולוגיה אבולוציונית הם בעלי השלכות בתחומים שונים כולל כלכלה, סביבה, בריאות, משפטים, ניהול, פסיכיאטריה, פוליטיקה וספרות.

מבקרים של הגישה מעלים שאלות לגבי היכולת לקיים מבחנים, הן קוגניטיביים והן סביבתיים (כמו התפקוד המודולרי של המוח, ואי וודאות לגבי הסביבה הטבעית שבה חיו אבות בני האדם), וכן מציינים את החשיבות של הסברים לא-גנטיים וללא גישה של התאמה, כמו גם נושאים אתיים עקב הפרשנות של תוצאות המחקרים.

רקע

עקרונות

פסיכולוגיה אבולוציונית היא גישה שרואה את ההתנהגות האנושית כאוסף אוניברסלי של התאמות פסיכולוגיות שהתפתחו כמענה לבעיות בסביבה הטבעית של אבותינו, במיוחד בסביבה של ציידים לקטים. תומכים בגישה זו טוענים כי היא מנסה לבצע אינטגרציה בין פסיכולוגיה לבין מדעי הטבע, וכי היא שורשי הגישה מצויים בתאוריה המרכזית של הביולוגיה - תורת האבולוציה, וכי פסיכולוגיה היא ענף של הביולוגיה. האנתרופולוג ג'ון טובי (John Tooby) והפסיכולוגית לדה קוסמידס (Leda Cosmides) מעירים כי:

"פסיכולוגיה אבולוציונית" היא ניסיון מדעי שנמשך זמן רב בניסיון כדי להרכיב מתוך הדיסציפלינות האנושיות המנותקות, המקוטעות והסותרות זו-את-זו מסגרת יחידה, משולבת מבחינה לוגית, במדעי הפסיכולוגיה, מדעי-החברה ומדעי ההתנהגות - מסגרת שלא רק משלבת את המדע האבולוציוני על בסיס מלא ושווה, אלא גם פותרת באופן שיטתי את כל הריביזיות באמונות ובנוהלי המחקר הקיימות שסינתזה כזו דורשת.

באופן דומה לכך שפיזיולוגיה ופיזיולוגיה אבולוציונית עבדו כדי לזהות התאמות פיזיות של הגוף שמייצגות "טבע אדם פיזיולוגי", המטרה של פסיכולוגיה אבולוציונית היא לזהות התאמות קוגניטיביות ורגשיות שמייצגות "טבע אנושי פסיכולוגי". לפי סטיבן פינקר (Steven Pinker) לא מדובר בתאוריה אחת אחת אלא באוסף גדול של תאוריות ובמונח שמתאר דרך מסויימת של יישום התאוריה האבולוציונית לגבי הנפש, עם דגש על התאמה, סלקציה ברמת הגנים, ומודולריות.

פילוסופים החשיבו את הנפש האנושית כדבר שכולל "פקולטות" רחבות כמו "היגיון" ו"תאווה", לעומת זאת פסיכולוגיה אבולוציונית מתאר מנגנונים פסיכולוגים שהתפתחו כדי להתמודד עם נושאים ספציפיים כמו התמודדות מול שקרנים או בחירה של בן או בת זוג.

הנחות יסוד

פסיכולוגיה אבולוציונית מבוססת על כמה הנחות יסוד:

  • המוח הוא מכשיר לעיבוד מידע, והוא מייצר התנהגות בתגובה לקלט פנימי וחיצוני.
  • מנגנוני ההתאמה של המוח עוצבו על ידי ברירה טבעית וברירה מינית.
  • מנגנונים טבעיים שונים התמחו בפתרון בעיות בהיסטוריה האבולוציונית האנושית.
  • המוח פיתח מנגנונים טבעיים מתמחים שמעוצבים לפתרון בעיות שחזרו על עצמן במשך זמן אבולוציוני קדום, דבר שנותן לאדם המודרני נפש של אדם מעידן האבן. (הנחה זו נמצאת תחת ביקורת של Cecilia Heyes)
  • רוב התוכן והתהליכים של המוח הם בלתי-מודעים; ורוב הבעיות הנפשיות שנראות קלות לפתרון הן למעשה בעיות קשות מאוד שנפתרות בצורה בלתי מודעת על ידי מנגנונים טבעיים מסובכים.
  • הפסיכולוגיה האנושית מורכבת מהרבה מנגנונים מתמחים, כל אחד מהם רגיש למחלקות של קלטי מידע. מנגנונים אלה משתלבים יחד כדי ליצור התנהגות גלויה.

ראו גם

קישורים חיצוניים