יערות ירושלים
יערות ירושלים הם היערות שנמצאים באיזור ירושלים. היערות האלה חשובים בין היתר כדי למנוע מדבור האיזור אם כי חלקם משקפים תופעת מדבור חלקית אשר כונתה לא אחת מדבריות האורן בשל מגוון סוגי העצים הנמוך שבחלקים המלאכותיים שלהם (המהווים נכון לשנת 2019 את עיקר השטח המיוער).
סכנות ליערות ירושלים
החל מתחילת המאה ה-21 ממשלות ישראל ורשויות מקומיות מקדמות את הרס היערות האלה. זה נעשה לטענתם למען בנייה למרות שבירושלים יש ותר דירות ריקות מבכל עיר אחרת בישראל ויש בה מקום לבניית 120,000 יחידות דיור נוספות בלי לפגוע בשטחים הטבעיים - ירושלים היא אחת הערים הפחות צפופות בישראל. במיוחד אם לבנות על חשבון חניות תוך מעבר לתחבורה ציבורית כמו הרכבת הקלה בירושלים.
בשנת 2019 מקודמת בירושלים תכנית בנייה על הרכס הלבן שצפויה לעקור 10,000 עצים ולפגוע קשות ביערות מסביב למען בניית 5,000 יחידות דיור.
ההשלכות העתידיות של הרס יערות ירושלים
מדבור האיזור ובריחת זוגות צעירים
- ערכים מורחבים – שינויי אקלים בישראל, חשיבות היערות, טבע עירוני
ירושלים נמצאת במרחק 10 קילומטר מהאיזור הערבתי ו-15 קילומטר מהמדבר, כאשר שינויי האקלים צפוים להגביר את המדבור. כריתת יערות ויבוש מעינות כתוצאה מהתכנית זה בדיוק מה שיכול לזרז את המדבור. ירושלים היא אחת הערים הפחות צפופות בישראל, יש בה מקום לעוד 120,000 יחידות דיור[1] גם בלי לפגוע בשטחים הירוקים, במיוחד אם לבנות על חשבון חניות תוך מעבר לתחבורה ציבורית כמו הרכבת הקלה בירושלים. הליכוד דיבר רבות על חשיבות ירושלים למרות זאת לא כמפלגה ולא באמצעות ראש הממשלה עד עתה לא עשה דבר בכדי לעצור את ההרס, עד כמה שידוע.
הבנייה מקודמת כפיצוי ליזמים שבונים בשכונות הישנות. כלומר מצד אחד מכירים בכך שצריך לבנות בשכונות הישנות ולא להרוס את השטחים הפתוחים ומצד שני כפיצוי נותנים ליזמים להרוס את השטחים הפתוחים בדירות אחרות. הסיבה שהיזמים רוצים פיצוי היא כנראה שאנשים לא כל כך רוצים לגור בשכונות הישנות בין היתר כי בהם יש פחות טבע עירוני. אבל הרס השטחים הפתוחים שליד השכונות האלה יגביר תופעה זו ויגרום לעוד יותר עזיבה[2]. במקום זאת היה צריך לשפר את המצב בשכונות הישנות על ידי הנגשת טבע ציבורי, תחבורה ציבורית טובה יותר, שיפוץ וגם תשלום חלק ממחיר הדירות.
פרבור, הגברת פקקים, זיהום אוויר, ועוד, עקב הגברת התלות ברכב הפרטי
- ערכים מורחבים – פרבור, השפעות חיצוניות של הרכב הפרטי
המדינה שבהתחלה אמרה שבשכונה יהיו קו רכבת קלה, חניוני חנה וסע, בהמשך הכריזה שהיא לא מתכוונת להתנות את בניית השכונה בזה. זאת כי בשכונה יש מעט מידי תושבים כדי להצדיק רכבת קלה. על החניון היא לא אמרה כלום[3]. זאת אומרת שהתנועה תעשה בעיקר באמצעות רכב פרטי. לזה יש השלכות משלו: יותר פקקים, יותר זיהום אוויר, יותר אורח חיים יושבני, יותר תפישת מקום לחניות, יותר קיטוע בתי גידול באמצעות כבישים. כל הקניונים באיזור ידרשו חניות גדולות ומכיוון שיהיה קשה לעשות זאת במרכז הם יעברו אל מחוץ למרכזי השכונות מה שיגרום לכך שיקח זמן רב להגיע ברגל או באוטובוס והאנשים יסעו עוד יותר במכוניות וחוזר חלילה.
ראו גם
- ^ החברה להגנת הטבע תכנית "רכס לבן" - סכנה להרי ירושלים 31 באוקטובר 2018
- ^ אור מושה הגיע הזמן להתחיל לכעוס,להתעורר ולפעול!
- ^ דב גרינבלט המדינה נגד רכבת קלה לתוכנית ענק בירושלים: "זה יעכב את הבנייה" 4 באפריל 2019, דה מרקר