וונארף בהולנד.

Woonerf (מילולית - אזור מגורים) הוא היישום של רחוב משולב בהולנד ובצפון בלגיה. אלמנטים בוונארף כוללים מיתון תנועה, מרחב משותף לכלל משתמשי הדרך (כולל הולכי רגל, אופניים ומכוניות) ומגבלת מהירות משמעותית. לפי סעיף החוק ההולנדי, מהירות התנועה בוונארף או ב"recreation area" מוגבל למהירות הליכה[1]. הרעיון בוונארף הוא לאפשר תנועה חופשית ובטוחה של הולכי רגל בעיר דרך גישה של מרחב משותף בטוח במקום גישה של הפרדת תנועה.

היסטוריה

בשנות ה-70 המוקדמות של המאה ה-20 החלו בהולנד לקדם את הרעיון של שמירה על בטחון הילדים באזורי מגורים בעיר על ידי מרחבים משותפים, המכונים בהולנדית Woonerf. תכנון זה החל בעיר דלפט, על ידי מהנדס התחבורה Joost Vahl. הדבר נבע מתוך אילוץ - כדי לאפשר תחבורה בטוחה להולכי רגל, רוכבי אופניים ומכוניות ברחובות הצרים של העיר, שנמצאים לצד תעלות מים, ונוכח סירובם של בעלי בתים למכור חלקות לצורך הרחבת הרחובות כדי לאפשר בניית מדרכות. הניסיון של Vahl בדלפט הניע אותו לקדם ניסיונות באמצעי ריסון תנועה כמו פסי האטה, ריצוף הרחוב, שילוט ועוד, במטרה ליצור אזורים ידידותיים לבני אדם[2].

המטרה המרכזית של וונארף היא לשנות את הרחובות באופן שישפר את איכות החיים של התושבים ברחובות על ידי עיצוב שלהם לבני אדם ולא רק כאמצעי להעברת תחבורה[3].

הבדלים בין וונארף לבי הסדרים דומים אחרים

וונארפים שונים מהסדרים אחרים:

  • וונארף שונה מ"רחוב הולנדי"[4]: בכך שוונארף כולל בדרך כלל גם מדרכה. הביקורת על רחוב הולנדי היא שהוא לא מתאים לילדים קטנים שעלולים להיות מוסתרים מנהגים על ידי מכוניות חונות. רחוב הולנדי גורר "עוצר" או פגיעה בחופש תנועה של ילדים בכך שהם חייבים ליווי הורה או אדם מספיק גבוה כדי לצאת מהבית. בנוסף רחוב הולנדי (משולב) מוגבל ל-30 קמ"ש ואילו וונארף מוגבל ל-10 קמ"ש בלבד. יחד עם זאת קיימים וונארפים שלא כוללים מדרכות.
  • וונארף שונה מאזור מיתון תנועה: בכך שמגבלת המהירות בו היא לא 30 קמ"ש אלא רק כ-10 קמ"ש. בעוד שני ההסדרים יוצאים מתוך תפיסה של מרחב משותף, וונארף מיועד לתת קדימות להולכי רגל, וצפוי והגיוני שהם ילכו על רצועת התנועה שבה יכולות להיות מכוניות. זכות הקדימה היא תמיד של הולכי הרגל, ביחס לכל סוגי כלי הרכב כולל אופניים.
  • וונארף שונה מ"רחוב משולב". רחוב משולב (Living street) הוא הסדר שקיים במדינות רבות עם הבדלים קטנים בין המדינות. בישראל רחוב משולב פירושו -דרך המיועדת לעוברי אורח שונים (הולכי רגל, לרכב ואזור משחק לילדים) אשר בכניסה אליה מוצב תמרור המורה על רחוב משולב. המהירות המרבית ברחוב משולב בישראל היא 25 קמ"ש[5]. וונארף הוא בעל מגבלת מהירות נמוכה יותר של 10 קמ"ש, והוא כולל גם פסי האטה כדי להאט מכוניות ואופניים כדי לתת בטחון ותחושת בטחון ונוחות להולכי הרגל. היישום של רחוב משולף הוא לרוב באזור מגורים לעומת זאת וונראף מיושם גם באזורי מגורים וגם באזורים מסחריים.
  • וונארף דומה למדרחוב - מדרחוב לא תמיד פתוח למכוניות ולפעמים אפילו לא פתוח לאופניים. וונארף מאפשר תנועה של מכוניות. הדבר נובע מכך שהגבלה מוחלטת של מכוניות ממרחב מסויים בעיר יוצרת מגבלות שונות - לדוגמה אנשים שרוצים להביא קניות, משאות כבדים או להסיע אדם מבוגר או נכה. מגבלות אלה יוצרות התנגדות בקרב תושבים למרחבים ללא מכוניות בכלל וגם עלולות לפגוע במסחר ובתנועתיות של הרחוב. הרעיון בוונארף הוא לא למנוע כניסה מוחלטת של מכוניות למרחב אלא לאפשר כניסה כזו אבל בתנאים מגבילים שישמרו על הבטיחות והנוחות של הולכי רגל. ברוב המקרים נהגי מכוניות יעדיפו לא להיכנס בכלל לוונארף בגלל מגבלת המהירות שבו, מיעוט חניה, ובגלל נוכחות רבה של הולכי רגל ברחוב.

הרעיון של הגבלת מכוניות ל-10 קמ"ש במרחבי הולכי רגל מופיע כאחד העקרונות של חזון אפס.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Road Traffic Signs and Regulations in the Netherlands Ministerie van Verkeer en Waterstaat, June 2006
  2. ^ Mike Cavenett, HOLLAND IN THE 1970S Dutch campaigners explain why the Netherlands is now so cycle-friendly, London Cyclist magazine, 2011
  3. ^ Biddulph, Home Zones, 3; “What is a Home Zone.”
  4. ^ רחוב הולנדי (שמו הרשמי הוא רחוב משולב המסומן בתמרור מס' 220) הוא התרגום הישראלי הרווח לוונארף
  5. ^ תקנות התעבורה לרחוב משולב, תקנה 54, הנחיות לתכנון רחובות משולבים, משרד התחבורה, 1993