שעור ישן:כסף

מערך השיעור (לדוגמה)

מטרת השיעור

בחינה ביקורתית של מושג הכסף, השימוש שנעשה בו בכלכלה למטרות שונות, ההשפעות החברתיות, מודלים חלופיים

מהלך השיעור

1. הצגת המונח כסף, הגדרות שונות

2. ההתפתחות ההיסטורית של מושג הכסף

3. תפקיד הכסף בכלכלה, תפקיד הכסף כאמצעי חברתי בחברה

4. מודלים חלופיים בעולם לשימוש בכלים פיננסיים מבוססי כסף לצרכים חברתיים

5. מודלים קהילתיים חלופיים לכסף

המושגים שיועלו בשיעור

1. כסף

2. אינפלציה

3. מס טובין

קריאה מומלצת לתלמידים לפני השיעור

מאמרים/ספרים שאנו מעוניינים להציג

מצגת השיעור

(קישור לקובץ מצגת)


התפשטות החוב

על תופעת התפשטות החוב על פני זמן

כסף  

הכסף הוא מושג יסוד בתאוריה הנאו-קלאסית.

הכלכלן ברנרד ליטר מונה 5 תפקודים של הכסף. מהם רק שניים מהם הם חיוניים כדי שכסף ימלא את תפקידו:

  • קנה מידה לערך - אנו משווים את ערכם של התפוחים והתפוזים על-ידי ביטוי של כל אחד מהם בדולרים, לדוגמה.
  • 'אמצעי המרה יעיל יותר מאמצעים אחרים – לדוגמה, מסחר-חליפין.

כסף שימש בעבר לצורך שלושה תפקודים נוספים, ולעיתים הוא ממלא אותם גם כיום:

  • צבירה של ערך - באופן היסטורי, זה היה די נדיר. לדוגמה, המילה הון באנגלית – capital – נגזרת מהמלה הלטינית capus, capitis, שמשמעה ראש, ומתייחסת לראשי הבקר, כפי שהדבר נהוג עדיין בטקסס או בקרב הטוטסי באפריקה: "אנחנו שווים 1,000 ראשים". דוגמה נוספת: במהלך התקופה הקלאסית המאוחרת, ובאירופה במהלך ימי-הביניים ועד לסוף המאה ה-18, העושר נצבר בעיקר בצורת אדמות ועל-ידי שיפורן ההדרגתי.
  • כלי לרווח ספקולטיבי - בצורה נחרצת במיוחד בימינו: למעלה מ-95% מכל העסקות הכספיות בעולם מונעות על ידי ספקולציה, ופחות מ-5% נעשות לשם מסחר בסחורות ובשרותים. זה נתאפשר בצורה מערכתית רק מאז אוגוסט 1972, כשהנשיא ניקסון יצר את האי-שיטה של המטבעות הצפים הנהוגה כיום.
  • כלי שליטה - השליטה של ברית המועצות לשעבר על המסחר החיצוני של מדינות תחת חסותה על-ידי "רובל בר המרה" מהווה דוגמה עכשווית.

למרות נטייתנו לראות כמובנת-מאליה את העובדה, שכסף ממלא את כל התפקודים שאנו רגילים אליהם – שכיום משמעה כל חמשת התפקודים של הדולר של ארצות הברית, חשוב להבין, שכסף צריך למלא רק את שני התפקודים החיוניים כדי להיות מטבע יעיל.

גלבריית - על הכסף  

כסף כמוסד חברתי


מס טובין  

'מס טובין' (Tobin Tax) הינו מס פשוט על עסקאות של מכירת מטבע חוץ. ההצעה המקורית למס היתה של פרופסור ג'יימס טובין (James Tobin), פרופסור לכלכלה מייל שזכה בפרס "נובל בכלכלה", אבל מאז כלכלנים שכללו את ההצעה. מס טובין יכול להיות מיושם בצורה מקומית על ידי מחוקקי המדינות, אבל ידרש שיתוף פעולה רב לאומי כדי לאכוף אותו בצורה יעילה. מודעות ולחץ פוליטי לחקיקת המס הם המחסומים העיקריים שיש להתגבר עליהם, על ידי התארגנות אזרחית.

ספקולנטים במטבע חוץ מגלגלים בעסקאות בינלאומיות מעל 1.8 טריליון דולר ביום. השוק המטבעות הוא אדיר, ובעל תנודות חריפות. רובו של הכסף הזה אינו מוקדש לשם השקעה בקניית סחורות, השקעה בפירמות או אפילו השקעה ארוכת טווח במטבע חוץ, אלא משמש לשם ביצוע עסקאות ארביטראז'.

אם מס טובין יכנס לתוקף, כל עסקה כזו תמוסה בערך של 0.1% עד 0.25% מנפח העסקה (לדוגמה, 10 עד 25 סנט לכל מאה דולר). דבר זה יקטין את התמריץ לביצוע עסקאות מטבע קצרות טווח, שכ-90 אחוזים מהן הן ספקולטיביות, אבל לא ישפיע על השקעות יצרניות ארוכות טווח.

כתוצאה מכך יתכווץ נפחם של שווקי הכספים, דבר שיסייע לשקם את האוטונומיה הכלכלית של כל מדינה. מדינות יוכלו שוב להתערב בצורה אפקטיבית כדי להגן על המטבע שלהן מפני פיחות מטבע ומפני משברי מטבע. המס יניב מיליארדי דולרים, הערכת תמלוגי המס עומדת על 100-300 מיליארד דולר בשנה. ניתן להעביר תמלוגים אלו לקרנות מתוייגות כדי לממן פרוייקטים דחופים ברמה הבינלאומית.

אינפלציה

על תופעת האינפלציה על פני זמן

אינפלציה  

כסף מבוסס חוב  

האקולוגיה של הכסף  


מוניטריזם  

תפקודים פוגעניים של כסף וריבית  

(גסל?), ברנרד ליטר


מטבע קהילתי