שיחה:דיילי: כלכלה אקולוגית, פרק 14
שיחות פעילות
דיון על המאמר. את תוצאות הדיון אפשר להכניס במאמר עצמו או במאמר נפרד, או כהערות למאמר.
פסקה - עושר וירטואלי:
אגירת שטרי הנייר, המבטיחים תשלום בידי הציבור, היא תופעה שסודי כינה עושר וירטואלי. אנשים נמנעים מלהסב כסף עבור מוצרים כדי לשמור על יכולת סחר. דבר זה מעלה את השאלה האם את הכסף צריך לספור כחלק מהעושר הקיים בידי קהילה. לדבריו התשובה היא 'כן' אם הכסף הוא סחורה בעלת ערך כזהב, ו'לא' במקרה של שטרי נייר שערכה כסחורה אפס אך ערך החליפין שלה רב. זאת כיוון שפרט יכול להמיר כסף לסחורה אך לא כל הפרטים בחברה. (לא בטוח שאני מבין את ההסבר לגבי מה עוזר הקיבוע למדד גשמי כזהב)
- דרור
- אנשים מוכנים להשקיע מאמץ כדי לקבל סחורה כמו זהב , שבכל זאת יש לה שימוש - תכשיטים, ציפויים ומוליכים לדוגמא. לעומת זאת לנייר של הכסף אין ערך שימוש כלל. כדי לייצר עוד זהב יש צורך להשקיע עבודה ואנרגיה, ואילו ייצור עוד כסף "לא עולה" (מזניחים את עלות ההדפסה שהיא זניחה, כמו גם שימושים משניים בכסף כמו לצורך חימום על ידי שריפה). לכן לזהב יש ערך בפני עצמו והוא נכלל בספיקה של סודי, ואילו לשטרות אין.
- שחר
- אני לא ממש מסכים, היות וערך השימוש של זהב הוא אפסי ביחס לערך החליפין שלו. גם ערך החליפין הגבוה של זהב נובע ממוסכמות חברתיות ממש כמו הערך של ניירות הכסף.
- בגדול , אתה צודק. חלק מהערך של הזהב הוא הפוטנציאל שלו לאגור ערך, ספקולציה וכו' - כלומר חלק מערך החליפין. עם זאת, גם אלומניום הוא לא במחיר 0 (ואין לו ערך חליפין), וזהב הרבה יותר נדיר מאלומניום (אם כי הוא משמש לפחות דברים). ככה שערך השימוש של זהב הוא לא אפסי, ואולי אפילו לא מאוד רחוק מהערך הנוכחי שלו.האזרח דרור 16:30, 26 דצמבר 2005 (CST)
- אם אני מבין נכון את הביקורת של סודי, היא כדלקמן: נאמר שפלוני יצר דבר מה בעל ערך, אלמוני מדפיס לו שטר כסף ונותן תמורת הדבר. כעת, אם נספור את דברי הערך בעולם הקטן שלנו יש רק אחד - אותו דבר שנוצר. הכסף הוא רק 'ממלא מקום' ולא בעל ערך ממש. אך על פי אותו ההיגיון גם זהב לא צריך להיספר בערך החליפין שלו, אלא בערך השימוש שלו שהוא הרבה הרבה יותר נמוך.
- ---- שחר 15:52, 26 דצמבר 2005 (CST)
הערות
- אם אפשר להביא את השמות הלטניים של האנשים המוזכרים (עוזר לחפש בגוגל). במידת האפשר לתת קצת רקע ואולי כמה קישורים על האנשים, ו\ או המאמרים המוזכרים.
- הזכרת כמה נתונים - אפשר לקבל מקורות אליהם?
- חילקתי המאמר לכמה פסקאות, זה מקל על עריכה שלו, ועל קריאות. אם רוצים אפשר לחלק אחרת.
האזרח דרור 13:51, 26 דצמבר 2005 (CST)