שינויים

נוספו 3,031 בתים ,  22:20, 17 באוגוסט 2007
דף חדש: '''פלדה''' היא סגסוגת של מתכות, שרובה מורכבת מברזל, ומעט פחמן (0.04%-2.25%), ולעתים מוסיפים לסגסוגת הפלדה י...
'''פלדה''' היא סגסוגת של מתכות, שרובה מורכבת מ[[ברזל]], ומעט [[פחמן]] (0.04%-2.25%), ולעתים מוסיפים לסגסוגת הפלדה יסודות אחרים, כמו [[צורן (יסוד)|צורן]], [[מגנזיום]], [[מנגן]], [[כרום]] ו[[ניקל]]. בעזרת שינוי של שיעורי תוספות אלה, אפשר להפיק סוגים שונים של פלדות בעלות תכונות מיוחדות, כמו: קשיות, גמישות, עמידות בפני חום וכימיקלים ועוד.

הפלדה מצטיינת בחוזקה ובגמישותה, לעומת ה[[ברזל]].

פלדה היא אחד מ[[|חומיר גלם|חומרי הגלם]] הנפוצים שיש והיא משמשת לייצור מוצרים רבים: [[מכונית|מכוניות]], גשרים, מסמרים, קפיצים, להבים של סכינים, כלי-עבודה, מחטים וכדומה.

אחד מסוגי הפלדה הנפוצים הוא פלדת אל-חלד, שבה יש כרום בשיעור של 10.5% לפחות, והיא עמידה בפני חלודה.

==הפקה==
הפלדה מופקת בתהליך טכנולוגי מסובך. ראשית, מוכנסים עופרת הברזל וצרף(קוקס) לתנור רם. התנור מתחמם עד 1200-1300 מעלות צלזיוס על ידי צרף ואוויר שנשאב לתוך התנור. בסוף התהליך יוצאים יצקת (ברזל יציקה) ושלקות.

בגלל שיצקת מורכבת מברזל ומעל 3% פחמן, והפלדה אמורה להכיל פחות מכך, יש להקטין את כמות הפחמן בתרכובת. למטרה זו משתמשים ב"מהפך בסמר", כבשן פתוח, או כבשן חשמלי.

==כמויות==
נכון לשנת 2001, 6.1 מילארד התושבים שחיו בעולם השתמשו בממוצע ב-137 ק"ג של [[פלדה]] בשנה במכוניות, בתים, ומוצרים. כלומר צרכו כמעט פי 2 ממשקל גופם בפלדה על שנה. פרוש הדבר עיבוד של 340 ק"ג של עופרת ברזל לאדם בשנה. <ref>Steel and iron ore production from USGS, op. cit. note 4; United Nations,
World Population Prospects: The 2000 Revision (New York: February 2001).</ref>

הנתונים האלה הם ממוצעים עולמיים אבל כמו בתחומים רבים אחרים כמו מזון או אנרגיה, הם משתנים בצורה חדה בחברות שונות. לדוגמה ייצור הפלדה השנתי לאדם בהודו הינו 24 ק"ג, לעומת 98 ק"ג לאדם בסין ו 352 ק"ג בארה"ב. <ref> International Iron and Steel Institute (IISI), “The Major Steel Producing Countries,”
<www.worldsteel.org>, viewed 21 May 2001; United Nations, op.
cit. note 5.</ref>


==קישורים חיצוניים==
* [[http://en.wikipedia.org/wiki/Steel בויקיפדיה האנגלית]]

==הערות שוליים==
{{הערות שוליים}}

[[קטגוריה:חומרי גלם]]