שינויים

נוספו 722 בתים ,  09:33, 5 בפברואר 2019
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''מניעת פשיעה''' (באנגלית: '''Crime prevention''') היא פעילות להפחתת פשיעה במקור, עוד לפי התרחשות הפשע. מניעת פשיעה מיושמת בעיקר במישור קהילתי, עירוני או ממשלתי (או [[מוסד חברתי]] אחרים). רוב הפעולות במניעת פשיעה מתרחשות מחוץ למערכת המשפט הפלילי הרשמית - כלומר היא  עומדת בניגוד לגישה המסורתית השמה דגש על דיכוי פשיעה באמצעות ענישה פלילית ושימוש בפקחים, שוטרים ובתי משפט. זוהי גישה [[מערכות מורכבות|מערכתית]] ו[[הוליזם|הוליסטית]] שמנתחת סיבות יסוד לפשיעה ויוצרת סביבה פיזית או מוסדית למניעת סביבה שמעודדת צמיחת אלימות, פשיעה או תנאים שמקלים על ביצוע פשעים. דוגמה לשיטות מניעת פשיעה כוללות שינוי מדיניות בתחומי הסמים הקלים כמו קנביס, שיפור החינוך והסביבה של ילדים כדי למנוע יציאה לחיי פשע, עיצוב רחובות שמקטין סיכוי לעבירות תנועה מסכנות חיים, מניעת פשיעה כלכלית, [[מניעת פשיעה באמצעות תכנון סביבתי]] ועוד.  
+
'''מניעת פשיעה''' (באנגלית: '''Crime prevention''') היא פעילות להפחתת פשיעה במקור, עוד לפי התרחשות הפשע. הדגש בה הוא לא הרתעה או ענישה של פושעים. מניעת פשיעה מיושמת בעיקר במישור קהילתי, עירוני או הממשלתי (או [[מוסד חברתי]] אחרים). גישה זו עומדת ברובה בניגוד לגישה המסורתית השמה דגש על דיכוי פשיעה באמצעות ענישה פלילית ושימוש בפקחים, שוטרים ובתי משפט, ורוב הפעולות במניעת פשיעה מתרחשות מחוץ למערכת המשפט הפלילי הרשמית. דוגמה לשיטות מניעת פשיעה כוללות שיפור החינוך והסביבה של ילדים כדי למנוע יציאה לחיי פשע, עיצוב רחובות שמקטין סיכוי לעבירות תנועה מסכנות חיים ([[חזון אפס]]), מניעת פשיעה באמצעות מוסדות כלכליים (לדוגמה הפחתת שימוש בכסף מזומן), [[מניעת פשיעה באמצעות תכנון סביבתי]], אי-הפללה של צרכני סמים הקלים כמו קנביס ועוד.
 +
 
 +
מנקודת מבט של [[מערכות מורכבות]] (ותחומים כמו [[כלכלה אקולוגית]], [[כלכלה מוסדית]]) מניעת פשיעה היא גישה [[מערכות מורכבות|מערכתית]] ו[[הוליזם|הוליסטית]] שמנתחת סיבות יסוד לפשיעה ואלימות ויוצרת סביבה פיזית או מוסדית שמקשה על צמיחה ביצוע פעולות אלימות, הצטרפות למעגל הפשיעה או על ביצוע הפשעים עצמם. גישה זו עומדת בניגוד לגישה המסורתית השמה דגש על דיכוי פשיעה באמצעות ענישה פלילית ושימוש בפקחים, שוטרים ובתי משפט, שסובלת מבעיות המאפיינות את [[שיטת הטיפול המאוחר]] ו[[משבר המוצרים הציבוריים]].  
    
==רקע==
 
==רקע==