שינויים

נוספו 6,208 בתים ,  09:43, 23 בדצמבר 2018
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:  
'''מציאות מדומה''' היא אשלייה הנוצרת באמצעים טכנולוגיים כגון טלוויזיה, מחשב, טלפון נייד, משקפי מציאות מדומה. לאשליות האלה יש השפעות רבות: בריאותיות, סביבתיות, חברתיות.
 
'''מציאות מדומה''' היא אשלייה הנוצרת באמצעים טכנולוגיים כגון טלוויזיה, מחשב, טלפון נייד, משקפי מציאות מדומה. לאשליות האלה יש השפעות רבות: בריאותיות, סביבתיות, חברתיות.
 
== סיבות להופעת המציאות המדומה ==
 
== סיבות להופעת המציאות המדומה ==
 +
'''בתקופות קדומות'''
 +
 +
היכולת לדמיין, ולחלום אופינית לבעלי חיים ברמה אינטלקטואלית גבוהה וגם לבני האדם. יכולת זאת היתה לבן האדם מאז נוצר. זה לא נחשב למציאות מדומה במובן בו משתמשים במושג זה התנועה הסביבתית והחברתית. כבר בתקופות עתיקות מאוד למד האדם לצייר ולפסל. גם זה לא נחשב למציאות מדומה.
 +
 +
'''המצלמה'''
 +
 +
המציאות המדומה הופיעה רק במאה ה 19 עם הופעת המצלמה. בשונה מהציור והפיסול פה מדובר על העתק מדויק של המציאות וללא מאמץ מצד הדמיון האנושי בשונה מציור ופיסול שדורש לזכור ולשחזר אחר כך, תוך הכנסת התרשמויות תחושות רגשיות וכדומה. סביר להניח שכאשר המצלמה הפכה לתופעה המונית, זה השפיע במידה מסוימת על הבריאות והחברה כי לא היה צורך לזכור את הנוף שרואים והיה פחות רצון לטייל כדי לראות תופעת טבע, אתר טבע או להפגש עם אנשים מפורסמים כאשר יש תמונה. אם זאת ההשפעה היתה קטנה ביחס למה שיש היום ובוודאי שאי אפשר לדבר כאן על התמכרות. היו לה גם השלכות סביבתיות מסוימות בגלל הצורך לייצר מצלמות ותמונות, אבל אז צלמו יחסית מעט וזה עלה הרבה כך שההשפעה היתה קטנה.
 +
 +
'''הקולנוע'''
 +
 +
השלב הבא היה הקולנוע שהופיע בסוף המאה ה 19, והפך לתופעה המונית בשנות ה 20 של המאה ה 20. ההשפעות החברתיות, הסביבתיות והבריאותיות של הקולנוע היו הרבה יותר משמעותיות מזו של המצלמה. ההשפעות היו גדולות ותר בין היתר כי לסרט אחד צריך אלפים רבים של תמונות, ואותם צריך לייצר, צריך הרבה שטח לאולמות קולנוע. לאחר שהסרטים קיבלו קול היה צורך גם בחשמל. יש השערה שכניסת הקולנוע היתה קשורה לכניסת המכונות ובפרט לכניסת הסרט הנע. באותה תקופה מנהיגים רבים שתמכו בשיטה הקפיטליסטית התגאו בכך שהם משחררים את האדם מהעבודה באמצעות מכונות. כדי להתקין בורג כל הזמן לאותו המקום בסרט הנע אכן לא נדרשה פעילות פיזית ומוחית גדולה אבל דווקה זה גרם לפגיעה ביכולות המוח. מכיוון שכך היה קשה לאדם אחרי זה, ללכת לבילוי הדורש פעילות פיזית או מוחית גדולה - אפילו למשחק כדורגל או לטאטרון ולכן הוא הלך לקולנוע. מצדו הקולנוע בגלל שהוא לא דרש פעילות פיזית או מוחית משמעותית טרם להחלשות הגוף והמוח. כמו כן הוא טרם לזה אצל השחקנים אשר לא היו צריכים ליצור קשר רגשי עם הקהל ובכלל לא היו צריכים לשחק כל יום, אלה יכלו להצתלם בסרט ולחכות חודשים עד הסרט הבא.
 +
 +
סופרים רבים כתבו על כך, באותה התקופה. תעשיית הקולנוע נקראה גם "בית חרושת לאשליות".
 +
 +
אם זאת גם במקרה של הקולנוע לא מדובר בהתמכרות, עדיין. האנשים הלכו לקולנוע בתכיפות של פעם בשבוע בערך, התמונה היתה בשחור לבן, בהתחלה אפילו בלי קול, מאוד לא חדה.
 +
 +
'''הטלוויזיה'''
 +
 +
השלב השלישי היתה הטלוויזיה שהופיעה לפני מלחמת העולם השנייה, אבל הפכה לתופעה המונית רק בשנות ה 60 של המאה ה 20. בשונה מהקולנוע בטלויזייה אפשר היה לצפות על בסיס יומי. ההשלכות הסביבתיות, הבריאותיות והסביבצתיות של הטלוויזיה היו הרבה יותר גדולות מאלה שלהמצלמה והקולנוע, כי היה צריך לייצר, לשנע ולהתמין אחר כך כמות עצומה של טלוויזיות ולייצר הרבה חשמל כדי להפעיל אותן. כמו כן אם הליכה לקולנוע עדיין נחשבה לבילוי חברתי- לקולנוע ברוב המקרים הלכו עם מישהו או מישהי, הטלוייזיה גורמת לאדם להשאר בבית. אם זאת אפילו אז עדיין אי אפשר יה לדבר על התמכרות למציאות מדומה כי אז מספר התכניות היה קטן הם לא שודרו כל היום: אי אפשר היה למלא את כל היום בצפיית טלוויזיה. כמו כן המסכים לא היה בעבודה והתמונה היתה עדין במקרם רבים בשחור לבן ומתושתשת. לכן עד אמצע שנות ה 70 של המאה ה 20 בערך עדיין אי אפשר לדבר על מציאות מדומה והתמכרות לה במימדים גלובליים.
 +
 +
'''הופעת המציאות המדומה וההתמכרות לה ברמה הגלובלית'''
 +
 +
רק באמצע שנות ה 70, בערך, נוצרו התנאים למציאות מדומה והתמכרות לה במובן שאנו מכירים. התנאים היו:
 +
 +
1. לחלק גדול מהאוכלוסייה היתה טלוויזיה.
 +
 +
2. התכניות שודרו במשך הרבה זמן במהלך היום.
 +
 +
3. השידורים היו בצבע, עם קול, ובחדות שאפשרה להם להדמות למציאות.
 +
 +
4. גם בעבודה, האנשים עכשיו לא עבדו פיזית ולא עבדו הרבה מוחית: הכל הועבר למכונות והאנשים ישבו לפני המסך הרבה פעמים גם בעבודה.
 +
 
חלק מהסיבות הן הדיכאון ותחושת הבדידות בחברה המודרנית. יש לציין שזו גם אחת השלכות כך שזו לולאת משוב מחזקת.
 
חלק מהסיבות הן הדיכאון ותחושת הבדידות בחברה המודרנית. יש לציין שזו גם אחת השלכות כך שזו לולאת משוב מחזקת.
 
== השפעות המציאות המדומה ==
 
== השפעות המציאות המדומה ==
4,291

עריכות