שינויים

נוספו 2,310 בתים ,  15:24, 28 בנובמבר 2017
אין תקציר עריכה
שורה 16: שורה 16:     
מכאן שניתן לחשוב על תנאי סמואלסון כעל הכללה של המושגים של היצע וביקוש מ[[מוצר פרטי]] לתחום של [[מוצר ציבורי]].  
 
מכאן שניתן לחשוב על תנאי סמואלסון כעל הכללה של המושגים של היצע וביקוש מ[[מוצר פרטי]] לתחום של [[מוצר ציבורי]].  
 +
 +
==הנחות יסודיות למודל וביקורת==
 +
* הרצון להגיע לפתרון בעל [[יעילות פארטו]] הוא בעצמו סימון של מטרה נורמטיבית. אם מניחים כי הניתוח אינו נורמטיבי עלינו להניח כי קיום של יעילות פארטו אינו עולה לנו במחיר של מטרות נורמטיביות אחרות כמו [[שוויון]], [[הוגנות]], [[חוסן]] או [[קיימות]].
 +
* המודל מניח כי לכל צרכן יש כמות יחידה של המוצר הציבורי שאותה הוא רוצה. תכופות רואים שכאשר אנשים לומדים על מוצר ציבורי כלשהו החשיבות של אותו מוצר עולה בעינהם- דבר זה מצביע על כך שאנשים אינם מודעים למלוא ההשלכות של מוצר ציבורי על חייהם, או שיש השפעה של [[אפקט המסגור]] או השפעה חברתית אחרת .
 +
* כדי שאנשים יוכלו להיות בעלי כמות רצויה יחידה של המוצר עליהם להיות בעלי [[מידע מלא]] לגבי המוצר - כלומר עליהם לדעת בדיוק מה הן ההשלכות של כמות המוצר וקיומו על הרווחה שלהם. לדוגמה במוצר ציבורי של [[זיהום אוויר|אוויר נקי]] עליהם לדעת בדיוק מה [[השלכות בריאותיות של זיהום אוויר|ההשלכות הבריאותיות של זיהום אוויר]], כיצד השלכות אלה משפיעות על הבריאות שלהם עצמם ועל הבריאות של בני משפחתם, ואז להעריך את הערך הכלכלי של דבר זה או את ההשפעה של דבר זה על הרווחה שלהם. רק בשנת 2013 הכריז ארגון הבריאות העולמי כי [[זיהום אוויר]] הוא גורם מסרטן וודאי לדוגמה - לכן לא סביר שאנשים ידעו זאת, בנוסף קשה לאנשים להעריך מה המשמעות של סיכון כזה מול [[גורם סיכון בריאותי|גורמי סיכון בריאותיים]] אחרים - לדומגה כמה זיהום אוויר נתון מאיים עליהם אם הם מעשנים ?
 +
 +
    
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==